Vær en god træner for dit barn

Heine Damberg har været træner for sin søn i syv år på godt og ondt. Her får du hans bedste råd til være forældertræner.

En god træner er ifølge Heine Damberg autentisk, tillidsvækkende og en god voksen ven. Foto: Lars Horn

Da Heine Dambergs søn Mikkel var fem år, begyndte han at vise interesse for basket. Heine ringede til den lokale forening, som han selv tidligere havde tørnet ud for, men der fik han beskeden om, at der ikke længere var en ungdomsafdeling i Sæby Basketball Club.

Læs også: Som forældretræner får du fede oplevelser med dit barn

Heine satte sig derfor for at starte et hold for sin søn, men hvordan er man egentlig en god træner for sit eget barn?

Fordele ved at være forældertræner

Heine har været træner, siden han var 15 år, og vidste, at han også gerne ville have noget at gøre med en idrætsforening for sine to børn. Heldigvis blev både Marie på nu 21 år og Mikkel på 12 hurtigt bidt af basket. Og Heines kone Lotte har også selv tidligere spillet basket.

”Vi havde ingen fodboldmål derhjemme i haven, men i stedet en basketkurv. Derfor har jeg skubbet børnene i den retning, hvor jeg selv kunne bidrage som forælder og træner,” siger Heine.

Når de skal ud at køre langt for at komme til basketkampe og stævner, er det ikke en byrde, men en familieinvestering, siger Heine.

Læs også: Det gode engagement baner vejen

”For os er basket en familieting. Vi var heldige med, at begge børn kunne lide basket, og derfor er det blevet en investering for os. Jeg tror, det er vigtigt, at begge forældre er indstillet på, at dét at være træner, kan tage meget tid. Hvis hele familien er sammen om idrætten, så giver det familietid i stedet for at tage familietid.”

Og bagdelene…

At være træner for sit eget barn er både givende og udfordrende. Heine har sat stor pris på at tilbringe meget tid med sin søn, men der har også været svære opgaver forbundet med trænerrollen.

”Jeg har nogle gange kørt ham lidt hårdt, fordi jeg så gerne ville basket på hans vegne. Han var dygtig nok til at være i startopstillingen, men de andre spillere og forældre skulle ikke tro, at han startede inde, fordi han var min søn. Derfor har jeg faktisk været hårdest over for min egen søn.”

Ifølge Heine er det vigtigt, at dit barn ved, at der er forskel på far og mor derhjemme og så på, når de er trænere. For man skal aldrig tage noget negativt fra træningen med hjem.

Læs også: Den gode attitude på sidelinjen

”Hvis jeg har været sur på min egen søn, så skal vi komme over det, når vi kommer hjem igen. Det kan være en udfordring. Men Mikkel og jeg har hele tiden haft en god dialog omkring det, hvor Mikkel kunne sige fra. For os er det vigtigt, at holde basket for sig og fritid for sig. Jeg elsker basket, så det er også min opgave at sørge for, at Mikkel har det sjovt og ikke går død i det.”

Læs også om, hvordan Heine startede en ny ungdomsafdeling i Sæby.