Til badminton får Ibrahim nye venner

For den 21-årige syrer er badminton meget mere end motion. Til træning lærer han nye mennesker fra lokalområdet at kende og er på kort tid faldet til i sin nye hjemby.

Træning i en lokal idrætsforening giver Ibrahim Al-Jaouni (med kasket på) gode oplevelser og nye venner Foto: Maria Tuxen

Ibrahim Al-Jaouni er syrisk flygtning. For to år siden vidste han ikke, hvad han skulle være, når han blev voksen.

Faktisk vidste han ikke, om han nogensinde ville blive voksen. I dag sidder den 21-årige mand i en lille by på Sydfyn i egen lejlighed og med ambitioner om at lære fra sig.

”For kort tid siden kunne jeg hverken tale dansk eller ramme bolden. Men i dag kan jeg lære andre at spille – det gør mig meget glad,” siger han.

Han nøjes nemlig ikke længere med at spille selv. Han er blevet træner for andre nye danskere, der, ligesom ham selv, ikke kendte til foreningsidræt, da de kom til Danmark.

Et større netværk

Siden han fik opholdstilladelse og blev flyttet til Faaborg, er det gået stærkt med at stifte nye bekendtskaber og finde sig til rette i sin nye hjemby. Særligt én ting har hjulpet hans sociale liv godt på vej:

”Sport er en god måde at møde nye mennesker på og få venner. Jeg har fået et meget større netværk, siden jeg begyndte til badminton,” siger Ibrahim Al-Jaouni.

Jeg har fået et meget større netværk, siden jeg begyndte til badminton

Ibrahim Al-Jaouni, 21-årig flygtning fra Syrien

Da han kom til Danmark i 2014, havde han aldrig prøvet kræfter med den hvide fjerbold. Det fik aktiviteterne på asylcenteret lavet om på, og han blev langsomt mere og mere erfaren på banen.

Så modtog han opholdstilladelsen og blev flyttet til en anden by.

Fra nybegynder til hjælpetræner

Her skulle han starte forfra – med en ny sagsbehandler, en ny skole og nye venner. Heldigvis stødte han på Faaborg Badminton Klubs formand nede i byen. Faktisk rendte de to på hinanden flere gange, før Ibrahim Al-Jaouni havde samlet mod nok til at troppe op til træning.

”Da jeg kom til Danmark kunne jeg ikke finde ud af badminton. Men det gjorde ikke noget, for så kunne jeg lære det til træning,” siger Ibrahim Al-Jaouni.

Og det gik så godt med hans træning, at han efter kun få måneder i Faaborg blev tilbudt et trænerkursus.

Ibrahim tiltrækker spillere

»Ibrahim er både en nogenlunde habil spiller og dygtig til dansk, engelsk og arabisk. Derfor var han et oplagt valg til at sende på træneruddannelse,« siger Jørn Lorenzen, som er formand i Faaborg Badminton Klub.

I badmintonklubben spiller områdets asylansøgere og flygtninge to gange om ugen. Her er Ibrahim Al-Jaouni en stor hjælp som nyklækket træner.

”Vi bruger Ibrahim til at oversætte, hvis forståelsen kniber. Og så er han god til børnene, som godt kan være lidt livlige,” siger Jørn Lorenzen.

Ifølge formanden består oversættelsesopgaven dog ikke så meget i at oversætte basale spilleregler, som i at bane vejen for en større forståelse for, hvordan man gebærder sig i en forening og i sidste ende i det danske samfund.

”Ibrahim er en rollemodel og ambassadør for foreningen. Når Ibrahim er træner, er vi knap så farlige, fordi én af deres egne har sagt god for os, og så tør flere af flygtningene møde op til træning,« siger Jørn Lorenzen.