Et fly styrter ikke ned, selvom det afviger fra kursen

Hvordan arbejder du med fejl i enkeltmandssport? Tænk som en pilot, siger cheftræner og forsker Svend Aage Sørensen.

I en sport som badminton kan du bruge fejlskud til at kalibrere, så dine næste skud bliver skarpere. Foto: Michael Bo Rasmussen

I enkeltmandssport er det ikke frygten eller ansvaret overfor holdet, der fylder, når du fejler. I stedet kommer presset indefra, og der er kun dig selv til at håndtere det.

Læs også: Volleytræner: Vi skal værne om at lave fejl

Det fordrer et mentalt arbejde, som Svend Aage Sørensen praktiserer såvel på Elite- og Talentcenter Århus som studieadjunkt på sektion for idræt på Aarhus Universitet. Her forsøger Svend Aage Sørensen at give spillerne redskaber til ikke at lade fejl blive styrende.

En fejl på banen er og bliver en fejl. Måske betyder fejlen, at et point bliver tabt. Men fejlen kan også have læring i sig, og det afgørende er, hvordan du reagerer på fejlen.

"Jeg bruger ofte billedet med en flyver. Når den er i luften, er den hele tiden i ubalance og på forkert kurs. Luftstrømme og andre ting gør, at kursen ikke rammer den anden lufthavn helt. Nogle gange er flyet 10 kilometer på afveje."

"Men jo nærmere flyet kommer den anden lufthavn, jo mindre bliver udsvingene, fordi piloten hele tiden kalibrerer og justerer kursen. Men hvis man frygter for meget og ikke er i proces, men i resultatfokus, så styrter man ned," siger Svend Aage Sørensen.

Svend Aage Sørensen

  • Cand.scient i Idræt og Psykologi
  • Cheftræner på Elite- og Talentcenter Aarhus
  • Studieadjunkt på Idræt på Aarhus Universitet

Nogle styrter ned, når de fejler

Styrter ned gør nogle, når de fejler.

"Hvis de for eksempel spiller i en hal med vind og skyder tre bolde ud over baglinjen, så siger de; ’det går ikke det her.’ Det er, fordi du ikke kalibrerer. Prøv at slå kortere. Næste gang bliver den alt for kort. Så slår du lidt længere igen. Den ryger også ud, men kun med 5 cm. Ligeså stille nærmer du dig baglinjen," siger Svend Aage Sørensen.

"Er man i proces, er man ikke ligeglad med at slå ud. Man er nysgerrig over, hvor baglinjen ligger. Flyet falder ikke ned. Hvis man er i proces, så skal man ikke ramme baglinjen første, anden eller tredje gang. Man vil gerne og er ikke ligeglad, men undersøgende."

Det betyder således ikke, at det gælder om at slå så mange bolde ud som muligt, for så bliver man klogere.

Det betyder heller ikke, at man er ligeglad med at vinde eller tabe. Det nytter heller ikke kun at omredigere fejl til sejr, for så bliver det for hult. Mere romantisk er det at fejle heller ikke, understreger Svend Aage Sørensen.

Men vi skal turde fejle og bruge det som feedback.

"Fordi vi kalibrerer, er vi lidt mindre optagede af, om vi her og nu er kommet et skridt nærmere drømmen," siger Svend Aage Sørensen.

Læs også: Træner: Vi skal acceptere, at vi er forskellige steder

Idéen er at give mennesker et sprog og en mental ballast, som gør sport mindre ubarmhjertigt. Retorikken i sport kan være ekstremt sort/hvid. Taber du finalen, er du et tabersvin. Vinder du, er du verdens bedste.

Uanset om du dyrker idræt på elite- eller breddeplan, er det svært at navigere i.

Hvis du taber 21-0 og 21-0, skal du enten ikke spille mod ham, der slår dig, eller også skal du finde andre mål end resultatet

Svend Aage Sørensen

Fokus på det, du kan styre

Ved at øve spillerne i at holde fokus på det, de kan påvirke, øges chancerne for en god præstation, siger Svend Aage Sørensen.

"Al god præstation kommer ved at være til stede i nuet. Det sker ikke i mentale tidsrejser frem eller tilbage."

Det handler derfor om at disciplinere opmærksomheden mod noget, man kan styre, og lukke den indre stemme, der siger, at det er dårligt, at jeg taber nu, over mod at have fokus på noget andet, siger Svend Aage Sørensen.

"Hvis du skal have en fornemmelse af at blive bedre og føle glæde ved sporten, skal du have evner, der er ligestillet med de udfordringer, du står overfor. Så hvis du taber 21-0 og 21-0, skal du enten ikke spille mod ham, der slår dig, eller også skal du finde andre mål end resultatet."

"For eksempel ved at lægge mærke til, hvor spændt du er i dit greb, når du slår. Der er mange ting, du kan putte din opmærksomhed på for at have en fornemmelse af, at du magter det her. Jeg magter ikke at slå ham, men jeg magter at holde fokus, uanset hvordan det går. Ting du til hver en tid kan gøre uafhængigt af modstanderens slag."

At tabe er en præmis, vi skal øve os på

Svend Aage Sørensen giver ikke meget for mottoet ’tab og vind med samme sind’.

"Det er ikke ligegyldigt, om man taber eller vinder. At tabe er en præmis, vi skal øve os på, og det er i processen, kalibreringen, at vi øver os. Man kan ikke tage resultatet væk, hverken for begynder eller elite," siger Svend Aage Sørensen.

"Jeg beder nogle gange folk om at lukke øjnene og lade være med at tænke på en lyserød elefant. Nogle kan lade være. Hvordan? spørger jeg så. Ved at tænke på en grøn elefant. Du kan lade være med at tænke på at tabe eller vinde, hvis du har noget at putte ind i stedet. Det at fejle findes stadigvæk, men det træder længere tilbage i bussen."