Unikt sammenhold lokker spillere tilbage til barndomsklubben

I Jonstrup Basketball Klub er fællesskabet i højsædet. Her holder unge spillere fast i klubben, selvom de flytter ind til hovedstaden.

Jonstrup Basketball Klub skaber gode rammer for spillernes udvikling - både på banen og socialt. Foto: Flemming Clausen

På dameholdet i Jonstrup Basketball Klub er der et helt særligt sammenhold. Mange af spillerne har nemlig holdt fast i klubben, siden de som børn startede til basketball. Katinka Andersen Stybe på 23 år er én af dem. I 15 år har hun spillet basket, og det var netop i Jonstrup, hun tog sine første spæde basketballskridt. 

Selvom hun, som mange af de andre piger på holdet, nu bor og studerer i København, tager hun gerne to gange ugentligt turen til Ballerup.

”For mig at se, er det et virkelig unikt sammenhold, jeg skulle give slip på, hvis jeg skulle spille basket et andet sted,” fortæller Katinka Andersen Stybe.

Udvikling gennem det gode fællesskab

Flemming Clausen, formand for basketballklubben, kan nikke genkendende til, at klubben vægter det sociale aspekt højt. Han var pigernes allerførste træner og arrangerede alt lige fra filmaftener til overnatninger for holdet – blandt andet for at skabe et solidt sammenhold.

”Klubbens motto er ’Udvikling gennem det gode fællesskab’,” forklarer Flemming Clausen.

”Vores fornemmelse er, at selvom vi lægger stor vægt på det sociale, så er det netop med til at producere nogle gode spillere, fordi det er sjovt at spille basket og være i klubben,” tilføjer han. 

Som børn er pigerne opvokset i klubben med et stort fokus på det gode fællesskab.Som børn er pigerne opvokset i klubben med et stort fokus på det gode fællesskab.Foto: Flemming Clausen

Hygge er vigtigere end et højere plan

Og dygtige spillere er der nok af på dameholdet, forklarer Patrick Hoe Wohlgemuth – den ene af holdets to nuværende trænere.

Da pigerne spillede på ungdomshold, trænede han dem – og da flere spillere vendte tilbage mod barndomsklubben, tog han atter trænerrollen på sig. 

”Der er en vild synergi på holdet! Flere af pigerne kan sagtens spille på højere plan, men de synes, det er hyggeligt og passende i forhold til deres uddannelser, at de kan spille sammen her,” fortæller han.

Venskaber giver godt spil på banen

Selvom mange spillere i en årrække trænede på naboklubbernes elitehold og derfor var væk fra Jonstrup, er mange vendt tilbage.

”Jeg kan fornemme på flere af pigerne, at eliteniveauet knækkede mange af dem, fordi de manglede et socialt element. Det blev lidt for professionelt på mange punkter,” forklarer Patrick Hoe Wohlgemuth. 

Venskaberne, holdet har givet, er ifølge Katinka Andersen Stybe vigtige for hende både personligt, men også for holdet som helhed.

”At vi kender hinanden så godt betyder, at vi har en fornemmelse for vores individuelle løbebaner. Man har en idé om, hvad man kan forvente af hinanden i hallen,” forklarer Katinka Andersen Stybe.

”Det er et forum, hvor du føler dig helt tryg. Her er der også plads til at have det sjovt og grine, hvis man laver et dårligt skud eller falder over sine egne fødder,” afslutter hun.  

Katinka og resten af dameholdet glæder sig til, at basketball igen kan spilles i hallen i Jonstrup. For de savner at have det sjovt med barndomsvennerne.