Aarhusiansk bordtennisklub skaber venskaber af medlemskaber

Sisu/MBK fra Aarhus har både flere medlemmer og licensspillere end nogensinde før, og folk står nærmest i kø for at deltage i det frivillige arbejde. Men hvad er hemmeligheden bag succesen?

Der er fart på hos Sisu/MBK, som holder til i hjertet af Aarhus. Med flere end 250 medlemmer og knap 130 licensspillere har det aldrig set så godt ud for den traditionsrige bordtennisklub.

”Jeg tror, at vores medlemsfremgang i høj grad skyldes vores varme og åbenhed. Mange nye medlemmer fortæller, at det er hyggeligt at komme hos os, selvom de ikke er specielt gode til at spille bordtennis. Vi lægger stor vægt på at give nye en varm velkomst,” udtaler Mathias Heidmann, seniorformand.

Alle nye medlemmer starter således med en rundvisning af enten en træner eller leder, hvor vedkommende bliver indviet i både hold, spillere, trænere, ledere og faciliteter. Der er stor fokus på, at alle bliver behandlet ens – om du er nybegynder eller etableret divisionsspiller.

Det sociale fællesskab giver masser af frivillige hænder

Da Mathias Heidmann selv startede i klubben for 4-5 år siden, var det ikke nødvendigvis let at finde frivillige. Det var den klassiske med, at det stort set altid var de samme 10-15 personer, der trak læsset. Det er dog helt anderledes i dag.

”Folk melder sig selv for at hjælpe. Vi er lykkedes med at skabe en kultur, hvor der er et socialt fællesskab i det frivillige arbejde ved siden af bordtennissen, som vores medlemmer også gerne vil være en del af, fordi det er så givende. Vi er jo næsten mere venner, end vi er medlemmer,” fortæller Mathias Heidmann.

Han lægger i den sammenhæng især også vægt på, at Sisu/MBK for nogle år siden lavede en omfordeling af opgaverne, hvor der blev nedsat forskellige udvalg til at varetage afgrænsede områder og opgaver, så al arbejdet ikke endte hos formanden eller bestyrelsen.

”Vi har nogle dygtige frivillige, som sidder og laver en masse arbejde i diverse udvalg. Eksempelvis tror jeg også, at det betyder noget for vores medlemstal, at vi har et PR-udvalg, der er rigtig gode til at skabe opmærksomhed omkring alle de aktiviteter, der foregår i klubben”, påpeger Mathias Heidmann.

Sisu/MBK har ikke plads til flere medlemmer, men tænker i alternativer

Der er dog en bagside af den store succes. Sisu/MBK har nemlig så svært ved at følge med, at de snart ikke kan optage flere medlemmer, fordi de simpelthen ikke har plads.

”Vi vil enormt gerne have mere plads. Vi kan ikke blive ved med at optage nye medlemmer, fordi der så ikke er plads til de gamle. Det går stadig lige nu, men kommer der 10 mere, bliver det meget svært. Vi har meget kort snakket midlertidigt medlemsstop, men det ville være enormt ærgerligt. Vi drømmer derfor om at få flere faste tider i kommunens hal,” siger Mathias Heidmann.

Klubben har som noget nyt taget fredag, lørdag og søndag i brug for at aflaste de andre dage træningsdage  tirsdag og torsdag  og faktisk er søndagstræningen for både børn, unge og voksne, hvor man ellers traditionelt deler træningen op i ungdom og voksne.

”Vi er nødt til at kigge på alternativer for at skabe flere tilbud, og så er det da fantastisk at opleve, at vores voksne medlemmer gerne vil træne med vores børn og unge, og stille sig til rådighed, så de får en god oplevelse. Det siger også lidt om det fællesskab, vi har i klubben,” slutter Mathias Heidmann.

4 gode råd fra Mathias Heidmann: Sådan får din klub flere medlemmer og flere frivillige

 1. Sats mere på breddespillerne – dem der spiller for sjov
  Afsæt nogle midler til en frivillig eller en træner, der træner bordtennis for nybegyndere en elle to gange om ugen. Vi startede med det for 4-5 år siden og har fået rigtig gode tilbagemeldinger fra vores begyndere, og vi kan se en direkte sammenhæng med, at det hjælper dem til at spille mere og spille turneringer – individuelt og på hold.
 2. Vær åben og byd velkommen
  Alle vores nye medlemmer bliver mødt med smil, budt velkommen og vist rundt i vores faciliteter, så de ved, hvor tingene er. Vi fortæller dem også om, hvem vi er og hvem de kan gå til. Vi har et mål om at gøre klubben til deres egen klub – at give dem ejerskab.
 3. Udvikl et fællesskab omkring de frivillige opgaver
  Det frivillige arbejde skal ikke være en pligt. Vi kræver ikke, at vores medlemmer melder sig, men forsøger i stedet at skabe et fællesskab omkring det frivillige arbejder, som er så godt, at man ikke kan lade være med at melde sig.
 4. Fordel de frivillige opgaver på flere personer
  Nedsæt flere udvalg eller ressourcepersoner til at arbejde med afgrænsede opgaver, så alle opgaverne ikke lander hos formanden eller bestyrelsen, som alligevel ikke har tid eller kompetence til at løfte dem.