Imponerende stime: Flere basketballspillere for 6. år i træk

I 2019 steg antallet af basketballspillere med 961 sammenlignet med 2018. De positive vinde kan blandt andet mærkes i Svendborg og Roskilde.

Seks år i træk er der kommet flere basketballspillere i hallerne. Svendborg og Roskilde er to af de steder, hvor spillere er strømmet til i 2019. Arkivfoto. Foto: Bent Nielsen

Der er fremragende nyt til Basketdanmark. Den positive udvikling i de mange danske basketballklubber fortsætter. Medlemstallene er netop blevet offentliggjort, og de viser en stigning på 6,6 % i 2019 sammenlignet med 2018. En stigning i medlemstallet for sjette år i streg, som nu er oppe på 15.509 medlemmer.

Et par af de klubber, der i 2019 har haft en positiv udvikling i antal af medlemmer, er Svendborg Basketball Club og Roskilde Basketball Club. Svendborg Basketball Club har haft en stigning på 98 medlemmer, mens Roskilde Basketball Club har mærket en positiv fremgang på 95 medlemmer.

Mange af de nye – især U13 og U15 - har været forbi nogle af de store sportsgrene – især fodbold og håndbold. Dem samler vi op med stor succes, da de finder ud af, at det er sjovt at spille basket

Anders Mortensen, formand og træner i Roskilde Basketball Club

Gode, gamle dyder bag succes i Svendborg

Svendborg Basketball Club er gået fra 213 medlemmer i 2018 til 311 medlemmer i 2019. Formand i klubben, Karin Olsen, fremhæver godt håndværk som en del af succesen.

”Der var ingen, der havde set så stor en medlemsfremgang, men vi har lagt en klar strategi. Vi fokuserer på gode, gamle dyder. Vi passer vores træning, vi opfører os ordentligt, vi sikrer gode forhold, og vi bruger meget energi på at finde dygtige trænere. Alle disse elementer er noget, der betaler tilbage nu,” siger Karin Olsen.

Karin fastslår, at det er en svær kunst at vækste i en klub med den geografiske placering, som Svendborg har. Der er ikke udsigt til voldsom befolkningsvækst i modsætning til blandt andet København og Aarhus, hvor klubberne hvert år har flere potentielle basketspillere i byen.

Rabbits hjælper med kvalitet og entusiasme

Karin Olsen lægger også vægt på klubbens gode samarbejde med ligaholdet, Svendborg Rabbits.

”Både cheftræneren, assistenttræneren og nogle af spillerne har hjulpet os med at sikre en høj kvalitet og stor entusiasme i træningerne. Det er vi meget taknemmelige over,” siger Karin Olsen og fortsætter:

”Vi har vækstet på alle hold, men U13 og U15 er vækstet helt vildt. U15-holdet har vi delt op i to grupper, da der er kommet mange nye. Mange af de nye kommer fra fodbold og håndbold. Vi har den holdning, at man sagtens kan dyrke to eller flere idrætter på samme tid,” siger Karin Olsen.

Hun understreger, at når de unge kommer og spiller basket i klubben, så finder de ud af, at det er sjovt at spille basket. Svendborg Basketball Club har et stort fokus på, at alle skal hygge sig ved at spille basket. Og heldigvis mærker Karin, at folkene i klubben synes, det er rart at være der.

Fra lukningstruet til 269 medlemmer i Roskilde

Den store medlemsvækst i Roskilde Basketball Club starter helt tilbage for fire-fem år siden, hvor klubben var lukningstruet og havde omkring 60 medlemmer.

”Den daværende bestyrelse trak sig for 4-5 år siden på samme tid. Klubben var klar til at lukke, men på et krisemøde med en række medlemmer, der gerne ville sikre klubbens overlevelse, blev jeg spurgt, om jeg ville være formand. Da der på samme møde også blev sat navn på en ny næstformand og ny kasserer, så sagde jeg ja, og så kastede vi os ud i det,” siger Anders Mortensen, formand og træner i klubben.

