Trine Tims: Det er aldrig for sent at starte med basket

Trine Tims er en af de bedste danske kvindelige basketballspillere nogensinde. Hun er derfor stor fortaler for, at flere børn og unge – og gerne flere piger – begynder at spille basket.

Trine Tims, som her ses i aktion som træner for det danske damelandshold, mener, at man sagtens kan starte med at spille basket i en senere alder. Foto: Privatfoto

Med et karrierestop ved årtusindeskiftet er det efterhånden nogle år siden, at Trine Tims sidst selv var aktiv på banen. Det ændrer imidlertid ikke på, at hendes navn stadig klinger velkendt i ørerne på mange danske basketballfans. Trine Tims er nemlig en af de bedste kvindelige spillere, vi nogensinde har produceret.

Derfor er hun ikke overraskende stor fortaler for, at flere børn og unge – og gerne flere piger – skal begynde at spille basketball. Faktisk mener hun, at det næsten aldrig er for sent at starte, hvis man får lyst til at prøve kræfter med sporten.

"Det er let at komme i gang med basket, fordi klubberne gør enormt meget for at tilpasse spillet, så også nybegyndere kan være med. Derfor er løbet ikke kørt, hvis man ikke er startet som 5-årig. Man kan sagtens starte 5-10 år senere og stadig blive rigtig god, hvis man ønsker det," påpeger Trine Tims.

Masser af fede oplevelser og gode bekendtskaber i basket

Trine Tims begyndte selv at spille en relativ sen alder som 16-årig. Hun havde tidligere spillet lidt for sjov i skolen, men blev for alvor grebet af det, fordi hun startede på Søborg Gymnasium, hvor der var en stærk basketballkultur. Den fangede hun straks.

Og det viste sig hurtigt, at hun godt kunne være med trods den sene start. Det blev jo siden både til landsholds- og udlandskarriere og et job som dansk damelandsholdstræner, men man skal ikke nødvendigvis starte med at spille basket, fordi man har en drøm om at blive professionel.

Der er nemlig masser af fede oplevelser, gode bekendtskaber og stærke fællesskaber at hente med basketball, selvom man 'kun' spiller for sjov. Og det er uanset, om man er dreng, pige, ung, gammel, stor eller lille. Der er plads til alle.

"Hvis man tager til prøvetræning i sin lokale basketklub, vil man opleve, at blive taget enormt godt imod, og man vil opleve, at der er plads til alle personligheder – fra elite til motionist til begynder. Der er mange mennesker ude i klubberne, der virkelig brænder for at spillerne – især børn og unge – skal have det sjovt," fortæller Trine Tims.

Der er et unikt klubliv inden for basket

Hun mærkede selv det unikke klubliv inden for basketball på egen krop, da hun startede hos Gladsaxe Efterslægtens Basketballklub, som var hendes første klub, og ikke mindst senere, da turen gik videre til de mere elitære forhold i Værløse Basketballklub.

"Der var et helt fantastisk foreningsliv i Værløse. Vi var som én stor familie, og vi hang altid ud i hallen. Derfor var det også rigtig svært for mig at skifte væk, da mine ambitioner blev for store i forhold til klubbens. Det var ikke kun en klub, jeg sagde farvel til. Det var en slags familie. Det gjorde virkelig ondt," husker Trine Tims.

Som tidligere professionel i både Sverige og Frankrig kan hun sagtens nikke genkendende til, at vi som danskere skal være stolte af, at vi gennem vores klubber og foreninger skaber et helt specielt fællesskab, som ikke kun gør sig gældende for basket.

"Sverige ligner os meget, men strukturen er anderledes, fordi de fleste klubber har ansatte," udtaler Trine Tims.

"Frankrig er markant anderledes. Det er meget kommercielt, og man køber og kommer, ligesom i et fitnesscenter. Der er eksisterer ikke en åbenhed omkring det at dyrke motionsidræt. Hvis man er god nok, bliver man professionel. Ellers stopper man nærmest," fortsætter hun.

Oplevelserne med basket findes ikke i hverdagen

Det kan vi heldigvis være ligeglade med på vores breddegrader, hvor vi har et rigt foreningsliv, der hver dag giver masser af oplevelser til børn, unge og voksne – både i og uden for basketballbanen.

"Det jeg nok er mest glad for i et langt liv med basket, er alle de oplevelser, jeg har fået. Jeg har oplevet at være helt ufattelig glad sammen med mit hold, når noget er lykkedes og helt ufattelig ked af det, når noget er glippet. Og så har jeg oplevet sammenholdet. De oplevelser får du ikke i hverdagen," siger Trine Tims.

Måske netop derfor er hun i dag selv med til at give mange fede sports- og basketoplevelser videre til andre unge gennem sit arbejde som pædagogisk leder på Stenhus Gymnasium, herunder ikke mindst Stenhus Basketball College, hvor hun selv er aktiv træner.

"Jeg kan slet ikke slippe basket. Jeg synes, at det er verdens fedeste sport, fordi det rummer et stort element af taktik og teknik, man kan nørde, og fordi det er et tredimensionelt spil, som benytter både hele banen og luftrummet. Jeg vil opfordre alle børn og unge til at prøve," slutter Trine Tims.

Fem hurtige

Hvad er din største oplevelse med basketball?

Jeg er nødt til at vælge to.

Det var helt outstanding at vinde DM med Falcon Basket i K.B. Hallen på et skud i sidste sekund fra midt på banen. Det var ikke mig, der skød, men det var stadig helt vildt.

På det mere personlige plan, hvor det en stor oplevelse at spille med Valenciennes i Euroleague mod Galatasaray, hvor jeg spillede direkte over for Katrina McClain Johnson, som var mit store idol.

Hvem er den dygtigste spiller, du har spillet med?

Det må være Eva Nemcova fra Tjekkiet, som jeg spillede med i AS Montferrand i Frankring. Han var bare  allround ufattelig dygtig. Hun var en høj pige, som kunne spille alle positioner og hun skød ubegribeligt godt. Hun er den bedste skytte, jeg nogensinde har spillet med.

Hvem er den dygtigste spiller, du har stået over for?

Det er netop Katrina McClain Johnson fra USA. Hun var en af de bedste spillere på det amerikanske dream team, og var både en dygtig forsvarsspiller, afslutter og en fantastisk atlet. Vi spillede nogenlunde samme position, så hun var god at spejle sig i.

Hvem er den dygtigste træner, du har spillet under?

Det må være Peter Diepenbrockdamelandsholdet. Han var i den grad i stand til at dissekere spillet ned i små detaljer og var intet mindre end genial rent taktisk. Han var i stand til at se og gøre små bitte justeringer, der gjorde kæmpe forskelle.

Hvor er der mest gang i hallen?

Det oplevede jeg helt klart i Frankrig, hvor der var totalt udsolgt med 3.000 tilskuere til hver kamp. Der var bare så meget tryk og pres på, at man nærmest ikke kunne trække vejret inde i hallen. Det var fedt.