Kvindelig landsholdsspiller vil skabe mere fokus på pigebasket

Gennem en sommercamp i Aarhus ønsker Maria Jespersen at give glæden ved basketball videre til de unge og øge fokus på, at sporten også er for piger.

Bag MJ campen står Maria Jespersen som til daglig spiller basketball i den bedste spanske liga. Foto: Thorbjørn Wangen

I år har Maria Jespersen, der er professionel kvindelig basketspiller, afholdt sin første basketballcamp. MJ Campen blev på kort tid fuldbooket, og halvdelen af deltagerne var piger, hvilket var til stor glæde for Maria Jespersen, da det er et område hun gerne vil have mere fokus på.

Om Maria Jespersen

  • 26 år
  • Professionel basketballspiller i den spanske klub Cadi LA SEU
  • Fire år på college på University of South Florida i USA
  • Var i 2018 på tale til den amerikanske WNBA. 
  • Udtaget til det danske landshold i basketball
  • Fra Aarhus og har spillet basket i Åbyhøj 

Vigtigt at skabe kvindelige forbilleder

Indenfor basketball er der et overvæld af mænd, og der er mindre fokus på kvindelige basketballspillere. Derfor er det vigtigt for Maria Jespersen at skabe en camp, der har fokus på, at basketball også er for piger.

”Mange af de camps, der bliver afholdt, har mandlige forbilleder. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at en kvinde står frem og viser, at man også kan være kvindelig professionel basketballspiller – og på den måde få flere piger ind i sporten,” fortæller hun.

I Danmark er der generelt kommet en mere positiv trend i at flere unge piger begynder at spille basketball. Det glæder Maria Jespersen, da der ifølge hende var mangel på kvindelige forbilleder, hun kunne spejle sig i, da hun var yngre. Det var også tydeligt at fornemme, at en kvindelig professionel basketspiller som hovedtræner lokkede en del pigetilmeldinger til.

”Vi ville gerne på denne camp, fordi vi kender Maria Jespersen fra Aabyhøj, hvor hun selv har spillet. Hun er en dygtig spiller, sød og har altid alle med på holdet – og så er hun en rollemodel for os,” fortæller Laura og Ester som var deltagere på MJ campen.

Maria Jespersen har gjort sig stor umage med at stable denne sommercamp på benene for at skabe fokus på basket og udviklingen af basket.

Masser af basketball, nye mennesker og et dygtigt og kompetent trænerteam

Det er vigtigt, at de unge på campen får en god oplevelse og har det sjovt samtidig med, at de også bliver bedre.  

”Man skal tage på denne her camp, fordi den er mega fed, og vi gør rigtig meget ud af det. Jeg synes vi med campen har fat i den rigtige ende – og så skal den bare blive bedre og bedre hvert eneste år,” fortæller Maria Jespersen.

Hun lægger stor vægt på at få både gode og kvalificerede mandlige og kvindelige trænere med sig på campen. Trænerteamet består af landsholdsspillere og ligaspillere for på den måde, at give de unge nogen at se op til og skabe opmærksomhed på, hvad man kan opnå som basketballspiller.

Maria Jespersen glæder sig igen til næste år, hvor hun forventer at afholde campen i starten af sommerferien. Hun skal nu i gang med sin tredje sæson i Spanien, men løfter dog sløret for, at hun engang i fremtiden vil hjem og spille i den danske liga.

Der var stor opbakning til MJ Campen 2020.Der var stor opbakning til MJ Campen 2020.Foto: Maja Fløjstrup