Danskerne er vilde med basket: Medlemstal stiger for 5. år i træk

De sidste fem år er andelen af danskere, der har taget en basketball mellem hænderne steget med 41 procent, og der dribler nu 14.548 basketballspillere fordelt på alle aldre rundt i hallerne.

Fra 2017 til 2018 er medlemstallene steget med godt 5 procent, hvilket svarer til 735 flere basketballspillere. Foto: Bent Nielsen

Rigtig mange klubber har i 2018 igen oplevet fremgang i medlemstallene blandt andet Randers Cimbria og Brønshøj Basket, som henholdsvis har haft en stigning på 52 procent og 15 procent. Den succes kommer blandt andet fra skoleforløb, dygtige trænere og klubånd.

I Randers Cimbria har de i mange år arbejdet med at nå dertil, hvor de er i dag. De har stor succes med at lade ligaspillerne deltage og undervise i skoleforløb på folkeskolen, hvor elever, lærere og forældre efterfølgende bliver inviteret ind og se en ligakamp.

”Når børnene kommer ind og ser en rigtig kamp, får de lov til at opleve basketball som sportsgren, og så synes både børn og ligaspillere, at det er sjovt at møde hinanden i hallen og give en high-five,” fortæller Michael N. Jacobsen, formand i Randers Cimbria.

Sociale relationer fastholder og tiltrækker flere spillere

I Brønshøj Basket har klubben valgt at prioritere uddannede trænere, og samtidig forsøger de at skabe et godt fællesskab i klubben. Det giver både børne- og voksenspillere gode oplevelser, så de har lyst til at fortsætte med at spille basket og til at få nogle nye med.

”Vi har nogle rigtig dygtige trænere, der både gør børnene dygtigere til basket, men som også har stort fokus på at opbygge et socialt netværk på og blandt holdene,” fortæller Rasmus Skriver Mortensen, formand i Brønshøj Basket.

For at skabe sociale relationer er det for eksempel et fast ritual på børneholdene, at børnene på skift har frugt med til efter træningen, så de bliver hængende lidt længere. I år har alle hold på tværs af både niveau og alder også aftalt at komme ud til mindst én kamp for at støtte hinanden og lære de andre spillere at kende.

Basket har godt fat i de yngste, og det er blevet sjovere at spille

Når basket er blevet så stort, som det er, skyldes det blandt andet, at BørneBasketFonden i samarbejde med DGI Basketball og Danmarks Basketball Forbund har fået godt fat i de yngste, men gode trænere og træningsmetoder har også haft stor betydning for den store medlemsvækst de seneste år.

”Vi har arbejdet meget med måden, vi træner børn på, for eksempel med SMART-træning og inspiration fra italiensk minibasket. Derudover har vi nu også rigtig mange uddannede basketballtrænere, så vi får endnu mere kvalitet til træningerne. Det gør det alt sammen endnu sjovere at spille basket,” forklarer Mads Bojsen, konsulent i DGI Basketball.

Danmarks Basketball Forbund har samtidig ændret lidt i kampene for de yngste, så der er mindre fokus på at vinde, men mere fokus på at udvikle spillerene på det niveau, de er på.

Fremtiden byder på endnu flere basketballspillere

Både Randers Cimbria, Brønshøj Basket og DGI Basketball tror på, at vi fremover fortsat vil se flere danskere med en basketball mellem hænderne. Det kræver, at alle i dansk basketball fortsat arbejder fokuseret og får fat i de yngste spillere.

”Det har taget fem år, at komme hertil hvor vi er i dag, så vi skal fortsætte med at møde eleverne på skolerne, og vise vores produkt frem ved flere lejligheder”, siger Michael Jacobsen.

DGI Basketball vil fortsætte med at udvikle samarbejdet med klubberne og udvikle og gøre mere i de små basketballområder, som stadig har et stort potentiale.

Medlemstal 2018 - DGI Basketball

0-12 år: 5.242 medlemmer

13-18 år: 4.028 medlemmer

19-24 år: 1.461 medlemmer

25-59 år: 3.695 medlemmer

60 år og derover: 122 medlemmer

I alt: 14.548 medlemmer

Kilde: DGI's medlemstal

Medlemstal 2017 - DGI Basketball

0-12 år: 5.089 medlemmer

13-18 år: 3.858 medlemmer

19-24 år: 1.575 medlemmer

25-59 år: 3.142 medlemmer

60 år og derover: 149 medlemmer

I alt: 13.813 medlemmer

Kilde: DGI's medlemstal