Roskilde Basketball Club har tidligere været eliteklub, men Anders og den nye bestyrelse besluttede, at fokus nu skulle være på bredde. I dag har klubben 269 medlemmer – en fremgang på 95 medlemmer fra 2018 til 2019.

Sociale medier og dygtige trænere giver pote

Anders Mortensen fremhæver flere faktorer som en del af successen.

”Vi bruger de sociale medier rigtig meget - især Facebook - og vi kan se, at det har en effekt. Derudover har vi brugt meget krudt på at finde kvalificerede og engagerede trænere i egne rækker. Vi har primært unge trænere krydret med et par garvede, som er et godt mix hos os. De unge trænere har vi prioriteret at sende på uddannelse hos DGI,” siger Anders Mortensen.

Klubben holder bevidst kontingentet lavt. En ungdomsspiller giver 800-900 kr. for en halv sæson - nogle er bange for at binde sig for et helt år, så klubben har med succes delt den årlige kontingentbetaling i to rater.

Anders Mortensen nævner også, at forskellige puljer og fonde har hjulpet Roskilde Basketball Club med blandt andet nye kurver og bolde.

Top 5 over største fremgang i antal medlemmer i 2019

1. AGF - Aarhus Gymnastik Forening Af 1880, Århus
2018: 226
2019: 365
Fremgang: 139

2. Svendborg Basketball Club
2018: 213
2019: 311
Fremgang: 98

3. Falcon
2018: 1.036
2019: 1.133
Fremgang: 97

4. Roskilde Basketball Club
2018: 174
2019: 269
Fremgang: 95

5. Basketballklubben BMS
2018: 357
2019: 448
Fremgang: 91

Kilde: DGI's medlemstal

Vis mere Vis mindre

Stor fokus på U13 og U15

Ligesom i Svendborg har Roskilde Basketball Club stor succes med at rekruttere unge spillere, der er stået af fodbold- eller håndboldtoget.

”Vi gør rigtig meget for at rekruttere U13 og U15, og vi lægger mange kræfter i, at nye spillere føler sig velkomne. Mange af de nye – især U13 og U15 - har været forbi nogle af de store sportsgrene – især fodbold og håndbold. Dem samler vi op med stor succes, da de finder ud af, at det er sjovt at spille basket,” siger Anders Mortensen.

Anders Mortensen fremhæver også forældrene, som klubben forsøger at engagere. Alle hold skal have en holdleder, og det er typisk en forælder, der tager den tjans. Han nævner også TV2 Sport som faktor i den store medlemsvækst. De har skruet markant op for dækningen basket, som har fået mange af de nye medlemmer til at ville prøve at spille basket.

BørneBasketFonden har stor aktie i medlemsvækst

Både Karin Olsen og Anders Mortensen nævner BørneBasketFonden som en del af succesen i hele landet. BørneBasketFonden har i samarbejde med DGI Basketball og Danmarks Basketball Forbund fået godt fat i børnene.

Gode trænere og godt håndværk – som både Svendborg og Roskilde har fokus på - har også haft stor betydning for den store medlemsvækst. Det fortæller Mads Bojsen, konsulent i DGI Basketball.

”Der er flere og flere uddannede basketballtrænere, og det gør, at kvaliteten bliver højere og højere. Det giver børnene gode rollemodeller, og sikrer, at det er sjovt at gå til basket. Derudover arbejder vi også meget med måden, vi træner børn på - for eksempel med SMART-træning og inspiration fra italiensk minibasket,” forklarer Mads Bojsen, konsulent hos DGI Basketball.

Det tegner lyst for dansk basketballs fremtid, og DGI Basketball ser frem til at videreudvikle samarbejdet med både ledere, trænere og udøvere.

Medlemstal 2019 - DGI Basketball

0-12 år: 5.581 medlemmer

13-18 år: 4.428 medlemmer

19-24 år: 1.487 medlemmer

25-59 år: 3.862 medlemmer

60 år og derover: 151 medlemmer

I alt: 15.509 medlemmer

Kilde: DGI's medlemstal