Fra lukningstruet til stor succes

I år har Vingstedlejren fulde huse. Sidste år var den tæt på lukning. Stærk satsning på sociale medier, klubbesøg og et spændende program har reddet den traditionsrige lejr.

To hold badmintonspillere af cirka 20 personer træner i hver sin hal på Vingstedcentret ved Vejle. I et andet lokale lærer endnu et hold om sportsmassage og øver sig på hinanden, mens en instruktør spiller guitar til. En akustisk version af Metallicas Nothing Else Matters.

De 65 børn og unge mellem 13 og 18 år er på Vingstedlejren, hvor 9 instruktører er garanter for en uforglemmelig oplevelse.

"Vi spiller meget badminton. Godt 7 timer om dagen. Men vil også gerne danne spillerne som atleter. Derfor underviser vi dem også i restitution og mental afkobling, og de lærer om ernæring, træning og massage," siger Andreas Fritzen som er instruktør på Vingstedlejren og blandt de frivillige, der har sørget for, at den traditionsrige lejr i år er åben for 53. gang.

Og det gør en forskel for spillerne:

"Vi har lært at massere, og det hjalp med mine lægge. De har været lidt ømme," siger Oscar Grønbjerg. Han er 14 år, har spillet badminton i syv, og er med på Vingstedlejren for første gang.

Lukningstruet

Sidste år så det ellers ud til, at Vingstedlejren ville lukke og slukke med lejr nummer 52.

Siden opstart har DGI Nordsjælland troligt været i Vingsted to uger hver sommer - en uge for de 8 til 13-årige, og en uge for de 13 til 18-årige. Men i 2014 måtte den første uge helt aflyses, og anden uge klarede sig kun lige igennem med omkring 55 tilmeldte.

"Vi er gode til at give spillerne en stor oplevelse, men at hverve nye har været rigtig svært for os," siger Andreas Fritzen om den ærgelige udvikling. 

Og så tog han og de andre instruktører en resolut beslutning: De havde alle haft nogle af deres bedste oplevelser med badminton på Vingstedlejren, og lejren kunne absolut ikke lukke. Det måtte de forhindre.

"Det er jo Vingsted," som Anders Kristiansen siger. Han har en professionel karriere i baggagen og er til daglig landstræner i Sverige. Men sommerferien er altså sat af til træning af børn og unge i Vingsted. Sådan skal det være.

Stor succes

Siden lejren i 2014 har de frivillige arbejdet hårdt for at lokke nye spillere til.

"Vi har været aggressive på de sociale medier, besøgt en masse klubber for at afholde Vingsted-aftner, og vi har fået tidligere deltagere til at være ambassadører," fortæller Andreas Fritzen.

Jeg lærer en masse teknik. Jeg er blevet bedre til netrul og trukken baghånd

Oscar Grønbjerg, 14 år og førstegangs-deltager på Vingstedlejren

Og det har givet pote - især i de klubber, hvor de frivillige har deres gang.

"Sune har fotalt, at det var en pisse-fed lejer, og at der skulle vi med. Så mig og tre andre drenge fra KBK droppede sommerferien og tog med til Vingsted. Min mor og jeg synes også, at det er ret sejt, at Sune bruger en uge af sin sommerferie på det. Han gør det jo frivilligt," siger Oscar Grønbjerg om Sune Thomsen, som er hans træner både hjemme og i Vingsted.

Højt niveau

Samtidig satser Vingstedlejren på, at deltagerne kommer hjem som bedre badmintonspillere. Og de sætter barren højt.

"Vingstedlejren er en dyr lejr. Næsten 3.000 kroner for en uge. Så spillerne skal også have noget for pengene, og vi kan virkelig lære dem noget," siger Andreas Fritzen.

Ud over Andreas Fritzen selv, som er idrætsforsker og har været træner på lejren i 10 år, og Anders Kristiansen, tæller trænerne blandt andet danske top 20-spillere og professionelle trænere. Og det kan deltagerne mærke:

"Lige nu er jeg skadet i begge knæ, så det er op ad bakke, men jeg lærer en masse teknik. Jeg er blevet bedre til netrul og trukken baghånd," fortæller Oscar Grønbjerg.

Traditionsrig lejr med fremtiden for sig

Vingstedlejren startede ud som en ren DGI Nordsjælland-lejr. Men siden er tilmeldingen blevet åbnet, og deltagere fra hele landet, fra Grønland og Færøerne, og også fra andre europæiske lande, spiller hver sommer side om side.

Man bliver simpelthen bedre til badminton her, og det vil jeg gerne give videre

Andreas Fritzen, idrætsforsker og træner på Vingstedlejren

Lejren har mange traditioner - blandt andet jager deltagerne hvert år rekorden i at løbe hurtigst op ad "djævlebakken" og lejren afsluttes med et brag af en fest, hvor helt bestemte moves til helt bestemte sange altid indgår. Og så holder de reunion, hvor deltagere fra de seneste mange år tager med.

Så Vingstedlejren er noget helt særligt.

"Jeg har haft nogle af mine bedste somre i Vingsted, og jeg har mødt nogle af mine bedste venner her. Det er en fed blanding af sport og bevægelse, suppleret med sjov og ballade. Man bliver simpelthen bedre til badminton her, og det vil jeg gerne give videre," siger Andreas Fritzen.

"Vi skal blive ved med at udvikle Vingstedlejren, træningen skal altid inddrage de nyeste træningsfolosofier og øvelser, og så skal vi fortsætte med at have et attraktivt og unikt tilbud. Så skal deltagerne nok komme."