Seje piger festede på basketfestival

Lørdag den 2. april havde Gladsaxe Sportshal besøg af 150 seje, søde og skønne piger, der var samlet til pigebasketfestival. Der blev driblet, danset, heppet, grinet, fniset og hygget i et stort fællesskab med basketball som omdrejningspunkt.

Pigerne mødte ind til en lys og lækker hal i Gladsaxe, der var gjort klar til en fest i basketball'ens tegn. Hurtigt var pigerne, der kom så langt væk fra som Odense, Holbæk og Egedal, i gang med en masse sjove øvelser og lege igangsat af ungdomslandsholdstræner, Anja Andersen. Lydniveauet fra de mange driblende bolde var intenst.

"Der var piger på 7 år, og der var piger på 15 år, både dygtige U-landsholdsspillere og piger der aldrig havde prøvet at spille basketball før. Det var en fornøjelse at se, hvordan de hjalp hinanden og hyggede sig på kryds og tværs uanset hvilken klub, alder eller niveau, de spillede på," udtaler Mads Bojsen, basketballkonsulent hos DGI og Danmarks Basketball Forbund (DBBF).

Han sender i øvrigt en særlig ros til pigerne på U16-landsholdet, der gjorde et stort arbejde ud af, at alle var med og kunne finde ud af øvelserne.

Toniah Pedersen, der er danser og koreograf på blandt andet X Factor, kiggede forbi til lidt anderledes inspiration før middagstid, og i løbet af blot en times tid lærte alle pigerne en meget fin koreografi. Der blev svinget og spjættet til den helt store guldmedalje.

"Toniah tog sig også tid til at snakke med pigerne om, at det gælder om at finde ud, hvad man er glad for, tro på sig selv og øve sig i en masse timer. Så kan det føre til hvad som helst. Uanset om man interesserer sig for basketball, dans eller noget helt tredje. Hun gav et fedt input," fortæller Mads Bojsen.

Ansigtsmaling og landskampsstemning

Som en lille ekstra godbid på dagen var der arrangeret U16-landskamp mellem Danmark og Irland. Inden kampen varmede festivaldeltagerne op med pom-pom-produktion, ansigtsmaling og heppekor, så stemningen var helt i top, da kampen blev fløjtet i gang.

Måske var det netop stemningen og tilskuerne der gjorde, at danskerne kom susende ud af starthullerne og scorede kampens første points, dækkede godt op og i det hele taget spillede stærkt i begyndelsen af kampen. Men irerne fik desværre langsomt tilkæmpet sig overtaget, og vandt 67-56 efter en lige og intens kamp.

Frida Formann fra Værløse Basketball Klub blev dansk topscorer med imponerende 27 points.

"Efter kampen skulle pigerne igen på gulvet og eftermiddagen blev indledt med en masse sjove øvelser, der igen fik pulsen i vejret. I den sidste time blev der spillet en masse små kampe med stort humør og temmelig trætte ben. Der var dog stadig plads til at råbe 'Girl Power!' så højt, at det kunne høres helt over i svømmehallen, da dagen blev afsluttet," griner Mads Bojsen.

Flere piger skal spille basket

Pigebasketfestivalen blev arrangeret som et led i den fælles indsats som Danmarks Basketball Forbund og DGI Basketball indledte i 2013, og at dømme efter fremmødet og begejstringen er konceptet kommet for at blive.

"Det er fantastisk at mærke den energi og det fællesskab, der bliver skabt i løbet af sådan en dag. Det virker helt efter hensigten. Jeg snakkede med to piger fra Mørkhøj, der ikke går til basketball endnu, men de ville helt sikkert starte, fortalte de mig," påpeger Mads Bojsen.

Festivalens deltagere var helt på linje med, at både dagen og basketball-sporten lige er noget for dem.

"Det har været sjovt og hyggeligt, og basketball er en god måde at være sammen med veninderne på," siger Anna på 10 år.

"Jeg prøvede det i skolen og synes det var sjovt, og så startede jeg med at spille," bryder Josefine, også på 10 år, ind.

"Og jeg fik en prøvetime, og synes det var sjovt, så nu er jeg også med i klubben", supplerer 10-årige Roberta.

Alle pigerne er sammen med deres veninder Olivia og Seyma medlemmer i Gladsaxe Basketball Klub.

Og det er lige præcis et af de vigtigste formål med den fælles indsats; at få flere piger i gang med at spille basketball.