Familier i Gladsaxe leger og dribler rundt med stor succes

I knap tre år har der været familiebasket på programmet i Gladsaxe Basketball Klub. Børn, forældre, bedsteforældre og hjælpetrænere udvikler sig alle.

Gladsaxe Basketball Klub har stor succes med, at børn og forældre træner basket sammen.

Hvordan aktiverer du hele familien i en basketballklub?

Tilbage i juni 2017 udmøntede dét spørgsmål sig i et familieprojekt hos Gladsaxe Basketball Klub. Imponerende 26 børn og voksne mødte op til første træning, og Familiebasket var født. Nicolaj Stockmal Ammundsen er træner i klubben og var med til at starte projektet op.

”Nogle af forældrene til børnene i klubben ville gerne spille med, og vi tænkte, hvordan vi kunne aktivere børn og forældre sammen. 26 børn og voksne til første træning siger sig selv – der var et kæmpe behov for familiebasket,” siger Nicolaj Stockmal Ammundsen, der knokler omkring 20 frivillige timer om ugen i klubben.

Familier i Gladsaxe leger og dribler rundt med stor succes (2).jpg

Børnene får styrkede evnerne inden for motorik, koordination, fysik, balance og sociale evner, mens forældrene får en sund og sjov tid med børnene.

Gladsaxe Basketball Klub

  • Blev stiftet i 1953 og er en af landets ældste basketballklubber
  • Storhedstid i 1960’erne, hvor klubben vandt flere seniormesterskaber
  • Omkring 2005 kollapsede klubben, og siden 2010 er klubben med stor succes blev genopbygget med flere og flere ungdomshold
  • Vokset fra 80 medlemmer i 2012 til 236 medlemmer i 2019

Mixet på kryds og tværs

Børnene er i alderen 3-6 år, og holdet bruges som forberedelse til at spille U9. Det er vigtigt for klubben, at børn, forældre og af og til bedsteforældre bliver mixet på kryds og tværs, når træningen foregår på Grønnemose Skole hver lørdag formiddag.

”Når børn og voksne bliver mixet på kryds og tværs, får vi noget helt andet ud af træningen. Det skaber et bedre sammenhold, og børnene bliver mere selvstændige,” siger Nicolaj Stockmal Ammundsen.

Nicolaj fremhæver også konkurrencen mellem børnene og forældrene. De dyster tit imod hinanden, hvor vinderholdet giver straf til taberholdet, og børnene bliver bedre og bedre til at vinde over forældrene.

Temarelaterede træninger

For Gladsaxe Basketball Klub er legen et meget vigtigt element. Det er blandt andet tydeligt til holdets temarelaterede træninger.

”Vi har temarelaterede træninger – eksempelvis fastelavn og jul, hvor vi klæder os ud. Vi har stor fokus på, at børnene leger, mens de spiller. Skud- og dribleøvelser indgår også i træningen, men det vigtigste for os er, at alle kan være med og har det sjovt,” siger Nicolaj Stockmal Ammundsen.

Familier i Gladsaxe leger og dribler rundt med stor succes (3).jpg

Nicolaj understreger, at forældrene er meget begejstrede for Familiebasket-holdet, da de på den måde kan få værdifuld tid sammen med familien og samtidig få sved på panden. De temarelaterede træninger giver holdet en ekstra dimension.

Nicolaj Stockmal Ammundsen

  • Fra Næstved og tidligere spillet basket i Næstved
  • Pædagog- og læreruddannet og boet 4,5 år i Gladsaxe
  • Far til tre piger på 11, 8 og 5 år. Den ældste er hjælpetræner på Familiebasket-holdet, den mellemste spiller med en gang i mellem, og den yngste er en fast del af Familiebasket-holdet. De to ældste spiller på andre hold i klubben.
  • Blev træner i Gladsaxe Basketball Klub, da en af pigerne begyndte til basket
  • Underviser på STU for døve - primært idræt
  • Ansat på Sports College Gladsaxe, hvor han oprettede en ny basketlinje i august 2019, som flere af spillerne i klubben er tilknyttet.

Hjælpetrænere får hår på brystet

De to første år stod Nicolaj for holdet alene sammen med sin ældste datter, men nu er to voksne og tre hjælpetrænere, herunder Nicolajs ældste datter, ansvarlige for holdet.

”Hjælpetrænerne udvikler sig helt vildt. De hiver nogle redskaber op af hatten, som man ikke forventer. Det er et kæmpe plus ved dette hold,” siger Nicolaj Stockmal Ammundsen.

To af hjælpetrænerne har været på SMART1-kurset ved SISU Basketball Klub.

Kurve i børnehøjde på Grønnemose Skole

De to første år af projektet rykkede holdet rundt på forskellige skoler og haller. Det var en af de helt store udfordringer, men nu spiller de fast hver lørdag kl. 9-10 på Grønnemose Skole.

”Det er en lille hal, vi har til rådighed, men vi klarer os rigtig fint. Vi er glade for at have et fast sted, og hjælpetrænerne har træning senere på dagen samme sted, så det er en fordel,” siger Nicolaj Stockmal Ammundsen.

Grønnemose Skole ligger i Høje Gladsaxe, som er et område, hvor foreningsdeltagelsen er lav. Et medlemskab af en idrætsforening for de helt små børn må typisk vente, til de er store nok til selv at kunne transportere sig til eksempelvis Gladsaxe Sportscenter.

Derfor arbejder Gladsaxe Basketball Klub i samarbejde med skolen på at etablere basketballkurve, der kan sænkes til børnehøjde - til gavn for både basketballklubben og de mange elever på skolen.