SUW – En inspirerende weekend fyldt med basketball og uddannelser

I et lille lokale i Vejlby-Risskov Hallen nord for Aarhus sidder 11 unge knægte og øver dommerhåndtegn. De er et udpluk af de mange kursister, der landet over deltager i SuperUdannelsesWeekend.

Til dommerkurset den 6. september blev de unge deltagere klogere på både teori og praksis. Foto: Lucas Sigaard Balleby

Kurserne bærer frugt på flere områder

Foran den store TV-skærm med PowerPoint-slides står bestyrelsesmedlemmet og ungdomstræneren Jens Jensen, der beskriver sig selv som en blæksprutte hos Bakken Bears i Aarhus. Den populære basketballklub bruger blandt andet SUW til at uddanne ungdomsspillere, som derved lærer om de mange aspekter ved sporten.

”Vi mener, at en dommer- og træneruddannelse er en del af at blive basketballspiller. Det udvikler ens forståelse for spillet og for de andre roller, der er omkring basketball,” fortæller Jens Jensen.  

Derudover lægger underviseren ikke skjul på, at SUW også gavner foreningerne.

”Uddannelse af trænere, spillere og dommere er også vigtigt for klubben. Vi kan godt have 300 medlemmer, men hvis der ikke er nogen til at dømme en kamp eller træne et hold, så falder det jo til jorden,” uddyber Jens Jensen.

Rekordhøjt antal deltagere til dette års SUW

Den første weekend i september er hvert år dedikeret til læring, inspiration og udvikling, da Danmarks Basketball Forbund og DGI stabler forskellige uddannelser og kurser på benene. I år fik mere end 215 deltagere gavn af de mange tilbud, hvilket er en ny rekord for antallet af deltagere.

”Rent antalsmæssigt har vi aldrig haft så mange kurser i SUW’en før. Især værtsklubber bakker op om arrangementerne, og der er en stor interesse for at uddanne nye trænere og unge dommere ude i klubberne. Det er bare super fedt,” udtaler William Bond, der er udviklingskonsulent hos Danmarks Basketball Forbund.

Hvad er en SuperUddannelsesWeekend?

  • SuperUddannelsesWeekend (også kendt som SUW) arrangeres i fællesskab af DGI Basketball og Danmarks Basketball Forbund, og weekenden finder sted første weekend i september.

  • Formålet med weekenden er at samle en lang række kurser og uddannelser for trænere og dommere – nye som rutinerede – op til sæsonstart, så de er klædt på til den kommende sæson.

  • I år fandt SuperUddannelsesWeekend sted den 5.-6. september 2020 med et rekordhøjt antal deltagere  mere end 215 personer deltog i kurser over hele landet.

  • DGI Basketball og Danmarks Basketball Forbund mener, at uddannelse af trænere (og dommere) er vigtigt for at få flere til at spille basketball og motivere dem, der allerede spiller, til at fortsætte.

Foreningerne uddanner sine medlemmer og giver dem et netværk

SUW skaber nogle muligheder, som foreninger bruger til at investere i sine medlemmer, trænere og dommere. Årets rekord for deltagelse viser, at foreninger prioriterer uddannelser højere og højere.

”At sende sine trænere afsted på uddannelse gør, at de føler sig værdsat af klubben. Det er jo ikke gratis, så foreningen investerer rigtig meget, når den sender nogen på kursus. Til gengæld betyder det utroligt meget for medlemmerne at blive sendt afsted,” fortæller William Bond.

Derudover er formålet med weekenden også, at de forskellige kursister landet over får udvidet deres netværk inden for sporten.

”Det er meget nemmere, at arrangere noget som en træningskamp, hvis man har set et ansigt på personen fra naboklubben. Samtidig kan man også udveksle erfaringer og udfordringer med de andre til kurset, mens selve mødet giver et bredere netværk,” siger William Bond.     

”Vi uddanner os og bliver bedre til det, vi gør”

Efter en lærerig gennemgang i teorilokalerne får de unge kursister i Vejlby-Risskov Hallen lov til at omdanne teori til praksis. Det er tydeligt at se, at de nye dommere tager opgaven seriøst og stræber efter at dygtiggøre sig. Deres udvikling afspejler essensen ved SUW, hvilket Jens Jensen bakker op omkring.

”Det er en god tanke, at vi uddanner os og bliver bedre til det, vi gør. Den tanke kan jeg godt lide,” fortæller Jens Jensen, der overværer kursisterne.

Som afslutning på dagen kan de unge drenge stolt flage med titlen som dommer. Den samme stolthed mærkes over hele landet, hvor rekordmange deltagere kan flage med deres nye udvikling efter dette års SUW.