Fantastisk fremgang: Flere basketballspillere for 7. år i træk

I 2020 vrimlede det med liv i landets basketballklubber. Trods svære vilkår under corona greb over 2.000 nye medlemmer bolden sammenlignet med 2019.

For 7. år i træk er der flere basketballspillere at finde på banerne. Over 2.000 nye medlemmer fandt vej til landets klubber i 2020. Foto: Bent Nielsen

Masser af nye piger og drenge har fundet vej til basketballklubberne i 2020. Medlemstallene er netop blevet offentliggjort, og de fortæller historien om en idræt i rivende udvikling. For syvende år i træk har flere spillere snøret skoene, og i 2020 blev det til 2.107 flere medlemmer, hvilket er en stigning på 13,59% sammenlignet med 2019. Det samlede medlemstal er nu 17.616 i DGI Basketball.

”En fantastisk nyhed som skyldes en enorm omstillingsparathed blandt frivillige, instruktører og bestyrelser i landets klubber. Basketballildsjælene har haft et stærkt fokus på at tilbyde nye former for træning og fællesskab i et år fuld af begrænsninger og uvisheder – dét fortjener kæmpe ros,” udtaler Mads Bojsen, konsulent ved DGI Basketball.

Streetbasket blomstrer, når hallerne er lukkede

Der er grund til begejstring. Basketverden har driblet sig gennem et år, hvor restriktioner og nedlukninger har sat spørgsmålstegn ved danskernes idrætsvaner. Særligt ét faktum styrkede væksten i antallet af basketglade medlemmer under nedlukningen i foråret: Når bolden skal i kurven, og hallen er lukket, summer det af liv på streetbasketbanerne.

”Vi er superstolte af alle de klubber, der greb chancen og rykkede træningen udendørs. Mange har fået øjnene op for streetbasket, og heldigvis har flere kommuner renoveret, opgraderet og etableret nye streetbasketbaner,” siger Mads Bojsen.

Glæden ved basketball er vokset i alle kroge af Danmark, afslører tallene. Nye streetbaner skyder op i hele landet og danner ramme om aktive samlingspunkter til glæde for store og små spillere.

Fremgang i medlemmer i DGI Basketball

I Glostrup var udvikling nøglen til succes

I Glostrup Basketball kan de positive vinde mærkes. I 2020 hjalp klubben knap 100 nye spillere på banen, hvilket er en medlemsvækst på 64%. Stefan Christensen, formand i foreningen, ser tilbage på et år, hvor nytænkning stod højt på opgavelisten:

”Vi er en gammel og stolt klub, men fik i år bragt ny energi til bestyrelsesbordet. I samspil med DGI Basketball lavede vi en klar strategi, der har rødder i klubbens særpræg. Det er megafedt at se alle de initiativer, vi nu har ført ud i livet,” udtaler Stefan Christensen.

Listen over årets præstationer synes kilometerlang. Den omfatter bl.a. nyt trænerteam, opstart af skole- og foreningssamarbejder, øget brug af Facebook og camps for borgere i hele kommunen. Én kerneværdi skinner altid igennem: Klubben vil være et aktivt frirum for bredden.

”Vi har desuden knoklet for få genetableret hallen, som i dag har nyt gulv, godt lys og mobile kurve. Der er kommet en kanongod vibe i klubben, og den holder vi godt fast i,” fortæller Stefan Christensen.

Et megahit blandt børn og unge

BørneBasketFonden har stor aktie i 2020’s opadgående medlemskurve. I næsten 500 skoleklasser blev basketball sat på skemaet, og her var der holdånd og bevægelsesglæde på programmet

Årets talrige basketballcamps fortjener også at blive nævnt. Her skød ikke mindre end 4.345 børn og unge bolden i kurven. Hurtige fødder, sjove lege og kammeratskab lokkede nysgerrige til, og nye spillere har således fundet vej til den lokale klub. Her glæder man sig over, at suset på banen også fanger mange idrætsuvante.

Hemmeligheden bag succesen? Et tæt samarbejde med Danmarks Basketball Forbund, BørneBasketFonden og ikke mindst alle de lokale klubber. Ud fra et fælles mål arbejder vi hver dag for – og lykkes med – at få flere med i vores fantastiske basketballfællesskab

Mads Bojsen, konsulent ved DGI Basketball

Det tegner lyst for dansk basketballs fremtid. DGI Basketball tripper for at tage hul på en ny sæson med mere spilletid i hallerne, flere stævner, sjove basketballcamps og masser af herlige oplevelser i klubberne.