Point, præmier og konkurrencer får de yngste op af sofaen

Badminton Esbjerg arrangerer konkurrencer og uddeler point, når de yngste spillere laver opslag om deres træning i en facebookgruppe.

Facebookgruppen er fyldt med billeder af de unge spillere, der giver den gas med træningen, som her. Foto: Badminton Esbjerg

”Det er utroligt, hvad en konkurrence kan gøre. Den kan virkelig få dem op af sofaen. Jeg tror, det er den mest aktive juleferie, de nogensinde har haft.”

Læs også: Udenet, fysisk træning og leg: I Roskilde rykker badmintontræningen ud

Hvis Badminton Esbjergs yngste spillere kommer i dårlig form og mister lysten til badminton, er det i hvert fald ikke klubbens skyld. Træner Jakob Toft og flere af de øvrige trænerkolleger og frivillige har nemlig været særdeles kreative for at holde spillerne i gang under coronanedlukningen.

Under den første nedlukning i foråret startede klubben med tre forskellige tilbud om online træning i ugen. Et tilbud med fysisk træning, et med løbetræning og et med mere badmintonspecifik træning. Det fungerede super godt, og det fortsætter de med nu.

Men online træning henvender sig mest til de ældre spillere, så da klubben igen blev lukket ned før jul, tænkte Jakob Toft:

”Hvad gør vi for at holde gang i de små?”

Løsningen blev en fælles facebookgruppe, et pointsystem og en masse præmier.

Jo mere aktiv, jo større vinderchance

Badminton Esbjerg skaffede en masse præmier fra sponsoren RSL, som der kunne trækkes lod om. Så fandt Jacob Toft på et pointsystem, hvor hver spiller blev tildelt et antal point, når vedkommende uploadede billeder, videoer eller opslag fra sin træning i facebookgruppen.

Vi vil gerne give dem en oplevelse af, at vi synes, det er vigtigt, at vi har vores forening og vores sport

Jakob Toft, træner i Badminton Esbjerg

Jakob Toft lavede to bedømmelseskriterier. Hvis man løb, gangede han antallet af minutter med to for at få pointscoren, og hvis man gik, gangede han med én. For alle aktiviteter derudover bestemte han og tildelte. Pointene blev så vekslet til lodder, når der skulle trækkes lod om præmierne.

”Jo mere man havde været aktiv, og alt efter hvordan man havde været aktiv, og hvor gode og sjove ens oplag var, jo større chance havde man for at vinde. Men alle, der havde deltaget, havde stadig en chance for at vinde. Det gav også lidt grin, at man kunne se og kommentere på, hvad de andre havde lavet,” forklarer han.

Der var fine præmier fra RSL på højkant.Der var fine præmier fra RSL på højkant.Foto: Badminton Esbjerg

Utroligt hvor meget de lavede

Konkurrencen kørte i to uger henover julen, og to søndage i streg mødtes trænerne og spillerne online på Microsoft Teams for at trække lod om præmierne. Teams har også den fordel, at alle deltagere kan snakke med hinanden på kryds og tværs i modsætning til et livestream.

Begge søndage kombinerede trænerne lodtrækning med en gang online-bingo, hvor der også var præmier på højkant. På den måde var der også en aktivitet at være virtuelt sammen om, så det ikke kun handlede om en lodtrækning.

Læs også: Aktiviteter for hele familien holder badmintonklubs medlemmer i gang

”Vi har fået meget positiv respons. Mit indtryk er, at de er glade for, at der sker noget, og de synes i hvert fald, at facebookgruppen er sjov. Det gav en masse liv. Det var utrolig, hvor meget de små faktisk var ude at lave,” siger Jakob Toft.

Badminton-bagedyst

Det seneste tiltag er ’Den Store Badminton-Bagedyst’, hvor spillerne i løbet af en uge skal uploade en video af en badmintonkage, de har bagt, og fortælle, hvorfor det er en badmintonkage. Når ugen er gået, mødes de alle på Teams for at kåre den bedste video og finde en vinder.

”Bagedysten er bare for at få smil på. Det hele skal ikke handle om seriøs badminton. Der må også gerne være noget hygge. De små elsker også kage, når der er holdkampe, og for nogle af spillerne er det måske endda det vigtigste.”

De allermindste miniton- og U11-spillere er svære at fange med online tilbud. Derfor gjorde Badminton Esbjerg også et ekstra nummer ud af det, da årets kåringer skulle uddeles. Her kørte en af klubbens frivillige rundt til hver spiller, overrakte dem priserne og lagde det ud på en fælles facebookside.

Bagedysten var en succes med mange flotte badmintonkager.Bagedysten var en succes med mange flotte badmintonkager.

Vigtigt at vi har vores forening

Jakob Toft er glad for de tiltag, Badminton Esbjerg har lavet, selvom han også mærker begrænsningen af både sin egen fantasi og af ikke at kunne mødes fysisk. De har tænkt sig at fortsætte aktiviteterne, så længe nedlukningen varer.

”Vi er nødt til at gøre noget for at holde fast i dem. Vi skal igennem det, og det skal vi, uden at vores sport og klub lider overlast. Vi er nødt til at holde gang i de unge mennesker både for deres skyld og for klubbens og sportens skyld.”

Han mener, det vigtigste er at sende et signal om, at klubben er her endnu, og at de prøver på at gøre noget.

”Det håber jeg, de oplever. Vi vil gerne give dem en oplevelse af, at vi synes, det er vigtigt, at vi har vores forening og vores sport. Det er det, vi går og prædiker til dagligt, og så kan det ikke nytte noget, at det pludselig ikke er vigtigt, bare fordi vi har en pandemi."