60+’ere griber battet over hele landet

Nysgerrighed, motion og hyggesnak trækker flere til bordtennisbordet

De knastørre KLANK skaber deres egen rytme, når de små, hvide plastikbolde rammer bordpladen på deres vej frem og tilbage mellem de to spillere på hver deres side af bordtennisbordet.

Smil og små råb af ærgrelse fyger gennem luften i skolehallen den eftermiddag, da 14 60+’ere går til den to og to ved rækken af borde.

Fire mænd og en kvinde er nye i den sammenhæng, hvor Ølsted Bordtennisklub inviterer til åbent hus i tre timer – som det sker i den samme uge i 41 andre klubber over hele landet.

Bat 60+ hedder projektet, der skal øge klubbernes andel af aldersgruppen.

Nysgerrighed gør ham aktiv

64-årige Jens Jørgen Nielsen fra Løsning er en af dem, der forsigtigt er trådt ind i hallen for at se, om bordtennis vil være noget for ham.

”Jeg er her bare af nysgerrighed og skal lige se, om de andre er kørestolsbrugere eller hvem de er,” fortæller han.

”Når det er folk over 60, ved man aldrig,” tilføjer han.

En udfordring for mænd

Jens Jørgen Nielsen havde sidst et bat i hånden for godt 40 år siden, men så et opslag i lokalavisen om arrangementet og besluttede sig for at kigge forbi hallen.

”Jeg har også læst, at det er svært at få os mænd ud i nye fællesskaber, når vi kommer uden for arbejdsmarkedet”, siger han og forklarer:

”Mænd er mere arbejdsorienteret end kvinder. Vi identificerer os mere med hvad vi er end hvem vi er. Vi er koblet op på det arbejde, vi har, og det gør det svært, når vi ikke har det mere.”

Efter en halv times spil med Allan Sørensen er det tid til en kaffepause med ordene ”det giver jo sved på panden”…og så går snakken med de andre spillere, der også lige vil puste ud.

Jeg vil spille bordtennis, fordi det er et sjovt spil

Vibeke Fonslet fra Taaning

Et spil med sidegevinster

DGI Bordtennis og Dansk Bordtennis Unions projekt Bat 60+ har sat sig som mål at få flere i senioralderen til at gribe battet i en lokal klub.

”Bordtennis er et skægt spil, og som en ekstra gave får du trænet din balance og koordination, fordi spillet kræver en omgående reaktion,” har Albert Gjedde, professor i neurobiologi og farmakologi ved Københavns Universitet, udtalt.

Samtidig forudsiger Danmarks Statistik i en prognose en vækst på 100.000 over 60 år de kommende år.

”De vil bl.a. ønske at være i en bedre fysisk formåen i en høj alder. Det kan bordtennis gøre for dem,” lyder en kommentar fra Gert Jørgensen, medlem af projektgruppen for Bat 60+.

En sjov sport at gå til

Den eneste kvinde, der møder op til åbent hus i Ølsted, er Vibeke Fonslet fra Taaning.

Hun spillede en del bordtennis som en stor pige og derhjemme. Men stoppede så.

”Jeg meldte mig ind i Skanderborg Bordtennisklub for to år siden, men der er for få jævnaldrende,” siger hun.

Derfor kigger hun forbi Ølsted, sidder først og snakker lidt, men skifter så sko og griber et bat for at spille.

”Jeg vil spille bordtennis, fordi det er et sjovt spil. Fitness bliver jeg hurtigt træt af,” understreger hun og lægger til:

”I bordtennis er der gang i den og vi spiller om point. At det er med mændene skræmmer mig ikke, jeg var en drengepige og legede altid med drenge, da jeg var en pige.”

Aktivt arbejde for omtale

Erik Hansen er formand for Ølsted Bordtennisklub og nyder at se de fem nye spillere folde sig ud.

Især da de alle i en pause melder sig ind i klubben.

Men han har også været langt omkring for at fange seniorgruppens opmærksomhed. Samtidig stod Allan Sørensen klar til at åbne hallen og være tilstede under den ugentlige 60+ træning.

”Jeg har sørget for omtaler i to dagblade, to lokalaviser, to Facebook-sider for to byer, Ældre Sagen og en lokal tv-kanal,” fortæller han.

Klubben har også andre yngre og voksne medlemmer, men indsatsen for seniorgruppen tog for alvor fart for halvandet år siden med 60+ træning.

Lav risiko for skader

En tredje af de nye ansigter i klubben er 72-årige Bjarne Thagaard Jensen fra Horsens.

”Jeg er medlem af Ældre Sagen og læste dér, at bordtennis er en fantastisk motionsaktivitet til at holde sig i gang med uden så meget risiko for skader,” siger han om sin interesse.

Han spillede lidt bordtennis som knægt og spillede siden tennis og badminton, mens han nu er aktiv i et mandskor i Horsens.

”Men jeg har kunnet slå mine børnebørn i bordtennis de seneste fem år, så jeg var ikke i tvivl om, at jeg vil melde mig ind for at kunne blive ved med at slå dem,” pointerer han.

Så i kaffepausen meldte han sig ind i lighed med de øvrige fire fremmødte ved åbent hus i Ølsted.