Dansk topspiller: Nøglen er hårdt arbejde

Iffe Lundberg er et af de bedste danske bud på en kommende international topspiller. Men hvad kræver det at blive så god?

Hårdt arbejde har banet vejen til en professionel karriere for Iffe Lundberg, som debuterede på landsholdet i en alder af kun 18 år. Foto: Boba Keseric, Fullcourt.dk

Gabriel Iffe Lundberg – også kendt som 'Iffe' – kom til Horsens IC før sidste sæson. Han var en af de bærende kræfter på det Horsens-hold, som senere vandt DM-guldet, og han har i denne sæson imponeret yderligere ved at løfte sit spil til nye højder.

Faktisk går det så godt, at Iffe Lundberg selv ikke er bleg for at melde ud, at han ikke er at finde i Basketligaen næste år, hvor han håber at slå sine folder i en europæisk klub. Men hvad kræver det at blive så god?

"Det er ikke nogen genvej. Nøglen er hårdt arbejde, og så handler det også om ens mentalitet. Jeg er meget selvkritisk og er stort set aldrig tilfreds, uanset hvor godt jeg har spillet. Jeg vil hele tiden gøre det bedre," udtaler Iffe Lundberg.

Mange timer med selvtræning i hallen

I ungdomsårene var det derfor ikke usædvanligt, at Iffe Lundberg brugte 3-4 timer om dagen i hallen – gerne hver dag.

"Og på træningsdage mødte jeg ind en time før træningen og blev en time efter, hvor jeg selv arbejdede med forskellige øvelser," fortæller han.

På den måde var han allerede godt gearet til et liv på basketballbanen, da det gik fra at være amatørniveau i Falcon Basket til fuldtidsprofessionel hos Horsens IC. I dag træner han nemlig mere intensivt end nogensinde før.

"Normalt træner vi hver dag fra mandag til lørdag. Søndag har vi fri. Vi har et fælles træningspas om morgenen og et om aftenen, og så styrketræner jeg ofte selv efter morgentræningen, så det bliver til rigtig mange timer med træning," påpeger Iffe Lundberg.

Jeg har udviklet mig rigtig meget fra sæson til sæson de sidste 4-5 år. Hvis jeg kan fortsætte med de hen over de næste 4-5 år, så tror jeg på, at jeg kan nå NBA.

Iffe Lundberg

Vil anerkendes som en af de bedste – gerne den bedste

Ambitionerne for denne sæson indikerer heller ikke, at hverken han eller holdkammeraterne kan slappe af.

"Jeg er sikker på, at vi i hvert fald enten vinder DM-guld igen eller tager pokalen. Jeg vil næsten garantere, at vi kommer i begge finaler. Det skal vi," siger Iffe Lundberg.

Personligt er hans mål som minimum at blive anerkendt som en af de top 3 bedste spillere i ligaen, hvis han endda ikke ender med at nappe MVP-prisen (årets spiller).

"Jeg sætter altid nye og høje mål for at udfordre mig selv. Jeg har også en målsætning om at holde et konstant niveau rent udviklingsmæssigt. I sidste sæson svingede jeg en del, fordi alt var nyt. I denne sæson har jeg alle vilkår for at præstere, og det synes jeg også har vist sig på banen," pointerer Iffe Lundberg.

Drømmen om NBA bliver mere og mere realistisk

Som så mange andre spillere er hans drøm at nå det forjættede land, NBA, hvor han i så fald vil blive den første dansker.

"Lige nu har jeg det faktisk sådan, at jeg ikke stopper, før jeg er der, og jeg kan mærke, at det bliver mere og mere realistisk for hvert år. Allerede nu kan jeg i hvert fald sige, at jeg ikke spiller i Basketligaen næste sæson. Jeg skal videre," udtaler Iffe Lundberg.

Målet for den 193 cm høje guard er at komme til en af de rigtig store europæiske klubber eller i hvert fald en god europæisk klub, hvor der er en dygtig træner, som kan udvikle ham en helt masse.

"Jeg har udviklet mig rigtig meget fra sæson til sæson de sidste 4-5 år. Hvis jeg kan fortsætte med de hen over de næste 4-5 år, så tror jeg på, at jeg kan nå NBA," slutter Iffe Lundberg.