Lokale basketildsjæle får børn på banen i Odder

Takket være en stor opbakning fra frivillige, har de seneste år været en stor succes for basketballklubben i Odder. Det er især børn og unge, der strømmer til klubben.

Odder basketball har oplevet en stor tilgang af børne- og ungdomsspillere de seneste år. Foto: Trine Niebuhr

Frivillige kan ikke undværes. Det er de ikke i tvivl om i den lokale basketballklub Odder Hoops. Efter en række stillestående år, har lokale ildsjæle formået at løfte klubben.

”Det har stået stille i mange år, men nu er den positive energi vendt tilbage. Der er flere herrespillere, som har engageret sig mere i klubben. Det kan mærkes. Pludselig var vi for mange til at kunne være i den gamle gymnastiksal, hvor vi trænede før,” fortæller Jakob Hjorth, træner og frivillig i Odder Hoops.

På grund af pladsmangel er klubben rykket i en større og bedre hal. Det har åbnet op for flere træningstimer og dermed hold.

En klub, der går imod strømmen

Selvom bedre faciliteter og flere hænder har hjulpet basketballklubben i Odder godt på vej, er der ifølge Jakob Hjorth også andet, der har tiltrukket især de unge medlemmer:

”Vi har en antielitær tilgang i klubben, som adskiller sig fra andre idrætsforeninger. Når man melder sig ind i de fleste andre idrætsforeninger, bliver man delt ind på køn, årgang og i A-, B- og C-niveau. Hos os bliver man sat sammen på tværs af køn og alder, og så finder vi ud af det hen ad vejen. Det tror jeg, vi profilerer meget af.”

Efter at have fået flere træningstimer bestræber klubben sig i højere grad på at inddele holdene efter alder. Nogle af holdene spiller dog stadig på tværs af forskellige aldersgrupper.

Spillerne har ansvar

Medlemsvæksten i Odder Hoops bærer især præg af yngre piger. Også her har klubben valgt at bevæge sig andre veje, end hvad normalen siger.

”Når man skal tiltrække yngre medlemmer, siger mange anbefalinger, at man skal informere og betrygge forældrene. Vi har på mange områder valgt at gå den stik modsatte vej. Vi har givet pigerne ansvar. Det sker eksempelvis ved, at vi sender en besked ud til én af pigerne, hvis der er kamp. Så formidler hun det videre til de andre via en gruppe på Snapchat,” siger Jakob Hjorth.

Der er endnu ikke glippet noget i forhold til planlægningen. Den lokale træner er overbevist om, at følelsen af ejerskab er med til at fastholde de unge medlemmer.

Plads til alle

Det er måske ved at være en kliche at være en klub med plads til alle. Ikke desto mindre passer det også godt på basketballklubben i Odder.

”Vi sætter ikke en masse barrierer og rammer op. Vi har med børn at gøre, der har lyst til at spille basketball, og det skal de have lov til,” udtaler Jakob Hjorth.

Det vigtigste i klubben er glæden ved at spille basketball. Derfor har klubben også et stort fokus på at kunne rumme alle – også børn, der har det svært.

”Der var en årrække, hvor vi trænede nogle børn, der ikke passede ind andre steder. Dem kunne vi godt rumme,” fortæller Jakob Hjorth.

Fremtiden ser lys ud

Selvom Coronavirussen fik lukket brat ned for al aktivitet, er Odder Hoops ikke sådan at slå ud. Klubben er begyndt at åbne op for træningen igen, og det generelle ønske fra medlemmerne er, at der skal trænes endnu mere.

”Det er specielt pigerne, der har fået blod på tanden i forhold til at træne mere. Vi er så privilegerede, at Odder Kommune er forstående og ønsker at hjælpe,” udtaler Jakob Hjorth.

Alt tyder på, at Odder basketball går en lys fremtid i møde. Træneren fortæller dog, at intentionen ikke er at bevæge sig mod ligaen. Der skal stadig være plads til alle.