Vælg den rigtige basketbold til dig eller dit barn

Der findes et hav at forskellige basketbolde på markedet. Både mærker, størrelser og materialer, men hvilken en bør du egentlig vælge til dig eller dit barn?

Hos webshoppen Nordic Basketball ser de en tendens til, at de danske basketballspillere foretrækker bolde fra Molten. Foto: Pixabay

Lad os lægge ud med at konstatere, at der næsten er ligeså mange holdninger til boldstørrelser, som der er forskellige producenter, størrelser og materialer. Dernæst kigger vi nærmere på der mærker, der findes.

De mest kendte indenfor basketverdenen er uden tvivl Spalding og Molten. De to mærker bruges til de største turneringer i verden.

Spalding bruges i NBA og Basketligaen, mens Molten bruges under FIBA – det vil sige ved alle slutrunder for landshold, herunder VM, EM og OL. Derudover bruges Molten boldene også til de europæiske klubturneringer som Champions League og Europe Cup.

"Der er mange meninger om, hvilken type bold der er bedst. Det kan du egentlig kun vide ved at have prøvet de forskellige typer. Dog ser vi en tendens til, at vi i Danmark bedst kan lide Molten-boldene, specielt til unge spillere. Grebet på disse bolde er som regel en anelse mere klæbende. Dette gør, at især unge spillere bedre kan håndtere bolden," udtaler Casper Pedersen fra webshoppen Nordic Basketball.

Typen af materiale for din bold er vigtigt

En basketbold bliver støbt af en masse, som bliver lavet af blandt andet gummi, kunstlæder og ægte læder.

De billigste bolde bliver produceret af gummi, og er som regel de glatteste. Derfor laver man mønsteret i bolden mere markant, så den stadig giver et fornuftig greb i bolden. Denne type materiale er primært brugt til for-sjov-spil og udendørs, da den er meget afvisende overfor snavs og fugt.

En bold i gummi er billig, og det er typisk den, du finder i legetøjsbutikker, men du kan også finde fornuftige gummibolde hos Nordic Basketball, fx Molten GR.

En bold lavet i kunstlæder, giver den mest klæbende overflade, så den er i særdeleshed god til unge spillere. Prisklassen er middel, så alle kan for det meste være med. En bold i denne type kunne eksempelvis være en Molten GMX.

"Ægte læder er typisk det materiale, der bliver brugt til professionelle spillere på eliteniveau. Her får man en virkelig lækker overflade, som dog også er en anelse glat. Det kræver derfor virkelig gode skills at kunne håndtere sådan en bold. Til gengæld er slidstyrken enorm, og det er en bold, man nærmest ikke kan slide op. Den er desuden meget fugtafvisende, så man ikke undervejs i kampen, får en mega glat bold," fortæller Casper Pedersen.

Han peger på Molten GLX som et oplagt valg, hvis du vil have det bedste af det bedste.

Find den rette størrelse til dig eller dit barn

Basketbolde laves i tre størrelser – 5, 6 og 7.

Størrelse 5 er den mindste størrelse og bruges derfor til børnespillere. DGI Basketball og Danmarks Basketball Forbund anbefaler, at børn til og med 10-12 år spiller med denne størrelse.

"Har du børn i alderen 5-9 år, er det bedst at bruge bløde bolde eller bolde af skum, og eventuelt finde mindre bolde, men der er mange forskellige holdninger herom," siger Casper Pedersen.

Størrelse 6 anvendes af de lidt ældre spillere i alderen 13-16 år. Udover størrelsen vejer de også lidt mere end en størrelse 5-bold. Størrelse 6-boldene bruges derudover til kvinder på eliteplan.

Den sidste sidste størrelse er en størrelse 7, som er den officielle størrelse på en basketbold for herrer. Der er regler for både omkreds og vægt, før en sådan bold bliver blåstemplet som officiel kampbold i diverse professionelle turneringer.

Størrelse 7 bruges også ind i mellem til drengespillere i alderen over 14 år i turnerings- og stævneregi, hvis de deltagende hold kan blive enige om det.