Over 100 badmintonklubber har begynderhold for voksne

På Viby Badminton Klubs begynderhold "Mandagsfjer" er der plads til fællesskab og fejlslag, og det trækker medlemmer til. Badminton for voksne begyndere findes i over 100 klubber.

Mandagsfjer er et hold for begyndere og let øvede i Viby Badminton. Konceptet har bredt sig til over 100 klubber fordelt i Danmark. Foto: Mads Sjøbeck

Det giver et skarpt smæld, hver gang en fjerbold sendes frem og tilbage over nettet. Skosålerne hviner, når spillerne skifter retning, og der bliver jublet og råbt fra begge sider af banen, når en spiller slår huller i luften, og bolden rammer på halgulvet.

Mandagsfjer - badminton for voksne begyndere og let-øvede - er igang i Viby Badmintonklub i Aarhus, og holdet har siden det startede i 2015 været en bragende succes. Konceptet findes i dag i masser af andre klubber.

"Vi havde i 2015 en fornemmelse af, at der var et marked for et hold som Mandagsfjer, men vi var ikke sikre. Nu har det vist sig, at der er stor efterspørgsel," siger Morten Helbo Sørensen, som var projektansvarlig for Mandagsfjer, også kaldet "Voksenfjer", og er idrætskonsulent i Bevæg dig for livet - Badminton.

Plads til fejlslag gør forskellen

Alle spillere på holdet er nye medlemmer i Viby Badminton. De indtager klubbens seks baner hver mandag aften, deraf navnet Mandagsfjer, hvor den står på både leg, motion og en smule teknisk træning og kamp. Faktiske turneringsspillere som kæmper om ranglistepoints, skal man se langt efter. De træner på klubbens almindelige seniorhold.

"Mandagsfjer er et hold med breddefokus. Her kan man komme for at få motion og prøve kræfter med badmintonspillet, når det enten er længe siden man sidst har spillet, eller man er helt ny og gerne vil prøve det. Så det er et ekstra hold i klubben," forklarer Morten Helbo Sørensen

Ekspert: Begyndere skal føle, at de passer ind

"Når målgruppen ikke har forudsætninger for at spille badminton i forvejen, går man ikke hen et sted, hvor man ikke føler, man passer ind. Så når det er tydeliggjort, at man godt kan starte fra scratch, appellerer tilbuddet til dem, som ønsker badminton som ny fritidsintresse."

"Den store forskel her er nok, at spillerne ikke skal deltage i turneringer. Det skal man tit i traditionelle hold- og ketsjersporter. Det at man bare kan spille for motionens skyld og for at møde nye mennesker er et rigtig fint tiltag. Og det ser man faktisk mere og mere." 

Ekspertkilde:
Maja Pilgaard, analyse- og forskningsleder ved Idrættens Analyseinstitut og arbejder med afsæt i danskernes idrætsvaner

Viby Badminton havde som mange andre badmintonklubber primært haft fokus på de dygtige turneringsspillere, og resultatet var, at nye medlemmer langt hen ad vejen ikke fandt deres plads i klubben. Det er der nu rettet op på, og fremgangsmåden er lige efter bogen.

Jeg syntes ikke, at man ret tit ser tilbud, hvor man kan starte til en ny sport som voksen. Du er bare rigtig meget bagud, hvis du ikke er på samme niveau som dem, der har været igang i 15 år

Christina Godthaab, som begyndte til badminton gennem Mandagsfjer

"Men her føler jeg, at vi har samme udgangspunkt. Jeg havde ikke startet til badminton, hvis holdet var for øvede seniorspillere. Så havde jeg ikke haft en chance," fortæller Christina Godthaab, som begyndte til badminton gennem Mandagsfjer.

Mandagsfjer et fast tilbud i Viby

Mandagsfjer startede i 2015 i Viby som et tidsbegrænset projekt. I dag kører det som en fast integreret del af klubben. Og ikke nok med det. Konceptet er så efterspurgt, at det under navnet "Voksenfjer" har bredt sig til over 100 danske badmintonklubber.

Mads Søgaard har genoptaget badminton på Mandagsfjer-holdet i Viby efter mange års pause fra spillet. Han er dermed en af dem, som konceptet også henvender sig til.

"Jeg tror hele essensen med mandagsfjer er, at det skal være sjovt. Jeg har ikke spillet de sidste 8-9 år, og så var det her et tilbud om at komme ud og hygge sig. Det er dejligt igen at komme ud til holdsport i stedet for at tage i fitness eller løbe en tur," siger han.