Unge er glade for at kombinere badminton og fitness

Badmintonfitness er en attraktiv motionsform for unge, ikke mindst hvis det foregår tæt op ad skoletiderne. DGI Badminton ser et stort potentiale i Badmintonfitness.

Unge piger og drenge har stor glæde af badmintonfitness Foto: Bent Nielsen

Unge vil gerne kombinere ketsjere og fjerbolde med mavebøjninger og cirkeltræning - og hvis flere unge skal være idrætsaktive, så er det en god ide at placere træningen på skolen og tæt på undervisningstimerne.

Sådan lyder nogle af konklusionerne i et nyt speciale fra Københavns Universitet. Det er Adam Steen Rønlund og Sune Refsgaard, der i deres speciale har undersøgt unges interesse for Badmintonfitness.

”Det vigtigste er, at vi har skabt et projekt, der appellerer bredt til unge. Vi har taget det bedste fra badminton i idrætsforeningerne og kombineret det med fitness, der appellerer til de unge. Og Badmintonfitness har vist sig at være meget inkluderende, selvom de unge var på forskellige niveauer,” siger Sune Refsgaard.

Som led i træningen har Sune Refsgaard og Adam Steen Rønlund blandt andet brugt DGI Badmintons materiale om Badmintonfitness og øvelser fra DGI Trænerguiden. Og Jesper Munk, der er konsulent i DGI Badminton er glad for specialets resultater.

”Med specialet har vi nu et bevis på, at Badmintonfitness er en attraktiv motionsform for unge. Vi håber, at vi ved at udbrede Badmintonfitness kan mindske frafaldet i denne aldersgruppe, blandt andet fordi man her dyrker det sociale aspekt i badminton, og det giver lyst til at fortsætte i klubben,” siger Jesper Munk.

Fitness får flere med

HF-elever på Stenhus Gymnasium & HF i Holbæk fik et tilbud om et træningsforløb i Badmintonfitness. At fitness var en del af tilbuddet, fik flere til at melde sig til. Træningen foregik på skolen tirsdag morgen og torsdag eftermiddag tæt op ad skoletiderne.

Vi har taget det bedste fra badminton i idrætsforeningerne og kombineret det med fitness, der appellerer til de unge.

Sune Refsgaard, studerende ved Københavns Universitet

De unge satte også pris på, at kommunikationen foregik via en Facebook-gruppe, at der var morgenmad efter morgentræningen, og at tøj og rekvisitter blev sponsoreret. 

Morgentræningen viste sig at have en positiv effekt på elevernes energiniveau – omvendt gjorde morgentræning også, at flere unge undlod at melde sig til.

Badmintonfitness overvinder barrierer

Specialet viser, at der er flere barrierer for de unges deltagelse i idræt. Blandt andet frygter de at være den dårligste, og det får dem til at lade være med at opsøge idrætsforeningerne.

En anden barriere er manglende fleksibilitet i træningstiderne – omvendt kan stor fleksibilitet blive en barriere for at fastholde de unge.

I specialet konkluderes det, at frivillig træning med Badmintonfitness tæt op ad skoletiden kan imødekomme de unges ønsker og behov for idræt. Det er vigtigt for de unge, at de kender andre på holdet, når de starter op med en ny aktivitet.

Og så er det en god ide med faste træningshold og rutiner, fordi det styrker fastholdelsen og det sociale samvær.

Flere nye medlemmer

Med baggrund i specialet har Adam Steen Rønlund og Sune Refsgaard sammen med DGI udviklet et koncept om Badmintonfitness til brug i gymnasieundervisningen.

Og Jesper Munk fra DGI Badminton, ser et stort potentiale i Badmintonfitness.

”Med Badmintonfitness har klubber gode muligheder for flere nye medlemmer, for eksempel ved at samarbejde med de videregående uddannelser. Samtidig vil vi gerne promovere Badmintonfitness over for skoler, efterskoler og videregående uddannelser,” siger han.