Bordtennis: Fem ting som begynderen bør være opmærksom på

Det siges, at bordtennis er verdens hurtigste boldspil. Derfor kræver det meget øvelse, hvis man vil blive god, og som begynder skal man være ekstra opmærksom.

Bordtennis er en svær idræt at mestre, men som begynder er du godt på vej, hvis du er opmærksom på disse fem ting.

1. Valg af bat
En typisk fejl man begår som ny bordtennisspiller, er at gå ud og bruge for mange penge på et nyt bat i en sportsforretning. Er du ny spiller, og stadig ikke sikker på, om bordtennis er noget for dig, et det bedre at vente lidt med at bruge sparepengene. Når du er sikker på, at du har lyst til at spille bordtennis, kan du investere i et dyrere bat i en bordtennisforretning.

Der er nemlig en hel fagre verden inden for bat og belægninger. Du skal nødigt købe et for dårligt bat, men bestemt heller ikke et for hurtigt, som du ikke kan kontrollere. Der er med andre ord mange faldgrubber gemt i belægningen. 

Det er derfor en rigtig god idé at få råd og vejledning fra professionelle fagfolk i forbindelse med dit køb. I Aarhus ligger der en bordtennisforretning ved navn Bordtennisexperterne (BTEX), som du kan besøge, men de har også en webshop, hvis det østjyske er for langt væk fra dig. Du kan både ringe og besøge dem for at få vejledning om battet, der passer til dig.

2. Greb på battet
Der er meget fokus på teknik i bordtennis. Noget teknisk du kan starte med at tænke på, er hvordan du holder battet. Selvom mange trænere er uenige om, hvordan man skal holde på battet, er de fleste dog enige om, at det er vigtigt at have et godt greb.

Tag derfor en snak med din træner, eller se hvordan de gode spillere holder på battet som inspiration. Der er ikke noget facit for, hvordan man skal holde, men de fleste gode spillere holder oftest battet på samme måde, så du kan lige så godt lære det fra starten. 

Klik på dette link for at se en video med to mest anvendte greb; shakehand og penhold. Shakehand bruges af langt de fleste i Danmark, mens penhold er mere anvendt i Asien.

3. Tempo
Det er meget vigtigt, at du finder det rigtige tempo, der passer til dit niveau. Nogle spillere vil gerne slå alt for hårdt, så det måske ligner, at de er bedre, end de er. Der er også de spillere, der til gengæld er alt for passive og slår for blødt.

Er du ny i bordtennis, kan det være bedre at få bolden på pladen en masse gange for at få sikkerhed, hvor du stadig husker at udfordre dig selv. Det er med at finde den rette balance.

4. Kamperfaring
Som de fleste bordtennisspillere ved, kan man forbedre sig i bordtennis gennem både øvelser og kamp. Begge dele er vigtigt, hvis man vil blive bedre.

Der er dog for mange, som ikke deltager i stævner og holdkampe, men det er en god overvejelse, da det sjældent er det samme at spille træningskampe, som det er at spille turneringskampe.

Til stævner og holdkampe møder man nemlig nye udfordrende spillere, og man kan mærke, at det hele gælder en tand mere. Du får dermed en række erfaringer, du kan tage med tilbage til træningslokalet. 

5. Glæden
Som bordtennisspiller er noget af det vigtigste at finde glæden ved spillet. Man kan let komme til kun at fokusere på at udvikle sig. Du kan eksempelvis eksperimentere med skru, spille forskellige, sjove bordtennislege og i det hele taget huske på, at du spiller for at have det sjovt.