Team Special er en naturlig del af Holstebro Badminton Klub

Flere og flere klubber tilbyder hold for personer med handicap. I Holstebro er Team Special fuldgyldige medlemmer af klubben.

Team Special er et badmintonhold for udviklingshæmmede i Holstebro Badminton Klub. Foto: Hans Herping

Hver tirsdag går syv spillere på banen i Holstebro Badminton Klub. De kalder sig Team Special og har det til fælles, at de alle er udviklingshæmmede.

"Vi oplever, at flere og flere almene idrætsklubber landet over åbner dørene for mennesker, der har et handicap. Det er en meget positiv udvikling, at klubberne på den måde påtager sig et socialt ansvar og giver plads til alle," siger Grethe Schøler Pedersen, der er idrætskonsulent i Dansk Handicap Idræts-Forbund.

Holdet i Holstebro er et samarbejde med Holstebro Kommune, DGI Vestjylland og Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF) og blev startet op i oktober sidste år.

Fuldgyldige medlemmer

Pia Vogel, der arbejder som lektor på Holstebro Gymnasium og HF, er frivillig trænere for Team Special og med i badmintonklubbens ungdomsspillerudvalg. Hun glæder sig over, at det nye initiativ er kommet så godt fra start.

"Spillerne i Team Special er fuldgyldige medlemmer af klubben og betaler kontingent som alle andre. Det er både spændende og sjovt at være med til at træne dem og være med i deres fællesskab. For mig er det vigtigste i initiativet, at de udviklingshæmmede kommer i gang med at bevæge sig på lige fod med andre," siger hun.

Ud over holdet for udviklingshæmmede lægger Holstebro Badminton Klub også gulv til et hold for psykisk sårbare, der med start i november sidste år spiller hver onsdag eftermiddag.

"Jeg er glad for, at vores klub påtager sig et socialt ansvar og giver plads til mennesker, der har et handicap. Det er godt for klubben, et godt signal til vores omverden og med til at styrke vores profil udadtil. Men det er i høj grad også Holstebro Kommunes og Dansk Handicap Idræts-Forbunds fortjeneste. Uden deres støtte og opbakning havde vi ikke haft ressourcer til at starte Team Special for udviklingshæmmede," siger Pia Vogel.

Special Olympics - en løftestang

I dagene 20.-22. maj i år er Holstebro Kommune sammen med Dansk Handicap Idræts-Forbund vært for Special Olympics Idrætsfestival, der samler cirka 800 udviklingshæmmede deltagere fra ind- og udland.

Badminton giver god motion, og så kan jeg spille sammen med min forlovede, Ulla Pia, der også har meldt sig til Team Special

Nikolaj Kaalund, spiller på Team Special

Og på en måde er der direkte sammenhæng mellem denne begivenhed og Team Special.

"Holstebro Kommune vil gerne medvirke til, at der skabes flere idrætstilbud til handicappede, og at tilbuddene bliver en integreret del af de almene idrætsforeninger og klubber. Tilbuddet for udviklingshæmmede om badminton i Holstebro Badminton Klub og et tilbud for denne målgruppe om fodbold i Måbjerg IF er eksempler, som vi håber kan brede sig som ringe i vandet til andre foreninger. Samtidig kan Special Olympics Idrætsfestival i maj være en form for løftestang for lignende initiativer og være med til at synliggøre de mange positive effekter af en bred vifte af idrætstilbud til udviklingshæmmede," siger Niklas Morgenstern, der er fritidskonsulent i Holstebro Kommunes afdeling for Sport og Fritid.

Til håndbold og til badminton

25-årige Nicolaj Kaalund, der arbejder i et fleksjob hos malermester Ole Hansen, er en af spillerne i Team Special. Han spiller håndbold i Team Tvis Holstebro, men har nu også kastet sig over badmintonsporten.

"Jeg er nok mest til håndbold, men jeg har meldt mig til badminton for også at prøve en anden sportsgren og for at møde andre mennesker. Badminton giver god motion, og så kan jeg spille sammen med min forlovede, Ulla Pia, der også har meldt sig til Team Special og i øvrigt også spiller håndbold i Team Tvis Holstebro. Vi skal begge med til Special Olympics i Holstebro - i håndbold, da man kun må deltage i én aktivitet i idrætsfestivalen," siger Nicolaj Kaalund.

Hans forlovede, Ulla Pia Erichsen, arbejder i køkkenet på Holstebro Handelsskole (UCH).

Godt humør og livsglæde

Tina Madsen, der bor i Videbæk, er tilknyttet Team Special i Holstebro Badminton Klub som træner og ansvarlig for holdet. Hun har ti års erfaring i arbejde med udviklingshæmmede på forskellige fronter og har taget en uddannelse som badmintoninstruktør i DGI Vestjylland.

"Det er en stor tilfredsstillelse at være med til at gøre en forskel for holdet og se den livsglæde, som spillerne udstråler. Deres gode humør smitter også af på mig. Det er dejligt at se, at der tages flere og flere initiativer for at få blandt andet udviklingshæmmede til at dyrke sport i almene foreninger og klubber. Det er også med til at nedbryde eventuelle fordomme. Jeg føler, at jeg efterhånden har fået så mange kompetencer i arbejdet med idræt og motion for udviklingshæmmede, at jeg kan være med til at starte noget lignende andre steder og i andre sammenhænge. Det vil jeg gerne," siger Tina Madsen.

Vores erfaringer viser, at det betyder meget for udviklingshæmmede at dyrke idræt og være medlemmer i en klub på lige fod med andre

Grethe Shøler Pedersen, idrætskonsulent i DHIF

Og ifølge DHIF gør tilbuddene en forskel:

"Vores erfaringer viser, at det betyder meget for udviklingshæmmede at dyrke idræt og være medlemmer i en klub på lige fod med andre. Selv om de spiller på særlige hold i klubben, kan de identificere sig med andre idrætsudøvere og bliver opfattet som ”rigtige” badmintonspillere eller fodboldspillere. Det styrker deres selvværd," siger Grethe Schøler Pedersen.