Faktisk tog Martin Rosenkær og resten af trænerteamet nogle af de nye øvelser og tanker i brug allerede fra den efterfølgende træning. En af effekterne har været, at der har været træninger, hvor børnene ikke har haft en ketsjer i hånden i mere end ti minutter.
Martin Rosenkær
- 36 år
- Speditør
- MiniTon-træner i Højby S&G - Badminton i halvandet år
- Har selv spillet badminton hele livet og gør det stadig
- Har to sønner, som begge spiller på MiniTon-holdet
- Er gået fra 5 til 16 spillere på holdet
I stedet har de haft fokus på masser af øvelser med bolden med fokus på de rigtige bevægelser, mens forældrene også har været mere med.
På Cecilie Myrups hold i Dalum Hjallese Badminton Klub har trænerkuset betydet, at trænerne har indført flere motoriske elementer i træningen.
"Noget af det, vi tog med, var, hvor vigtigt det er at nå den motoriske del. Før vekslede vi mere bare mellem leg og teknik, men nu får vi også de motoriske elementer med. Det kan være via en forhindringsbane, hvor vi øver chassé, lunges eller stemskridt eller i en fangeleg, hvor man skal lave motoriske øvelser, hvis man dør," siger hun.
Kan ikke undgå at gå høj hjem
På Sebastian Anderssons MiniTon-hold i Tarup-Paarup Idrætsforening er antallet af spillere vokset fra 8 til 38. Det skyldes ikke mindst de to unge trænere på 15. Sebastian Andersson mener ikke, man skal være bange for at give de unge ansvar og spørge, om de vil stå for et hold, men det er vigtigt, at de ikke står alene.
Her kan du spille
Tjek landkortet og se, hvor der er et MiniTon-hold nær dig.
”Der skal være en, der hele tiden er i hallen de første mange gange til at kunne støtte de unge trænere. Vi havde aldrig prøvet at være trænere før, så jeg var glad for, at en af de ældre trænere fra klubben var der de første mange gange. Det hjalp mig ret meget.”
Et andet godt råd er at markedsføre holdet ude i de lokale institutioner og på skolerne. Det har Martin Rosenkær og Højby S&G - Badminton gjort med fin succes.
Men i sidste ende er det allervigtigste, at trænerne brænder for det, de gør. Og han kan ikke anbefale titlen som MiniTon-træner nok.
”Vis ungerne, at du brænder for det. Når du gør det, kan du se glæden dem, og så skal du nok se resultatet i træningen. Jeg får personligt rigtig meget glæde ud af det. Du kan ikke undgå at gå høj hjem fra sådan en træning, når du har haft 12-16 unger, der har det megasjovt, rendende rundt. Det giver så meget igen.”
Denne artikel er en del af serien om trænere i dansk badminton. Du kan læse de andre herunder.
Tekst og layout: Kristian Arnth / kristian.arnth@dgi.dk
Fotos: Palle Skov, Jens Astrup og privat