Point, præmier og konkurrencer får de yngste op af sofaen

Badminton Esbjerg arrangerer konkurrencer og uddeler point, når de yngste spillere laver opslag om deres træning i en facebookgruppe.

Facebookgruppen er fyldt med billeder af de unge spillere, der giver den gas med træningen, som her. Foto: Badminton Esbjerg

”Det er utroligt, hvad en konkurrence kan gøre. Den kan virkelig få dem op af sofaen. Jeg tror, det er den mest aktive juleferie, de nogensinde har haft.”

Hvis Badminton Esbjergs yngste spillere kom i dårlig form i løbet af julen, er det i hvert fald ikke klubbens skyld. Træner Jakob Toft og flere af de øvrige trænerkolleger og frivillige var nemlig særdeles kreative for at holde spillerne i gang.

Under den første corona-nedlukning startede klubben med tre ugentlige tilbud om online træning. Et med fysisk træning, et med løbetræning og et med badmintonspecifik træning. Det fungerede super godt.

Men da online træning henvender sig mest til ældre spillere, var de nødt til at gøre noget andet for de mindre.

”Hvad gør vi for at holde gang i de små?”

Løsningen blev en fælles facebookgruppe, et pointsystem og en masse præmier.

Jo mere aktiv, jo større vinderchance

Badminton Esbjerg skaffede en masse præmier fra sponsoren RSL, som der kunne trækkes lod om. Så fandt Jacob Toft på et pointsystem, hvor hver spiller blev tildelt point, når vedkommende uploadede billeder, videoer eller opslag fra sin træning i facebookgruppen.

Vi vil gerne give dem en oplevelse af, at vi synes, det er vigtigt, at vi har vores forening og vores sport

Jakob Toft, træner i Badminton Esbjerg

Jakob Toft lavede to bedømmelseskriterier. Hvis man løb, gangede han antallet af minutter med to for at få pointscoren, og hvis man gik, gangede han med én. For alle aktiviteter derudover bestemte han og tildelte. Pointene blev vekslet til lodder, når der skulle trækkes lod om præmierne.

”Jo mere man er aktiv, og alt efter hvordan man er aktiv, og hvor gode og sjove ens oplag var, jo større chance har man for at vinde. Men alle, der deltager, har en chance for at vinde. Det giver også lidt grin, at kunne se og kommentere på, hvad de andre har lavet,” forklarer han.

Der var fine præmier fra RSL på højkant.Der var fine præmier fra RSL på højkant.Foto: Badminton Esbjerg

Utroligt hvor meget de lavede

Konkurrencen kørte i to uger henover julen, og to søndage i streg mødtes trænerne og spillerne online på Microsoft Teams for at trække lod om præmierne. Teams har også den fordel, at alle deltagere kan snakke med hinanden på kryds og tværs i modsætning til et livestream.

Begge søndage kombinerede trænerne lodtrækning med online-bingo, hvor der også var præmier på højkant. På den måde var der også en aktivitet at være virtuelt sammen om, så det ikke kun handlede om en lodtrækning.

”Vi har fået meget positiv respons. Mit indtryk er, at de er glade for, at der sker noget, og de synes i hvert fald, at facebookgruppen er sjov. Det giver en masse liv. Det var utrolig, hvor meget de små faktisk var ude at lave,” siger Jakob Toft.

Badminton-bagedyst

Det seneste tiltag er ’Den Store Badminton-Bagedyst’, hvor spillerne i løbet af en uge skal uploade en video af en badmintonkage, de har bagt, og fortælle, hvorfor det er en badmintonkage. Når ugen er gået, mødes de alle på Teams for at kåre den bedste video og finde en vinder.

”Bagedysten er bare for at få smil på. Det hele skal ikke handle om seriøs badminton. Der må også gerne være noget hygge. De små elsker også kage, når der er holdkampe, og for nogle af spillerne er det måske endda det vigtigste.”

De allermindste miniton- og U11-spillere er svære at fange med online tilbud. Derfor gjorde Badminton Esbjerg også et ekstra nummer ud af det, da årets kåringer skulle uddeles. Her kørte en af klubbens frivillige rundt til hver spiller, overrakte dem priserne og lagde det ud på en fælles facebookside.

Bagedysten var en succes med mange flotte badmintonkager.Bagedysten var en succes med mange flotte badmintonkager.

Vigtigt at vi har vores forening

Jakob Toft er glad for de tiltag, Badminton Esbjerg har lavet.

”Vi er nødt til at gøre noget for at holde fast i dem. Vi er nødt til at holde gang i de unge mennesker både for deres skyld og for klubbens og sportens skyld.”

Han mener, det vigtigste er at sende et signal om, at klubben er her, og at de prøver på at gøre noget for spillerne.

”Det håber jeg, de oplever. Vi vil gerne give dem en oplevelse af, at vi synes, det er vigtigt, at vi har vores forening og vores sport. Det er det, vi går og prædiker til dagligt."