Flere piger skal spille basket

DGI Basketball og Danmarks Basketball-Forbund arbejder i 2016 videre med fællessatsningen om at få flere piger til at spille basketball. En undersøgelse fra Center for Ungdomsstudier viser, at potentialet for at få pigerne på halgulvet bestemt er til stede.

Der er i dag langt flere drenge, der spiller basket, end piger. En undersøgelse om pigebasket viser imidlertid, at der er enorm begejstring for sporten blandt pigerne. Foto: Jens Astrup

Man tror det er løgn, men i 2013 skulle man kun vinde én kamp for at blive dansk mester i pigernes U22-række – én! Samtidig er pigernes medlemstal inden ungdomsbasket faldet ret så drastisk fra midten af 00erne og frem til 2013 – fra 1.107 spillere i 2006 til 784 spillere i 2014. En nedgang på godt 30 procent.

Der skal dog mere end negative tal og statistikker til at slå DGI Basketball og Danmarks Basketball-Forbund ud. Organisationerne lancerede sidste år en ny fællessatsning med henblik på at få flere piger til at gribe basketbolden, og den fortsætter også for fuld kraft i indeværende år.

"Det er et vigtigt område. Kønsfordelingen er i dag 70/30, måske endda 80/20, i drengenes favør, men den kunne ligeså godt være 50/50. Center for Ungdomsstudier har med vores støtte lavet undersøgelse om pigebasket og den viser, at der er en enorm begejstring for sporten blandt de piger, der spiller, ligesom der er meget mindre fnidder sammenlignet med andre idrætter," udtaler Mads Bojsen, fælleskonsulent ved DGI Basketball og Danmarks Basketball-Forbund.

Endnu meget skrøbeligt

Derfor ser han lyst på muligheden for at få flere piger i gang. Det handler i høj grad om at kigge på det regionalt, da man i visse steder af landet skal køre meget langt for at finde et pigehold at spille for, hvilket jo heller ikke giver ret mange at spille imod. Det er meget skrøbeligt – endnu.

"Vi arbejder meget lokalt med at understøtte forenings- og klublivet. Klubberne skal have is i maven og acceptere, at der måske ikke kommer så mange til at starte med. De skal turde at sætte en dygtig træner på og reservere en god haltid," fortæller Mads Bojsen.

En af de klubber, der har gjort netop det, er Fjordager Idrætsforening Basketball ved Odense, også kendt som Odense Basketballklub, som i april 2015 startede et nyt U14-hold for piger. Det var dog med hiv og sving i begyndelsen.

"Vi startede med 3-4 piger. Siden da er vi kommet op på et hold med 16 piger i alderen 10-15 år, så nu kører det meget godt. Vi tilpasser træningen, så alle kan være med, selvom der kan være stor fysisk forskel på grund af aldersforskellen. Det kan man sagtens," siger William Bond, træner for U14-holdet.

Ingen mulighed for at prøve

Klubben startede holdet, fordi de fik en del henvendelser fra yngre piger, som gerne ville stifte bekendtskab med basketball, men ikke kunne finde et hold i miles omkreds at spille for. Der er nemlig især i Jylland og på Fyn stor langt mellem pigeholdene.

"Det er lidt skidt, at en stor by som Odense ikke har et tilbud. Det burde der være, så derfor prøvede vi idéen af. Ikke mindst fordi basketball er en inkluderende idræt med stor fokus på det sociale, og netop det er vigtigt i forhold til pigerne, der vægter det sociale højt," påpeger William Bond.

Den betragtning er Mads Bojsen enig i.

"Drengene går til noget, mens pigerne går med nogen til noget. De har en anden social afhængighed, hvor det er vigtigt at gå sammen med sine veninder. Derfor er det godt at have en kvinde omkring holdet, hvis man starter op, som ikke nødvendigvis har en træner- eller holdfunktion. Hun skal 'bare' være opmærksom på, at det sociale spiller," udtaler han.

Flere piger skal spille basket

DGI Basketball og Danmarks Basketball-Forbund arbejder sammen om at få flere piger til at spille basketball.

Derfor har Center for Ungdomsstudier undersøgt forholdene for piger i basketballklubberne samt peget på en række anbefalinger til at gøre sporten mere attraktiv for piger.

Læs mere i rapporten 'Spiller piger basketball?'

Støttepakker til klubberne

DGI Basketball og Danmarks Basketball Forbund håber på at hente inspiration fra Sverige, som de senere år har gjort meget for at køre pigerne og kvinderne i stilling. Her er fordelingen helt lige i alt fra økonomisk støtte til billederne i diverse markedsføringsmateriale.

"Vi fokuserer tilsvarende på at lade det skinne igennem, at vi gerne vil have flere piger i gang. Vi har lavet nogle støttepakker, som idrætsforeningerne og klubberne kan bruge, hvis de gerne vil gøre en indsats. De indeholder eksempelvis markedsføringsmateriale, vejledninger og kurser, og så bakker vi også gerne op om lokale behov og ønsker," fortæller Mads Bojsen.

Denne mulighed har de grebet hos Odense Basketballklub.

"Vi har fået et økonomisk tilskud til opstarten, som vi blandt andet har brugt på indkøb af spillertøj med navn på ryggen. Det har skabt en holdidentitet og givet spillerne yderligere tilknytning til klubben. Det er et meget lille tiltag med stor effekt," siger William Bond.

Savner modstandere

Hans hold savner dog mest af alt nogen at spille imod i det fynske. Der er nemlig ikke ret mange stævner at deltage i, ligesom modstanderne fortrinsvis kommer fra miljøer og klubber, som har større tradition med pigebasket, og det kan mærkes.

"Vi har indtil videre deltaget ved tre stævner. Det har været fedt, og en god oplevelse for pigerne, selvom vi er løbet ind i et par lussinger. Sidst mødte vi en klub fra Vejle, som mere er på vores niveau. Dem håber vi at kunne spille mere med, og måske også lave nogle sociale arrangementer, og så kommer der forhåbentlig også andre," fortæller William Bond.

Mads Bojsen håber ligeledes, at der skyder flere pigetilbud frem. Måske endda med hjælp fra de relativt få klubber, der har et eksisterende miljø og en kultur med at få pigerne på banen allerede fra en ung alder.

"Jeg synes, at det kunne være en spændende tanke, hvis nu de etablerede klubber lavede små franchises eller satellithold rundt omkring i oplandet. Svendborg kunne eksempelvis lave hold i Assens og Faaborg, og på den måde understøtte en udvikling, og de store klubber i Jylland og på Sjælland kunne gøre noget lignende. Vi har mange idéer, men vi må se, hvor vi ender," udtaler Mads Bojsen.