Tusind badminton-entusiaster i alle aldre afsluttede efterårsferien i Frederecia

Landsbadmintonstævnet handler først og fremmest om fælleskab og en masse sjove kampe. Hvem der vinder dem er knap så vigtigt.

Den sidste weekend i efterårsferien løber årets højdepunkt for bredde-badmintonklubber af stablen, og i år var ingen undtagelse. Landsbadmintonstævnet (LBS) fyldte ikke mindre end 13 haller med tusind badmintonentusiaster fra hele landet til en weekend med masser af fjerbold og fællesskab.

Lise Bjørn Larsen, som er ungdomsudvalgsformand i Ølstykke Badmintonklub deltog i år med 38 spillere mellem ni og 16 år, og dermed vandt hun og klubben præmien for at stille med flest deltagere. Selv har Lise Bjørn Larsen været til LBS otte gange, og hun er ikke i tvivl om, hvad der år efter år får hende til at undvære en varm efterårsferie til fordel for en uge 42 med badminton.

"Hele klubben er inviteret, og alle kan være med - begyndere som rutinerede spillere - og det handler ikke som meget om at vinde, som om kammeratskabet til stævnet."Det er meget arbejde og en hård weekend. Søndag er vi trætte, men det giver bare så meget at se glæden hos børnene," siger hun. Og faktisk har en del af hendes spillere det på præcis samme måde:

"Nogle spillere har været afsted i seks-syv år, og for dem er LBS et must. Også selvom deres forældre hellere ville have haft dem med på efterårsferie," uddyber Lise Bjørn Larsen.

Masser af kampe til alle spillere

LBS adskiller sig fra alle andre store stævner ved primært at være et socialt event. Det er bestemt et stævne, og vindende spillere kan hente mange point hjem. Rigrig mange. Men en tabt kamp betyder ikke, at man er færdig på banen. Spillere som vinder går blot videre til puljer med andre i samme situation.

Vi er her netop, fordi det ikke er enormt vigtigt at vinde. Man får masser af spil uanset hvad

Ditte Nyeng, leder i Gladsaxe-Søborg Badmintonklub

"Vi er her netop, fordi det ikke er enormt vigtigt at vinde. Man får masser af spil uanset hvad, og man kommer hjem med en sejr, selvom man har tabt de fleste kampe," siger Ditte Nyeng, som er leder i Gladsaxe-Søborg Badmintonklub og til LBS for fjerde gang - år år med 28 deltagere.

"Man kan gå op i kampene, selvom man spiller på D-niveau. Bare man på et eller andet tidspunkt slår en på den anden side af nettet, er det fedt," uddyber hun.

Blandt hendes 28 spillere er 14-årige Rasmus Herskin som til daglig stiller er U15-turneringsspiller. For ham er der dog ingen tvivl om, hvad der er vigtigst: 

"Jeg er her for at vinde. Men det her er jo en hyggeturnering. Man kan være sammen med dem, man kender og dem, man normalt ikke ser, fordi de bor i den helt anden ende af landet," siger Rasmus Herskin.

Han har netop tabt en double-kamp i to sæt. 21-19, 21-12. Så han er ikke ubetinget glad for situationen. Men han er fortrøstningsfuld.

"Det er femte gang, jeg er her, og jeg plejer at komme videre fra min pulje og måske lidt længere. Det gør jeg nok ikke i double i år, men i single håber jeg på det."

Meget mere end badminton

Til LBS starter kampene tidligt, og der spilles til langt ud på aftenen. Men stævnet byder på meget mere end badminton. For eksempel er bordtennis, badelandstid og t-shirt-maling også på programmet.

"Noget af det mest populære blandt spillerne er, at man kan male sine egne spilletrøjer," siger Lise Bjørn Larsen.

Hun har et par drenge med, som lavede double-trøjer i 2014. Der står "Team Play" ind over brystet på dem begge. Og i "mylderhallen" - det kalder Lise Bjørn Larsen den hal, hvor de ni-ti-årige raserer - piler to piger rundt i almindeligt sportstøj og er utålmodige for at få designet egne t-shirts.

"Jeg er her, fordi det var så sjovt sidste gang", siger Ellen Dyrskjøt Nielsen på ni år, snart ti. Hun er afsted for anden gang sammen med sin double-makker Emma Aabenhus Ottosen på ti.

"Det sjoveste er, at man kan male t-shirts. Og så at man hygger sig med alle mulige andre, som man kan lære at kende," supplerer Emma Aabenhus Ottosen.

"Ja, og så at man kan tyre bolden afsted på banen. Og være væk fra sine forældre," slutter Ellen Dyrskjøt Nielsen.