Konkurrencen driver værket

Der dyrkes sport af mange grunde. En er de vigtigste er muligheden for at vinde – konkurrenceelementet er vigtigt.

Konkurrenceelementet er vigtigt. Også for Mathias Gade Reese. Sådan måler vi nemlig os selv gennem andre. Foto: Camilla Thorsø Lund

Mathias Gade Reese hopper i luften, kaster sig bagud og når lige akkurat at returnere fjerbolden til sin modspiller.

Der bliver kæmpet hårdt om retten til at komme videre til næste runde af weekendens begynderstævne i Solbjerghallen ved Aarhus, hvor 47 drenge og piger under 13 år kæmper om det lokale badmintontrofæ i både single og double.

"Jeg kommer til de her stævner, fordi jeg har lyst og tid. Det gør mig glad at spille kampene, især når jeg får pokalerne med hjem," siger ni-årige Mathias Gade Reese, der i dagens anledning er rejst hele vejen fra Skanderborg for at deltage.

Det er primært i målingen mod andre, man finder ud af, hvem man er, og hvad man kan

Else Trangbæk, Professor Emeritus, Københavns Universitet

Han er forsvarende mester og skal både spille single og double med sine holdkammerater i forsøget på at bevare sin topplacering.

Og han er absolut ikke den eneste, der går højt op i sit spil.

På en af de andre baner er to spillere højlydt i gang med en diskussion om, hvem af de to, der lavede en fejl, og på sidelinjen varmer næste rundes spillere koncentreret op.

Derfor er konkurrencen vigtig

Konkurrencen fylder altså rigtig meget for nogle sportsudøvere – det på tværs af både niveau, køn og aldersgrupper – og det er er der god grund til, fortæller Professor Emeritus på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, Else Trangbæk:

"Det er vigtigt i forhold til en selv at konkurrere mod andre, fordi man går ud og måler sig mod andre. Det er en måde at finde sin identitet på, hvor man finder ud af, hvem man selv er."

Dermed mener hun dog ikke, at det vigtigste for konkurrenceudøveren er at vinde, men derimod at kunne måle sine kundskaber op mod andre idrætsudøvere.

"Det handler ikke altid kun om at vinde – det handler også om at træne sig op til et mål, som man går ud og prøver af for at finde ud af, om man kunne magte det mål, man havde sat sig. Man går ud og måler sig mod andre. Og det er primært i målingen mod andre, man finder ud af, hvem man er, og hvad man kan. Det gør man ikke kun i sport, men også i mange andre aspekter af sit liv, for eksempel i sit arbejde," siger Else Trangbæk.

Derfor lærer både børn og voksne netop også meget ved at kaste sig ud i en sportsgren, hvor ambitionerne er høje, og viljen til at kæmpe for sit mål ligeså.

"Noget andet vigtigt, man også lærer i sporten, er at man skal tage sig sammen og anstrenge sig, hvis man vil være dygtig til noget. Man skal være flittig, og hvis du ikke er flittig og træner meget, så bliver du ikke god til det. Og så må man så acceptere, at man befinder sig på et lavere niveau, hvis man ikke er villig til at lægge de timer i det, det kræver at blive rigtig god til noget," siger Else Trangbæk.

Udfordringer til alle niveauer

Weekendens stævne var arrangeret af Solbjerg Idrætsforenings Badmintonafdeling, hvorfor flere af bestyrelsesmedlemmerne og formanden brugte weekenden som dommere og opsynsmænd til arrangementet.

"Vi har altid haft begynderstævner, fordi det er vigtigt for os at kunne gøre noget for de nyere spillere i Midtjylland. Folk træner jo hos os af alle mulige årsager, nogle for motionens skyld, nogle for at møde nye venner og nogle, fordi de gerne vil være de dygtigste indenfor deres sportsgren – og så er det vores job, at der skal være plads og udfordringer til alle typer badmintonspillere," fortæller Teresa Rainnie Ølund, der er formand for badmintonafdelingen.

Tilbage på banen har Mathias Gade Reese besejret sin modstander og er gået videre til næste runde. Han kan nu tage sig en velfortjent pause, mens hans kommende modstander bliver afgjort i den næste kamp.

"Jeg ved ikke rigtigt om jeg vinder, men jeg håber det da," slutter Mathias Gade Reese, før han skynder sig op på tilskuerpladserne for at holde øje med klubkammeraterne, hvis kampe stadig er i gang i den store hal.