I Horsens Badminton Klub rekrutterer de tidligere elitespillere

I Horsens er det lykkedes at skabe et hold med 24 spillere kun bestående af veteraner, der førhen har begået sig på højt niveau.

Jan Stobberup og Winni Jensen er vendt tilbage til badmintonsporten efter oprettelsen af Veteranholdet. Foto: Martin Hungeberg

De kalder det Veteranholdet, fordi rækken for 40+ spillere hedder sådan. Spejder man ud over Horsens Badmintonhals farverige gulv en tirsdag mellem klokken 19 og 20, så er det dog på ingen måde grå lokker, der dominerer. Spillerne er godt nok 40+, men de er også tidligere elitespillere med konkurrencegenet intakt.

”Veteraner lyder faktisk lidt gammelt, men det er nu ikke sådan, vi føler os,” begynder 46-årige Winni Jensen fra Veteranholdet, inden holdkammerat Jan Stobberup tager over:

Badminton var mit frirum før i tiden, og det er det blevet igen. Det betyder rigtig meget at være tilbage i sporten, når den altid har fyldt så meget i ens liv

Jan Stobberup, tidligere elitebadmintonspiller

Horsens går strategisk efter et bredt spektre af målgrupper

I 2014 udfærdigede Horsens Badminton Klub en ny strategi, hvor man blandt andet begyndte at se på et langt bredere spektre af målgrupper.

Fakta om Horsens Badminton Klub

Horsens Badminton Klub fik DGI Sydøstjyllands Idrætspris i 2016 for arbejdet med at rekruttere nye medlemmer og fokus på bl.a. veteraner, ældre, skoleelever og udviklingshandicappede.

”Det giver rigtig god mening at forsøge at rekruttere tidligere spillere, der før i deres liv har haft gode oplevelser med badminton,” fortæller veteran, initiativtager og bestyrelsesmedlem Anders Meyer.

I en mixkamp til dagens veterantræning spiller Jan Stobberup og Winni Jensen side om side. De er begge mangeårige badmintonspillere i klubben og sætter stor pris på rammerne og holdsammensætningen.

Ikke mentalt færdig med badminton

”Jeg havde ikke rørt en ketcher i tre-fire år, da jeg begyndte på Veteranholdet. Min seniortid fik en ende, fordi jeg blev skadet efter et klubmesterskab. Men jeg følte mig ikke mentalt færdig med badminton. Dengang var der bare ikke noget veteranhold,” forklarer 42-årige Jan Stobberup.

”Nu har jeg en god veninde på holdet, og vi kunne selvfølgelig leje en bane her i hallen og spille for os selv som motionister, men det ville ikke give det samme," siger Winni Jensen.

Niveauet og variationen i at møde andre dygtige spillere på kryds og tværs er vigtig, når man er tidligere elitespiller. Der må godt være lidt konkurrence i det, selvom det sociale også er afgørende

Winni Jensen, tidligere elitespiller i badminton

Giv en bid af det, spillerne før har været vant til

16 af de 24 spillere på Veteranholdet er forhenværende elitespillere fra Horsens Badminton Klub, mens de resterende er tidligere elitespillere fra andre klubber. Initiativtager Anders Meyer har været særdeles aktiv i at rekruttere blandt spillerforældre i klubben, gennem sit arbejde som ejendomsmægler i byen og blandt dem, han vidste havde udgjort en del af klubbens bedste hold før i tiden.

”Det gælder om at se på de rammer, man tilbyder. Vi kan give en bid af det, som spillerne før har været vant til. Men vi skal også tilrettelægge efter behovet. Spillede vi eksempelvis single, så tror jeg, at over halvdelen af holdet ville stoppe. Alderen er til at spille double og ikke single, men der skal stadig være fart over feltet,” siger initiativtager Anders Meyer.

”Når man kommer her om tirsdagen, så er det lidt ligesom i gamle dage: Hallen, cafeteriet, miljøet, stemningen. Alt minder om det, man husker, og det er virkelig fedt at opleve igen. Samtidig har vi en alder, hvor det ikke må være spild af tid at bruge en time en hverdagsaften. Man skal have noget ud af det, og det får vi her,” slutter veteran-spiller Winni Jensen.