DGI Basketball ønsker flere kvindelige ledere i basketballklubberne

Basketball har længe været en mandsdomineret sportsgren – både blandt spillerne og i bestyrelserne. Mads Bojsen, idrætskonsulent hos DGI Basketball, ser et stort potentiale i at få flere kvinder ind i foreningsledelsen.

Fra venstre ses Sonja Bomberg, formand for Ringsted Rats, sammen med deres pigehold og træner, Michelle Ingmann. Foto: Ringsted Rats

Kvinderne er generelt i undertal, når man taler om basket. Blot 12 procent af formændene i basketballforeningerne er kvinder, og meget kunne derfor tyde på, at basketball trænger til et ’boost’ på kvindesiden. Det mener Mads Bojsen, der peger på flere årsager til, at det er vigtigt med flere kvinder inden for sporten.

”Jeg er ikke i tvivl om, at det vil gavne basketball både at have mandlige og kvindelige ledere. Jeg tror på, at begge køn kan bidrage med kompetencer, der komplementerer hinanden og løfter niveauet. Derudover kan det være, at kvinder har øje på udfordringer og løsninger, som mænd måske ikke ser,” fortæller han.

En ildsjæl i Ringsted

Sonja Bomberg, der er formand hos Ringsted Rats, står som en stærk, kvindelig leder inden for sporten. Sidste år blev hun kåret som 'Årets leder' i Danmarks Basketball Forbund for sit arbejde i klubben, der blandt andet har haft stor succes med at starte et pigehold op. Hun mener også at det er vigtigt med flere kvinder ude i foreningerne.

”Man skal være bedre til at give kvinderne tilbuddet om at sidde i bestyrelsen. Ofte er det fædrene, der kommer ind i klubberne, da det er drengene, der spiller. Mange tænker sikkert, at det kræver viden om basketball for at sidde i bestyrelsen, men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være,” udtaler hun.

Sonja håber på, at Ringsted Rats i fremtiden kan fastholde pigernes interesse for basketball, så de fortsætter som enten trænere eller bestyrelsesmedlemmer. De har fået skabt en interesse for pigebasket, og den er det med at fastholde, fortæller hun.

Bestyrelsesmedlemmerne er ofte tidligere spillere

På landsplan er pigespillerne i et klart undertal, og det kan være én af årsagerne til, at samme undertal gør sig gældende i klubbernes bestyrelser. Mange bestyrelsesmedlemmer har nemlig selv en fortid inden for idrætten, og det er et mønster, der kan være svært at bryde.

”Det er typisk, men ikke altid, tidligere spillere og trænere, der også senere bliver ledere. Derudover mener jeg, at der er en selvforstærkende effekt, som også er blevet belyst af forskellige idrætsundersøgelser. Hvis bestyrelsen i en basketballklub primært består af mænd, er der en tendens til at rekruttere andre mænd til bestyrelsen,” fortæller Mads Bojsen.

Danmarks Basketball Forbund har netop vedtaget en strategi for at få flere kvinder i bestyrelsen. Noget, som DGI Basketball håber på kan være med til at få flere piger og kvinder til at spille basketball i fremtiden.

”Vi er langt fra i mål, men det går den rigtige vej. Det er vigtigt, at vi hele tiden fastholder fokus på at basketball er en sport for alle: Børn, unge, voksne, seriøse, og dem der bare vil spille for sjov – og ikke mindst en sport for både drenge og piger, mænd og kvinder," udtaler Mads Bojsen.