60+ badminton er med til at holde hjulene i gang hos ældre

Badminton, smørrebrød og socialt samvær med andre seniorer er så stor en succes, at der er kø for at være med i 60+ badminton i DGI Storstrømmen.

Gorm Rimdal med sorte knæbind har spillet badminton i cirka 50 år, og er langtfra den eneste senior, der holder af spillet med fjerbolden.

At sund aldring er vigtigt ved de udmærket godt i DGI Storstrømmen. Badminton for seniorer, også kaldet 60+ badminton, er således et kæmpe hit. Fem gange om året mødes 150 deltagere til stævne i Sydsjælland og Lolland Falster, og der er ikke plads til flere. Faktisk er interessen så stor, at de har måttet lukke for tilmeldingerne. Det fortæller Gorm Rimdal, som siden 2011 har været med til at arrangere turneringerne.

”Vi spiller i gennemsnit en tredjedel af tiden, men vi skal jo ikke kun spille. Vi skal også have smørrebrød,” fortæller Gorm Rimdal med henvisning til den store betydning, som det sociale samvær har i 60+ badminton.

Arrangementet finder sted i dagtimerne fra klokken 9-15, og i det tidsrum når de både at afvikle kampe, få smørrebrød samt præmieoverrækkelse til vinderne i de enkelte rækker. Dagtimerne er ingen hindring for deltagerne. De bruger sjældent haller med under 10 baner, for ellers er der ikke plads nok til de mange, der vil være med. Deltagerne kommer vidt omkring undervejs. I denne sæson har de været i Eskilstrup, Herlufsholm-hallerne i Næstved, på Møn, Maribo og i Køge.

Læs mere om 60+ badminton

Vil du vide mere om, hvordan du får 60+ badminton i din klub?

Læs mere i linket.

Stopper ikke når de først er kommet i gang

Gorm Rimdal på 69 år er udover at være arrangør selv en del af målgruppen. Engang så han en person på 71 år spille badminton. Han husker, at han dengang tænkte; gid jeg kunne det. Nu er han tæt på. Han har spillet badminton i cirka 50 år, og at dømme ud fra erfaringerne fra 60+ badminton, fortsætter han meget vel en rum tid endnu. Og det er han ikke ene om.

Der er faktisk ikke mange, der holder op med 60+ badminton. De bliver ved, når først de er kommet ind i systemet. Gennemsnitsalderen er over 70 år

Gorm Rimdal

Badminton kan for mange seniorer bogstaveligt talt være med til at holde hjulene i gang. Nogle deltagere er over 90 år. Det behøver heller ikke være en hæmsko, at du ikke har spillet badminton før. Der bliver taget godt imod nye spillere.

60+ badminton giver en stor omgangskreds

”Nogle er først kommet i gang med at dyrke motion og spille badminton, efter de er kommet med i 60+ badminton. Selvom de først er begyndt sent, kan de godt være med,” lyder det fra Gorm Rimdal.

Eventuelle niveauforskelle bliver løst ved at dele deltagere ind i a, b og c-rækker, så kampene bliver jævnbyrdige. Det vigtigste er at få en god kamp, og den model høster arrangørerne roser og succes for. Ikke mindst fordi modellen også levner plads til at dyrke det sociale samvær.

De der har været med til 60+ turneringerne, kommer man jo til at kende. Så får man en stor kontaktflade, man kan trække på i andre sammenhænge

Gorm Rimdal

Sund aldring er vigtigt

For arrangøren selv, Gorm Rimdal, har badminton givet enormt mange gode oplevelser gennem henved 50 år. Alderen skriver næsten 70 år, men ligesom så mange andre seniorer og pensionister har han næsten aldrig haft så travlt som nu. I højsæsonen bliver det til badminton tre gange om ugen, og derudover dyrker han yoga og lejlighedsvise gåture.

I starten var badminton for Gorm Rimdal bare en motionsform. I dag er det indgangsvinkel til et sundt og aktivt liv, og som også giver ham en stor social berøringsflade. Alt sammen særdeles vigtige elementer i det, der hedder sund aldring.

”Sund aldrig er vigtigt. Badminton tiltaler mig på grund af det sociale, motionen og sporten i sig selv. Derudover er badminton fleksibelt, så hvis du skal noget andet, for eksempel passe børnebørn, så går det, at du ikke kommer. De andre kan sagtens få noget ud af det alligevel. Det er nemmere at samle fire til en badmintonbane end det er at samle et helt volleyball-hold,” siger Gorm Rimdal.