De mest typiske badmintonskader, og hvordan du forebygger dem
Hvad man kan gøre for at undgå at få en skade, og hvilke signaler man skal være opmærksom på? En guide til spillere, trænere og forældre.
Badmintonspillere skal konstant kunne bevæge sig i alle retninger, skiftevis accelerere og bremse kraftigt op.
Vægtbelastningen er enorm med de mange spring og landinger, samt utallige stemskridt, hvilket i høj grad kan presse knæet.
30 % af slagene foregår over hovedet, hvor skulderens muskler konstant arbejder for at stabilisere skulderleddet, og overfører den opbyggede kraft fra kroppen ud gennem skulderen og videre til ketsjeren.
Dette er ikke et forsøg på at lave et skræmmebillede, men blot for at reflektere over den belastning, vi udsætter kroppen for hver gang, vi går på badmintonbanen.
Badminton er ikke en kontaktsport, hvilket betyder, at vi som spillere er skånet for diverse uforudsete hændelser som pludselige slag, skub og træk, som man fx ser i fodbold og håndbold.
Dog er der utallige gentagelser af komplekse bevægelser, som vi gentager igen og igen. Når badmintonspillere kommer til skade er det enten en akut skade eller en overbelastningsskade. Den skadeshistorik vi kender fra badminton viser, at mange spillere har problemer med overbelastningsskader.
Forebyggelse
Den vigtigste forebyggelse er at lytte og respektere kroppens signaler, så man ikke presser sig selv unødigt.
Det er svært at lave forbyggende træning, som dækker alle. Men herunder finder du øvelser, som kan være med til at afhjælpe nogle af de problemstillinger, som ofte opstår i badminton.
Vi vil gerne opsætte retningslinjer for at forebygge overbelastningsskader, men der er en stor individuel påvirkning. Derfor skal denne guide ses som en guideline og ikke faste regler. Opsøg altid en fysioterapeut, hvis du døjer med vedvarende smerter.