Første baskethold i Jylland for unge med særlige behov

Nyt basketballhold i Viby for børn og unge med særlige behov skal give børnene succesoplevelser. Tidligere elite-basketballspiller står bag.

Snart bliver det endnu lettere for børn og unge med særlige behov at gå til basketball i Aarhus. Foto: Lisbeth Skøttergaard

Det bliver særdeles kompetente kræfter, der kommer til at stå i spidsen for det nye basketballhold for børn og unge med særlige behov, som til september starter op i Viby syd for Aarhus. Birna Ballisager kommer til at styre slagets gang, når Jyllands første basketballhold for børn og unge med særlige behov og udfordringer bliver en realitet.

Læs også: Basketglade Birna har et fastgroet greb om bolden

Succescamp skal bane vejen for mere sport

Birna Ballisager er allerede nu i fuld gang med at rekruttere børn og unge til holdet – senest ved SpecialSport Camp i Viby i sidste uge. Her underviste og introducerede Birna de 6-18-årige børn og unge med særlige udfordringer på campen for basketball. En særlig, men samtidig god oplevelse for Birna, som elsker at se den smil og glæde som sporten bringer frem i børnene, uanset hvilket niveau der bliver spillet på:

”Når børnene kommer for sporten og fællesskabet, er det vigtigt for mig at rose dem og give dem en god oplevelse. At gå til sport skal være en succesoplevelse for børnene, hvor de kan smile og være glade – det betyder mindre, om de får det indfriet gennem basketball eller en anden sportsgren,” fortæller Birna Ballisager.

Koordinator med ansvar for basketball hos DGI Basketball, Lene Jørgensen, oplevede også glæden hos børnene i Viby:

”Det er svært ikke at blive glad, når man ser, hvor meget nogle af disse børn åbner sig op på få dage. De udviser en gejst og glæde over at være en del af et fællesskab, som er svær at beskrive. Det er tydeligt, at de har haft nogle gode dage, når de med sved på panden, røde kinder og store smil fortæller deres familier om de mange oplevelser,” indskyder hun.

Efter to hårde dage, er det tid til at tage en kort pause.Efter to hårde dage, er det tid til at tage en kort pause.Foto: Frederik Vrist Hansen

En ubetinget glæde ved at se børnene trives

Birna Ballisagers hjerte brænder for børn og unge, hvilket var blandt årsagerne til, at hun i 2020 modtog prisen for årets ungdomstræner af Danmarks Basketball Forbund for hendes store arbejde med særligt udsatte børn inden for basketball:

”Et fællesskab som dét, der skabes omkring basketball, er vigtigt for børn, uanset om de har en diagnose eller ej. Alle undersøgelser viser, at børn, der bliver en del af et fællesskab, højner deres sociale kompetencer, hvilket gør, at de trives bedre,” fortæller Birna Ballissager.

For Birna er spillet derfor ikke det vigtigste. Hun ser hellere, at børnene trives og har det sjovt:

”Det sociale er vigtigere, når jeg har med børn og unge at gøre. Glæden og engagementet fylder mest, så gør det ikke noget, hvis de ikke rykker sig så meget i forhold til deres niveau”.” siger Birna Ballissager.

Ikke den store forskel på børn og professionelle

Birna Ballisager har mange års erfaring indenfor basketball som både professionel udøver og træner, men på trods af dette, ser hun ikke de store forskelle i træningen af børn og unge og så de semiprofessionelle piger, hun har trænet på U18 kvindelandsholdet:

”Det tekniske niveau er selvfølgeligt meget forskelligt, men ellers er det meget det samme som driver både de semiprofessionelle og børnene. Du vil altid skulle spille de samme bolde om og om igen for at blive bedre - her adskiller børnene på campen sig ikke fra hverken de professionelle eller andre børn,” fortæller Birna Ballisager og fortsætter:

”Ikke to børn er ens, uagtet om de har en diagnose eller ej. Som trænere skal vi være rummelige og forstående, og der er ikke de store forskelle på at træne børn med særlige behov sammenlignet med en folkeskoleklasse, hvor der også er børn med forskellige sociale behov og udfordringer,” fortæller Birna Ballisager.

Initiativtager og træner for det kommende basketball hold bliver Birna BallisagerInitiativtager og træner for det kommende basketball hold bliver Birna BallisagerFoto: Frederik Vrist Hansen

Stor begejstring for nyt baskethold

Hos DGI´s basketballkonsulent Mads Bojsen vækker det nye basket-projekt stor begejstring. Han glæder sig over at kunne tilføje endnu en basketballklub for børn og unge med særlige behov til listen:

”Det er vigtigt, at vi fremover kan tilbyde endnu flere at dyrke verdens fedeste sport, basketball. Projektet i Viby er for alvor med til at sætte en tyk streg under, at sport og foreningsliv er noget, som alle skal have retten til og mulighederne for – uanset hvilke særlige udfordringer og behov du ellers har,” siger Mads Bojsen.

I skrivende stund bliver det nye basketballhold i Viby den blot syvende af sin slags i Danmark – det første vest for Lillebælt. Det glæder Mads Bojsen, at Jylland nu også er repræsenteret:

”Det betyder meget at kunne tilbyde basketball til flere børn med særlige udfordringer, fordi de i lige så høj grad som alle andre børn skal kunne mærke glæden ved fællesskabet og foreningslivet. Det nye hold i Viby vil forhåbentligt medvirke til at skabe glæde og sammenhold hos børnene, så de får nogle gode og succesrige oplevelser”, afslutter Mads Bojsen.

Opstart til september

Det nye basketballhold med Birna Ballisager i spidsen starter op primo september. Her er alle velkomne, og ingen skal frygte at blive afvist, uanset hvilke sociale og fysiske udfordringer, de ellers må have.

Træningen vil foregå hver onsdag kl. 16:30 på Vestergårdsskolen i Viby, hvor de interesserede er mere end velkomne til at komme forbi til to gratis prøvetræninger. Birna lover, at det bliver både sjovt og lærerigt, og håber på et stort fremmøde.