Pigerne i Børnebasket Furesø træner med drengene

Halvdelen af klubbens medlemmer er piger, og sammenholdet er helt unikt. Relationer, anerkendelse og tilpasning af klubbens struktur er afgørende.

Basketball har for alvor fået fat i pigerne. Blandt andet i Børnebasket Furesø. Arkivfoto. Foto: Bent Nielsen

Flere og flere piger og kvinder spiller basket. Det er en af konklusionerne af de flotte medlemstal, som DGI Basketball 15. april kunne afsløre. Helt præcist en stigning på 257 piger eller kvinder i 2019 – en flot vækst på over 6 %.

I Børnebasket Furesø - en klub under BørneBasketFonden - mærker de blandt andet pigernes gejst for basket blandt de i alt 51 medlemmer.

Jeg har endnu ikke oplevet udfordringer ved, at vi træner sammen på tværs af køn og alder

Henrik Veiergang, formand og træner i Børnebasket Furesø

Alle træner sammen i Furesø

Piger og drenge træner sammen i foreningen i alderen 10-15 år, forklarer Henrik Veiergang, der både er formand og træner i klubben. Og det er der er simpel årsag til.

”Min påstand er, at niveauet blandt piger og drenge er lige – især i alderen 11-14 år. Der er stort set ingen forskel. Der er selvfølgelig nogle drenge, der stikker ud, men det er ikke markant,” siger Henrik Veiergang og tilføjer:

”Jeg har endnu ikke oplevet udfordringer ved, at vi træner sammen på tværs af køn og alder. Nogle drenge har måske lidt let ved at score en gang imellem, men det er ikke noget problem hos os. Det er hyggeligere for alle,” siger Henrik Veiergang.

Det næste stævne er ikke afgørende

I Furesø er der stor fokus på fastholdelse af medlemmerne. Og det gøres ved at imødekommende medlemmernes behov.

”Vi fokuserer ikke nødvendigvis på at vinde - det næste stævne er ikke afgørende for os. Fokus er derimod på, at træningerne er gode, hyggelige og veltilrettelagte, og det kan vi mærke, at medlemmerne værdsætter. At blive bedre til at spille basket er en sidegevinst,” siger Henrik Veiergang.

Børnebasket Furesø har i øjeblikket et U13-hold for henholdsvis drenge og piger, og næste år udvider de til også at have et U15-hold hos både drenge og piger. Henrik Veiergang har en klar holdning til at spille kampe.

”Det er vigtigt at spille kampe, men der er generelt for meget fokus på det. Jeg synes, at kompetencerne skal udvikles til træning – ikke i kampe. Der skal være en mulighed for at træne uden at spille kamp,” siger Henrik Veiergang.

Tre gode råd fra Børnebasket Furesø

  1. Hold fokus på relationer
    Både relationerne imellem træneren og spillerne, men også spillerne imellem. Hvis spillerne ikke føler sig velkomne, så bliver de væk. Det første møde er rigtig vigtigt, så sørg for at tage godt i mod nye medlemmer, for ellers kan de lige så godt gå til en anden idræt.
  2. Anerkendelse er vigtigt
    Du skal anerkende, at ambitioner er forskellige. Det er vigtigt, at du anerkender spillere, der ikke vil træne to-tre gange om ugen. Børnebasket Furesø differentierer aldrig i gode og dårlige, men i stedet for dem, der spillet meget og lidt. Det er vigtigt at acceptere afbud fra spillere, og til kampene skal alle spillere som udgangspunkt spille lige meget uanset niveau.
  3. Tilpas klubben til omstændighederne
    Hvis du ikke har nok U13-spillere, skal du ikke bare lukke U13-holdet. U13-spillerne kan sagtens spille sammen med en anden årgang. Det har Børnebasket Furesø haft stor succes med, og alle lærer noget af det.

To forskellige træninger

Hos Børnebasket Furesø trænes der tirsdag og torsdag. Om tirsdagen træner alle sammen - på tværs af alder og i nogle øvelser også på tværs af køn.

”De helt små træner for sig selv, mens de resterende 25-30 spillere træner sammen, men vi deler dem op i mindre grupper. De store piger træner eksempelvis sammen med de store drenge. Det medfører, at alle kender hinanden. Vi har fået lavet en dynamik, så man har en ansvarlighed over for hinanden,” siger Henrik Veiergang.

Torsdag er kampdag på tværs af alder og køn, og her kommer typisk dem, der har spillet i længere tid, forklarer Henrik Veiergang. Han fortæller også, at de fire trænere til hver træning. En på 20 år, to på 17 år og Henrik selv. For foreningen fungerer det rigtig godt med fire trænere til de omkring 40 spillere, der dukker op.

Lys fremtid for Furesø

Den ihærdige formand og træner er optimistisk, når der spørges ind til fremtiden.

”Jeg er overbevist om, at vi kommer til at vækste meget næste år på grund af nye projekter. I første sæson var der 8-10 medlemmer, og det var svært at få i gang, som det altid er, når noget nyt skal startes op. Anden og tredje år gik bedre, og nu har vi en stabil medlemsskare på omkring 50 medlemmer,” siger Henrik Veiergang, som slutter med at udtrykke sit savn til klubben:

”Det giver så god mening for mig at engagere mig. I de her coronatider savner jeg fællesskabet i klubben helt vildt.”