Glæden ved at spille basketball er i verdensklasse

Basketballklubberne i Hvidovre og Jonstrup har begge startet hold for børn og unge med særlige behov og vanskeligheder. Holdene har vist sig meget givende for de unge spillere, men i høj grad også for klubberne.

I Hvidovre og Jonstrup spreder handicaphold i basketball stor glæde blandt både børn og voksne. Foto: Lene Martens

Spillerne på to basketballhold i Hvidovre og Jonstrup sigter ikke mod at blive verdensberømte spillere, men nyder i stedet glæden ved at få lov til at spille basketball. De to klubber har hver især skabt et idrætstilbud til børn og unge med særlige behov, hvor de på trods af ADHD, autisme og Downs syndrom kan spille basketball.

Sneboldeffekten ruller i Hvidovre

I Hvidovre har holdet ikke blot skaffet nye medlemmer, som nu har mulighed for at dyrke deres sport i en klub. Flere nye frivillige trænere er også trådt til som følge af, at holdet tilgodeser lige netop den målgruppe, de gerne vil arbejde med. 4-5 frivillige er tilknyttet holdet, som træner en time om ugen og engagerer omkring 12 spillere.

”Vi startede rigtigt op her i august, så vi har ikke været i gang så længe. Tilbagemeldingerne har indtil videre kun været positive. Børnene udtrykker ikke så meget, men man kan se på dem, at de synes, det er fedt, og forældrene er glade,” siger Henrik Rasmussen fra Hvidovre Basketball Klub.

Holdet startede med inspiration fra Jonstrup Basket og siden med hjælp fra DGI Basketball. Lederne omkring holdet var på kursus i, hvordan man bedst inkluderer målgruppen i foreningsidræt og blev derefter guidet frem mod opstarten.

”Det har været et rigtig godt afsæt for at sparke holdet i gang. Indtil videre fokuserer vi på at introducere til bolden og teknikken bag spillet. Senere er vi også åbne for at samarbejde med andre klubber om nogle små turneringer, men det kræver, at vi har et spil oppe at køre først,” fortæller Henrik Rasmussen.

Jonstrup sætter sig op til stævne 

Holdet i Jonstrup Basket har kørt et års tid og begynder nu at søge nye udfordringer. De har netop deltaget i deres første stævne, og selvom de ikke vandt deres kampe, var det en vellykket tur.

”Stævnet i BoråsSverige gik over alt forventning og var utroligt velorganiseret. Derovre har de omkring 20 hold for udviklingshandicappede og vi spillede mod tre af dem. Vi boede allesammen på campingplads, så børnene kunne få den ro, de havde brug for efter en hel dag i hallen,” siger Lene Martens, en af trænerne bag holdet i Jonstrup Basketball Klub.

Lene Martens fik oprindeligt ideen til et handicaphold fra tv-programmet 'Undskyld vi er her' og var med til at starte det op i 2015. Nu spiller 9-10 unge på holdet, og selvom de i år har lidt udfordringer med haltiderne, så er både børn og voksne generelt meget tilfredse med holdet.

”En af klubbens værdier er rummelighed, og der syntes jeg dengang, vi manglede lidt for at nå til. Det her hold bidrager til at løfte klubben i forhold til værdien rummelighed. Det er nogle glade børn, som gerne vil træningerne og spillet. Nogle er lidt mere udfordrede end andre, men vi tager det i det tempo, de kan klare,” fortæller Lene Martens om holdet.

Holdet indgår i klubbens aktiviteter på lige fod med de andre basketballhold og træner i øjeblikket også på samme tid som U10-drengene. Eneste udfordring ved det, er at koncentrationen er lidt svær at bevare ind imellem.

”På den måde ser de andre børn i klubben, at alle kan spille basket, at vi ikke er ens og at det er helt okay. Jeg har på intet tidspunkt hørt nogle drille. I stedet har de det sjovt sammen, og vores andre børn synes, at vores handicaphold gør det rigtig godt. Der bliver ikke grinet af dem, men med dem,” forklarer Lene Martens.

Klubberne får mere bredde

For begge klubber har holdene været en udfordring, men en god en af slagsen. Ikke mindst for de trænere og frivillige, som har taget holdene til sig. Det kræver ikke store faglige kvalifikationer at lede holdene, men man skal have en interesse og forståelse for børnenes udfordringer, og så måske et par ekstra timer at lægge i det.

”Mit råd til andre er, at man skal gå ind i det med alt, hvad man har. Sørg for at have nok trænere og nok tid. Forberedelse er vejen frem,” siger Henrik Rasmussen, som samtidigt mener, at klubben bliver mere hel ved at vise, at der er plads til nogle, som ellers ikke kunne spille basket.

Lene Martens slutter også af med at lægge vægt på, at man skal have tålmodighed og ikke gå for hurtigt frem på holdet. Derudover er der dog ikke noget at være nervøs for.

”Man skal ikke være bange for at gå i gang og heller ikke for at have stor aldersspredning. Vi har spillere fra 11-18 år, det er ikke noget problem. I Sverige, som er lidt et forbillede for os, gør man det samme, kan vi se.”

Har du og din forening mod på at starte et hold op, er både Hvidovre og Jonstrup behjælpelige med gode råd og erfaringer. Aftaler I det, kan I også komme ud og overvære en træning, for at få et indblik i, hvordan den kan tilrettelægges.