"Mandagsfjer" fylder badmintonhal i Viby med nye voksenmedlemmer

I Viby er der venteliste. På et badmintonhold. På deres nye begynderhold er der plads til fællesskab og fejlslag, og det trækker medlemmer til.

Mandagsfjer er et hold for begyndere og let øvede i Viby Badminton. Og det er så stor en succes, at der er venteliste. Foto: Mads Sjøbeck

Det giver et skarpt smeld, hver gang en fjerbold sendes frem og tilbage over nettet. Skosålerne hviner, når spillerne skifter retning, og der bliver jublet og råbt fra begge sider af banen, når en spiller slår huller i luften, og bolden rammer på halgulvet.

Mandagsfjer - badminton for voksne begyndere og let-øvede - er igang i Viby Badmintonklub i Aarhus, og holdet er allerede efter to træninger en bragende succes. 

"Vi havde en fornemmelse af, at der var et marked for et hold som Mandagsfjer, men vi var ikke sikre. Nu har det vist sig, at der er stor efterspørgsel. Vi har 28 tilmeldte og 12 på venteliste," siger Morten Helbo Sørensen, som er projektansvarlig for Mandagsfjer.

Plads til fejlslag gør forskellen

Alle 28 spillere på holdet er nye medlemmer i Viby Badminton. De indtager klubbens seks baner hver mandag aften, hvor den står på både leg, motion og en smule teknisk træning og kamp. Der er ved at blive nedsat et festudvalg for holdet, og klubben vil løbende arrangere interne turneringer. Men faktiske turneringsspillere som kæmper om ranglistepoints, skal man se langt efter. De træner på klubbens almindelige seniorhold.

"Mandagsfjer er et hold med breddefokus. Her kan man komme for at få motion og prøve kræfter med badmintonspillet, når det enten er længe siden man sidst har spillet, eller man er helt ny og gerne vil prøve det. Så det er et ekstra hold i klubben," forklarer Morten Helbo Sørensen

Viby Badminton har nemlig som mange andre badmintonklubber primært haft fokus på de dygtige turneringsspillere, og resultatet har været, at nye medlemmer langt hen ad vejen ikke har fundet deres plads i klubben. Det er der nu rettet op på, og fremgangsmåden er lige efter bogen:

"Den store forskel her er nok, at spillerne ikke skal deltrage i turneringer. Det skal man tit i traditionelle hold- og ketsjersporter. Det at man bare kan spille for motionens skyld og for at møde nye mennesker er et rigtig fint tiltag. Og det ser man faktisk mere og mere, " siger Maja Pilgaard, som er analyse- og forskningsleder ved Idrættens Analyseinstitut og arbejder afsæt i danskernes idrætsvaner.

Her føler jeg, at vi har samme udgangspunkt. Jeg havde ikke startet til badminton, hvis holdet var for øvede seniorspillere

Christina Godthaab, Mandagsfjer-spiller og nyt medlem af Viby Badminton

"Når målgruppen ikke har forudsætninger for at spille badminton i forvejen, går man ikke hen et sted, hvor man ikke føler, man passer ind. Så når det er tydeliggjort, at man godt kan starte fra scratch, appellerer tilbuddet til dem, som ønsker badminton som ny fritidsintresse," slutter hun og understreger, at lignende tilbud også kan være attraktive for mere erfarne spillere, som blot ønsker at spille hyggebadminton.

Og netop dét understreger spillerne også.

"Jeg syntes ikke, at man ret tit ser tilbud, hvor man kan starte til en ny sport som voksen. Du er bare rigtig meget bagud, hvis du ikke er på samme niveau som dem, der har været igang i 15 år. Men her føler jeg, at vi har samme udgangspunkt. Jeg havde ikke startet til badminton, hvis holdet var for øvede seniorspillere. Så havde jeg ikke haft en chance," fortæller Christina Godthaab, som netop er begyndt til Mandagsfjer.

Fast tilbud i Viby?

Mandagsfjer er i første omgang startet som et tidsbegrænset projekt. Men allerede nu regner klubben med, at der også er Mandagsfjer på programmet, når den foreløbige slut-dato i december er passeret.

"Jeg kunne ikke forstille mig andet. Jeg regner stærkt med, at holdet skal køre videre, og så håber jeg, at vi får noget feedback af dem der deltager, så vi kan gøre det endnu bedre," siger Morten Helbo Sørensen.

Det lader i hvert fald også til, at spillerne på holdet regner med at fortsætte:

"Jeg tror helt sikkert, at jeg stadig er her om et halvt år," siger Christina Godthaab.

Hun suppleres af Mads Søgaard, der har genoptaget badminton på Mandagsfjer-holdet efter mange års pause fra spillet. Han mener bestemt, at han også er at finde i Viby om mandagen i lang tid fremover.

"Jeg tror hele essensen med mandagsfjer er, at det skal være sjovt. Jeg har ikke spillet de sidste 8-9 år, og så var det her et tilbud om at komme ud og hygge sig. Det er dejligt igen at komme ud til holdsport i stedet for at tage i fitness eller løbe en tur," siger han.