Et sandt basketeventyr: BørneBasket Odense sætter gang i 150 børn

Med en alternativ tilgang til foreningsdannelse, kreative virkemidler og en systematisk metode til rekruttering af trænere har BørneBasket Odense på bare tre år haft stor succes med at samle de odenseanske børn om basketkurven.

BørneBasket Odense har på bare tre år samlet 150 nye børnebasketspillere i et sandt H.C. Andersen eventyr. Foto: Krishan Arora

I Odense er det ikke kun H.C. Andersen, der fortæller eventyr, så smilene spreder sig på børns læber. Også BørneBasket Odense kan fortælle et sandt basketeventyr, flere fortjener at høre.

På bare tre år er det lykkedes at samle 150 nye seje børnebasketspillere i fem afdelinger. Men dannelsen af BørneBasket Odense er ikke den klassiske fortælling om, at børnene i Odense stod og trippede for at spille basket men bare manglede en forening – tværtimod.

”Da vi startede BørneBasket Odense i foråret 2016, var der næsten ikke et tilbud om basketball for børn under 12 år. Med vision, mission og værdier på plads var jeg ude at hijacke en bestyrelse på fem mand og otte trænere. Det betød, at vi var klar til at gå i gang, så snart vi havde den første interesse,” fortæller William Bond, koordinater i BørneBasket Odense.

BørneBasket Odense bringer basket ud til børnene

Herefter er det gået stærkt. I 2017 indberettede BørneBasket Odense 22 medlemmer – i dag er de 149.

De knap 150 medlemmer er selvfølgelig ikke dukket op af basketkurven uden at sigte efter den. I løbet af de sidste tre år har BørneBasket Odense med støtte fra BørneBasketFonden og Odense Kommunes ”Idrætspuljen” besøgt omkring ¾ af alle folkeskolerne i Odense med et seks ugers skoleforløb. Det har været helt essentielt for at vække interesseren hos børnene og for at sikre den succesfulde opstart.

”Noget af det vigtigste for os er, at vi bringer basket ud til børnene i stedet for at bringe børnene til basket. Det er også derfor, at vi har mange små afdelinger, så børnene trygt selv kan gå afsted til basket i stedet for, at de skal cykle flere kilometer alene,” siger William Bond.

Harry Potter, Pokémon og eventyr rimer på basketcamp

En anden vigtig ting for BørneBasket Odense er, at basket ikke kun handler om at blive bedre, men at det skal være en sjov aktivitet, der skaber glæde og fællesskaber – og det behøver ikke nødvendigvis kun at handle om basket. Derfor bruger foreningen andre virkemidler til at få basket i bevidstheden på børnene.

For eksempel kan børnene spille basket hos Hunderup Hippos, Rosengård Racoons, eller Tarup Tigers, og når de skal på camp, er det ikke bare en basketcamp: Det er Harry Potter Camp, Pokémon Camp eller Eventyrcamp.

“Vi tror, der skal nogle andre virkemidler til for at gøre basketball attraktiv for nye børn.. Vi havde for eksempel en camp med Pokémon-tema, hvor barnet udviklede sig til den næste Pokémon i takt med, at barnet udviklede sig på campen. Derudover kan instruktøren på vores tema-camps bruge både musik eller udklædning, der passer ind i temaet”, forklarer William Bond.

Idrætsstuderende tager træner- og instruktørrollen

Med 150 driblende børn rundt i hallerne er der selvsagt brug for en god portion trænere. Hvordan man skaffer dem, har BørneBasket Odense også løsningen på. Hele 28 af i alt 30 trænere har nemlig en tilknytning til idrætsuddannelsen i Odense, som hvert år bruger basketball som medie i det populære fag teamudvikling.

”Efter faget har de studerende en stor interesse for basketball, og det er her, vi spørger, om de ikke vil være en del af det fede trænerfællesskab samtidig med, at de styrker deres CV ved for eksempel at lave et skoleforløb via BørneBasketFonden,” fortæller William Bond.

Trænerne er sat sammen i teams af tre, hvoraf to skal være til stede til samme træning. På den måde er det fleksibelt for de studerende samtidig med, at trænersystemet bliver bæredygtigt.

Og hvad er moralen så i dette eventyr om BørneBasket Odense? Man kan nå rigtigt langt på tre år ved at dreje lidt på knapperne og tænke kreativitet og innovation ind i opbygningen af en forening.

Mere om Børnebasket

DGI Basketball, Danmarks Basketball Forbund og BørneBasketFonden, har i samarbejde med eksterne fonde været med til at understøtte udviklingen af Børnebasket Odense.

Blandt andet har DGI Basketball med midler fra DGI's udviklingspulje for landsdelsbaserede idrætter kickstartet projektet i Odense med en målsætning om 100 medlemmer under 18 år i byen.

Der er kommet endnu flere børn i basketballklubberne, og der er ikke noget der tyder på, at udviklingen ikke fortsætter i de kommende år.