Åbent hus-arrangement batter sig for Horsens BTK

Bordtennisspillere over 60 år vælter ind i Horsens BTK, hvor 14 nye besøgende slog et smut forbi til åbent hus i uge 37.

Det er en svært tilfreds formand, der møder mig, idet jeg træder ind i træningslokalerne hos Horsens Bordtennis Klub. Det er onsdag i uge 37, og ligesom 31 andre bordtennisklubber over hele landet afholder Horsens BTK i denne uge et åbent hus-arrangement for de ældre på 60+ og opefter.

”I mandags kom otte nye forbi, og vi forventer mindst seks nye igen i dag. Det er en fantastisk opbakning, vi får fra de ældre i Horsens,” fortæller Horsens BTK´s formand Ole Lund stolt.

Det grå guld holder liv i klubben

Selvom Horsens BTK ligeledes har et hold for unge samt et seniorhold for voksne, er det de ældre på 60+-holdet, som tegner sig for størstedelen af klubbens medlemmer. Her har det "grå guld" leveret varen til den helt store guldmedalje, fortæller Ole Lund, hvor klubben uden dem sandsynligvis havde måtte dreje nøglen om få år tilbage:

”For et par år siden var vi lige på grænsen til, om klubben kunne køre rundt rent økonomisk. Efter et lignende åbent hus-arrangement lykkedes det dog os at tiltrække 25 nye medlemmer blandt 60+´erne. Uden dem er det usikkert, om klubben havde eksisteret i dag.”

Lad træningen være motivationen og det sociale en gode

Selvom flere af medlemmerne på Formiddagsholdet - som de kalder sig - er godt oppe i årene, er det ingen kaffeklub, slår Ole Lund fast:

”Vi har en forventning om, at de kommer her for at spille bordtennis. Vi er meget opmærksomme på, at alle skal spille, når de er her. Medlemmerne er heldigvis selv gode til at tage fat i hinanden og foreslå en double, hvis de ser nogen, der sidder for sig selv.”

Formand Ole Lund (t.v.) og frivillig i klubben Kaj Jensen (t.h.)Formand Ole Lund (t.v.) og frivillig i klubben Kaj Jensen (t.h.)Foto: Frederik Vrist Hansen

Dette er dog ikke ensbetydende med, at der ikke også er plads til hygge og fællesskab på holdet. I klubben afholdes der jævnligt mindre træningsturneringer og arrangementer med god mad og flere våde varer, hvor Formiddagsholdets medlemmer kan hygge sig sammen. Og det er da heller ikke uset, at der kommer kaffe og kage på bordet mens der trænes, indrømmer Ole Lund.

Para-sportsudøvere og ældre med udfordringer er også velkommen

Den ældste på holdet er på nuværende tidspunkt 84 år, hvortil det er naturligt, at flere halter lidt hvad angår farten og teknikken. Ole Lund understreger dog, at dette ikke skal være en hindring i forhold til at tage del i træningen, hvor alle er velkomne, uanset hvilke fysiske og kognitive udfordringer de har.

Bordtennis er nemlig en fantastisk sport i forhold til at omfavne dem med særlige udfordringer. Ikke kun dem, der er godt oppe i årene og er udfordret på deres fysiske formåen, men også dem som er mere udfordret på det kognitive felt, fortæller Ole Lund og fortsætter:

”Gennem bordtennis får du trænet kroppens koordinering, finmotorik og reaktionsevne - hvilket både kommer de ældre og vores medlemmer med Alzheimers til gode. Alle er derfor velkommen i klubben, uagtet hvad dit niveau er, og hvilke udfordringer du døjer med. Vi håber også fremadrettet at kunne tiltrække nogle para-sportsudøvere til klubben, da bordtennis skal være en sport for alle.”