It's easy - og det er minibasket på italiensk

Minispil giver maksimal udvikling, når bolden gives op til italiensk basket

Anders Holt Christensen om minibasket: Flere kommer hjem med en oplevelse af, at de har lavet point. Og det er det vigtigste. Foto: Tom Andreasen

Point. Meget sport centrerer sig om point! Men med italiensk minibasket er spillet i fokus. En mindre bane, færre regler og færre fejlmeldinger giver spillet et flow, som udløser meget mere spil og meget mere sjov.

Børn skal nok lære at drible og skyde. Men at lære at læse spillet er sværere, og det lærer de bedre med den italienske model

Anders Holt Christensen, Brønderslev Basketball Klub

Anders Holt Christensen er træner i Brønderslev Basketball Klub af 70 og har været på kursus i den italienske model. Han ser mange kvaliteter ved de nye principper:

”På den her måde har vi en mere legende tilgang til spillet. Det er intuitivt, fordi den eneste ramme, vi sætter, er den tilpassede bane, som spillerne skal holde sig indenfor. Men så længe de gør det, er der stort set frit spil,” siger Anders Holt Christensen.

Grundbog i italiensk minibasket

Instruktionsbogen er baseret på mere end 50 års udvikling af minibasketspillet fra et fokus på færdigheder og fundamentals til en mere legende tilgang og et helhedsorienteret indlæringsperspektiv. Den tager afsæt i, at børn har forskellige udgangspunkter og i, at basket er en åben færdighed, og derfor kræver spillere, der selv kan finde den bedste løsning i en spilsituation. Bogen er fyldt med pædagogiske pointer, som underbygges med øvelsesforslag. 

Af Maurizio Cremonini, Lucio Bortolussi og Roberta Regis, 390 sider, udgivet af DBBF, Børnebasketfonden og DGI. Pris: 200 kr. Køb den her.

”Bolden” er med i det hele

Bolden er med i alle øvelser – i mere end én forstand. Italiensk basket handler nemlig mere om bolden, der sidder på spillerens skuldre, end den han har i hånden. Italiensk minibasket er inspireret af en praktisk tilgang, hvor den motoriske udvikling knyttes til det følelsesmæssige og kognitive aspekt.

Et eksempel er begrebet Tænkeboksen, som bruges i de praktiske øvelser. I en driblebane fra kurv til kurv skal spilleren midtvejs, inde i den såkaldte Tænkeboks, beslutte, hvordan han vil løse udfordringen, som kan forhindre ham i at score, når han når kurven. 

”Øvelserne har fået en ny dimension. Her skal spillerne lære at placere sig på banen og reagere i forhold til de andre spillere og spillets udvikling. Børn skal nok lære at drible og skyde. Men at lære at læse spillet er sværere, og det lærer de bedre med den italienske model,” siger han.

Slet ikke så easy

I Italien kalder de det easy basket. Men der er ikke mindre teknik på programmet af den grund.

”Det høje flow gør, at børnene er mere på og mere i gang. De står ikke og hænger, og det er nemmere for mig som træner at holde dem i gang,” siger Anders Holt Christensen.

En traditionel teknikøvelse i basket ville være at sætte spillerne til at drible på række fra denne ene ende af hallen til den anden. Samme øvelse skal Anders Holt Christensen hjem at lave med basketspirerne i klubben – men denne gang med en styregruppe, som bestemmer, hvilken retning resten af holdet skal drible. Frem og tilbage, til siden og så frem igen. Hele tiden med øjne på bolden – og de andre spillere.

Spillerne får ifølge træneren både en bedre spilforståelse og øvet evnen til at reagere på kommandoer, som er brugbar både i relationen mellem spiller og træner, og spillerne imellem.

Sæt spillet fri

Regelsættet er ikke det eneste, som har været en tur i tørretumbleren:

  • Banen er krympet
  • Skridtreglen er ændret fra et til to
  • Bolden er blødere
  • Der er point, så snart bolden ’bare’ rammer ringen.

De små justeringer sætter fart på bolden og gang i spillet. 

”Flere kommer hjem med en oplevelse af, at de har lavet point, og det er i virkeligheden det vigtigste for nybegynderne: At de får en succesoplevelse på banen og et godt møde med sporten,” siger Anders Holt Christensen.