Nyt pan basketballhold skal være et trygt alternativ for LGBT-segmentet

Til september starter Danmarks første Pan Idræt basketball-hold op på Vesterbro. Her skal alle kunne træne frit og føle sig trygge uden at frygte andres fordomme.

Arkivfoto: Fra torsdag den 23. september ruller bolden for første gang i den nye basketballklub på Vesterbro Foto: Bent Nielsen

I forlængelse af World Pride & Eurogames meddeler foreningen Pan Idræt nu, at landets første Pan Idræt basketball-hold til september starter op på Vesterbro.

Målet er, at et bredere udvalg af idrætsaktiviteter i fremtiden vil gøre det nemmere, for de mange personer under regnbuen at dyrke både idrætten og fællesskabet uden at skulle frygte at blive mødt af fordomme.

Et frirum fra hverdagen

Træneren for det kommende Pan Idræt basketball-hold, som fra den 23. september spiller hver torsdag i Europaskolen idrætshal på Vesterbro, hedder Lisette Skov, og har tidligere selv spillet basketball på højt niveau.

Til trods for hendes fortid i 1. division bunder hendes ambitioner og forventninger til holdet dog ikke i hverken niveauet eller resultaterne, men snarere i de sociale rammer på holdet:

”Det er vigtigt for mig, at det bliver et hold med nultolerance overfor uacceptabel adfærd og sprogbrug, hvor medlemmer kan komme og opleve et frirum. Min egen erfaring fortæller mig, at det kan svært at sige fra overfor upassende adfærd, hvis ikke nogen har lagt en klar linje for, hvad der er tilladt eller ej,” fortæller Lisette Skov.

Plads til alle

Under de netop overståede World Pride & Eurogames var Lisette Skov ude og reklamere for det kommende basketball-hold i Københavns gader, hvor hun oplevede stor interesse for holdet, fortæller hun:

”Planen om et Pan Idræt basketball-hold har været på tegnebrættet længe, hvortil det er fedt endeligt at kunne starte op. På de sociale medier har jeg oplevet stor interesse for holdet, hvor mange forhåbentligt også møder op til første træning den 23. september.”

Da forhåndstilmelding ikke er nødvendigt, ved Lisette endnu ikke hvem eller hvor mange, som har tænkt sig at deltage. Niveauet og ambitionerne er derfor også ukendte for hende, hvor hun dog lover at være holdets træner, og imødekomme de ønsker og behov, der måtte være:

”Jeg tænker, at vi ser hinanden lidt an til de første træninger. Flere kommer nok for hyggen og fællesskabet, men ønsker andre et hold hvor der er mere fokus på konkurrencen, er det muligt at vi laver flere forskellige hold. Er der en kæmpe opbakning til holdet, er det også sandsynligt at vi laver hold specifikt for kvinder, mænd og alt derimellem,” afslutter Lisette Skov.

Arkivfoto: Det vil fremover blive gjort lettere for LGBT-segmentet at spille basketball nær København.Arkivfoto: Det vil fremover blive gjort lettere for LGBT-segmentet at spille basketball nær København.Foto: Trine Niebuhr

Stor begejstring for kommende hold

Også hos DGI´s basketballkonsulent Mads Bojsen vækker det kommende hold stor begejstring, hvor han ikke er sen til at rose Pan Idræt og initiativtagerne bag basketballholdet:

”Basketball er for ALLE! Store som små, høj som lav, piger, drenge, mænd og kvinder - og alle andre. Derfor er DGI Basketball meget stolte over at være med til at etablere det første basketballhold i Danmark for LGBT+ i tæt samarbejde med Pan Idræt. Vi glæder os til at følge holdet som vi er overbeviste om bliver et tilløbsstykke.”  

En forening i fremgang

Foreningen Pan Idræt blev stiftet i 1984, da flere homoseksuelle mænd havde oplevet, at de ikke var velkomne i de ”almindelige svømmeklubber”. Siden da kom flere hold og idrætter til, hvor foreningen i dag foruden svømning også har 25 andre idrætsaktiviteter på programmet, og hvor medlemstallet i dag er steget til over 1200.

Carsten Friis Overby der er projektchef for inklusion i foreningsidrætten hylder udviklingen inden for Pan Idræt, hvor han mener, at det i dag er blevet langt nemmere at være for eksempel homoseksuel og dyrke idræt end tilbage i 80´erne, hvor foreningen blev grundlagt. Også selvom Pan Idræts udøvere i dag stadig bliver mødt med fordomme.

Dette, slår Carsten Friis Overby dog fast, er ikke ensbetydende med, at der ikke fortsat er meget at gøre, for at få flere indenfor LGBT-segmentet til at dyrke idræt:

”Undersøgelser viser, at LGBT-personer ofte møder fordomme om deres idrætslige evner på baggrund af deres seksuelle orientering eller kønsidentitet. Dette rammer især homoseksuelle mænd og transkønnede negativt. Den stigmatisering som flere oplever til dagligt, medfører at mange fravælger at dyrke idræt eller vælger at holde deres kønsidentitet eller seksualitet skjult for deres holdkammerater.”

Stor diversitet på Pan Idræts hold

Carsten Friis Overby fortæller, at alle uanset køn og seksuel orientering er velkommen på Pan Idræts mange sportshold. De nuværende medlemmer er en broget skare med høj diversitet, fortæller han videre, hvor hele LGBTQ+-regnbuen er repræsenteret på de nuværende hold.

Størstedelen af disse er bi-, og homoseksuelle forklarer Carsten, hvor Pan Idræt særligt har opnået stor tilslutning blandt mandlige homoseksuelle i alderen 30-40 år.

En mulig årsag til dette kan være, at det er denne målgruppe som oftest mødes af stigma i hverdagen, hvor den hårde jargon rettet mod homoseksuelle mænd kan tænkes at have betydning for sammensætningen, fortæller Carsten Friis Overby, hvorefter han fortsætter:

”Det er desværre ret normalt at råbe bøssedommer eller svans på for eksempel en fodboldbane. For de fleste er det en kultur som de ikke tænker over, og som de intet ondt mener med, men ikke desto mindre kan det have en stor betydning for de der føler sig ramt af denne jargon”, fortæller Carsten Friis Overby videre.

Stort fokus på de svære målgrupper

Andre årsager til at der er flest homoseksuelle mænd i Pan Idræt, kan ligeledes være, at lesbiske, som er den anden store gruppe inden for Pan Idræt, oplever færre negative fordomme ude i de øvrige foreninger, hvortil de ikke har det samme behov for at være medlem af en specifik LGBT-sportsklub, understreger Carsten og fortsætter:

”Udover homoseksuelle mænd i alderen 30-40 år, har vi de seneste år oplevet en stor fremgang blandt udenlandske ex-pats. Modsat har vi haft svært ved at tiltrække de helt unge danskere og de ældre, samt ikke mindst udlændinge med ikke-vestlig baggrund. Det er naturligvis noget vi har fokus på, hvor vi også håber at et bredere udvalg indenfor idrætsmulighederne kan lokke flere ud i klubberne”.

Første træning på basketballholdet løber af stablen torsdag den 23. september i Europaskolens idrætshal i Carlsberg Byen på Vesterbro. Her trænes der som udgangspunkt alle torsdage kl. 20:45, hvor alle over 15 år er velkommen til at deltage.