Bryd ud af komfortzonen og forny dig som træner

11 badmintontrænere er vendt hjem fra en inspirationstur til Kina med ny energi på trænergerningen. Se, hvad de har lært og bliv inspireret, til hvordan du kan søge ny inspiration.

11 badmintontrænere fra DGI mødte på en inspirationstur til Kina et mere frigjort træningsmiljø end ventet.

Når vi går rundt i vores egen lille andedam, er det nemt at glemme, at der er andre måder at gøre tingene på end dem, vi altid har gjort.

Men for 11 DGI badminton-trænere er perspektivet netop blevet udvidet. De er vendt hjem fra en ugelang tur til Kina, hvor formålet var at skubbe trænerne ud af deres komfortzone.

De 11 trænere i alderen 18-25 år er blevet udvalgt til turen, fordi de har taget træneruddannelsen i badminton, vist et højt fagligt niveau og været gode repræsentanter for DGI i løbet af året. Undervejs har de besøgt Shanghai, Nanjing og Beijing i et tætpakket program, hvor trænerne blandt andet har skullet undervise i lokale kinesiske klubber.

Fokus på at bruge færre fjerbolde

Turen, som er blevet betalt af DGI og RSL, har rykket ved de unge træneres grænser, fortæller badminkonsulent i DGI Midtjylland Kim Rundell, der var rejseleder på turen:

De er kommet hjem med ny energi og udvidet perspektiv. De er så klar på at komme hjem og bruge de ting, de har lært i deres respektive klubber

Kim Rundell, badmintonkonsulent DGI Midtjylland

En lille men ikke ubetydelig ting i en badmintonklubs budget, som de 11 trænere har skrevet sig bag øret, er at bruge færre bolde. Undervejs på Kina-turen besøgte de nemlig en RSL-fjerbolde-fabrik, og det gav en øget indsigt, hvor mange ressourcer der egentlig bliver brugt på at producere en fjerbold.

Fakta om Kina-turen

  • Turen bliver betalt af DGI og RSL og er en årligt tilbagevendende begivenhed.
  • Hver landsdel kan indstille et bestemt antal deltagere til turen.
  • Det er første gang, at DGI og RSL sender trænere afsted i aldersgruppen 18-25 år. Tidligere har deltagergruppen bestået af U17-trænere.
  • Formålet med turen er at rykke ved og udvide trænernes holdninger, værdier og forståelse for blandt andet andre kulturer, så de kommer hjem med et udvidet perspektiv, de kan bruge i den daglige træning.

”Fabriksbesøget gav en større forståelse for, hvorfor fjerbolde er så dyre, som de er. Alle sagde, at de vil bruge færre bolde, når de kommer hjem,” fortæller Kim Rundell.

Trænernetværk skal gøre Danmark mindre

De 11 trænere kommer fra vidt forskellige klubber og regioner i det danske land, men turen har også til formål at gøre badminton-Danmark mindre.

”Før kendte de måske kun et begrænset netværk fra den lokale klub. Nu kender de instruktører over hele landet, og vi kunne godt tænke os at lave et regionalt netværk af de her trænere, hvor de mødes, udveksler erfaringer og sparrer med hinanden, så der også er en merværdi for badmintonmiljøet på længere sigt” siger Kim Rundell.

I Kina var trænergruppen forberedt på at skulle møde en stærkt autoritær træningskultur, og blev derfor overraskede, da de mødte et løssluppent, begejstret og frigjort miljø. Også heri lå en vigtig lærdom, der kommer dem til gode i deres videre færd som trænere.

Vi opdagede, at vores forestilling om det kinesiske træningsmiljø var forkert. Derved lærer trænerne, at det program, de laver på forhånd, kan ændre sig, når de kommer ud i hallen og møder virkeligheden

Kim Rundell, badmintonkonsulent DGI Midtjylland

Håber på netværk på tværs af landsdelene

Den lære behøver du ikke nødvendigvis tage til Kina for at få.

”Umiddelbart tænker man måske, at der er stor forskel på at være træner i København og i Aalborg. Men er der i virkeligheden det? Måske møder trænerne de samme udfordringer rundt omkring i landet, og et netværk på tværs af landsdelene, kan sagtens være brugbart. Det gør, at du har nogen at sparre med om, hvordan du for eksempel får nye medlemmer,” siger Kim Rundell og håber, at andre kan blive inspireret til at danne lignende netværksgrupper.

Fremtiden for de 11 trænere kan ligge som trænere for målgrupper lige fra elite til bredde. Det ligger ikke fast, og kommer an på den enkeltes ambitionsniveau og muligheder. Men sikkert er det, at de mødes igen til Denmark Open til oktober og udveksler erfaringer.

Har du lyst til at få et indblik i, hvad trænerne oplevede på turen, så se videoen herunder.