Bordtennis hitter blandt børn og unge

Det sidste år er flere unge blevet bidt af den lille hurtige bold og det røde bat. Den positive udvikling har de især oplevet i Esbjerg.

De nyeste medlemstal for 2019, som netop er blevet offentliggjort, viser, at flere børn og unge griber battet. Antallet af 0-12-årige bordtennisspillere er vokset med 184 medlemmer fra 2018 til 2019, hvor medlemstallet er 1.576. I alt er dansk bordtennis gået frem med 794 medlemmer, når man inkluderer alle aldersgrupper.

”Det er fantastiske nyheder, at så mange børn og unge vælger bordtennis til. Udviklingen er i høj grad båret af de stærke, frivillige kræfter, vi ser ude i foreningerne,” fortæller Henrik Møller, bordtenniskonsulent hos DGI.

Når der er liv ude i klubberne i form af inspirerende trænere og sjove arrangementer, tiltrækker og fastholder det flere unge. Det er derfor afgørende, at de enkelte foreninger har frivillige ildsjæle, som typisk trækker en stor del af læsset i klubberne.

Stor succes i SGI Bordtennis

Fra næsten at dreje nøglen om tilbage i 2015 har SGI Bordtennis i Esbjerg i den grad fået vendt skuden og fået fat i den yngre generation. Medlemstallene for 2019 viser, at antallet af medlemmer i den lokale klub er steget fra 21 til 49 – en vækst på imponerende 133 procent.

”Det meste af vores vækst er børn og unge. Vi har fået flere med i bestyrelsen, og det kan mærkes. Pludselig kan man gøre noget for at tiltrække og fastholde de unge mennesker. Vi har stor fokus på at være søgende og synlige i bybilledet i Esbjerg, og dét har jeg en klar fornemmelse af virker,” fortæller Bent Christiansen, formand for SGI Bordtennis, i sin forklaring på den flotte udvikling på ungeområdet.

Som en mindre bordtennisklub kan det være svært at konkurrere med de større idrætsgrene og klubber om især den yngre generation. Derfor er det afgørende for SGI Bordtennis, at de er aktive og markerer sig udadtil. Det gør de blandt andet ved at have et fast opslag i lokalavisen en gang om måneden og deltage i lokale arrangementer, som dengang, der blev afholdt Idrætsnatten i Esbjerg.

En klub med højt til loftet

Siden sæsonstart i april sidste år er det væltet ind med børn og unge medlemmer i SGI Bordtennis’ ydmyge lokaler. En gammel cykelkælder på Ådalskolen virker ikke umiddelbart som de bedste forudsætninger for at spille bordtennis, men alligevel har den lille klub formået at vende kurven og tiltrække mere end dobbelt så mange medlemmer i 2019.

”Vi har eksisteret i 31 år nu, på trods af at vi ikke har de bedste faciliteter. Vi er og vil ikke være eliteklubben – for os er det vigtigt, at der er plads til alle og højt til loftet. Det skal være sjovt at spille bordtennis,” udtaler Bent Christiansen.

I SGI Bordtennis vægter de fællesskabet i klubben højt, og det er vigtigt, at der gives plads til, at de unge kan danne kammeratskaber på kryds og tværs. Derfor prioriterer de også at deltage i arrangementer og lave ting og sager uden for bordtennissen.

Udvikling og nye inputs skal fastholde unge medlemmer

For at fastholde de unge medlemmer er det ikke nok bare at gribe et bat og spille løs. Det kræver, at man tænker i nye baner og udvikler koncepterne hele tiden.

”Vi prøver hele tiden at optimere vores træning, så det er sjovt at spille bordtennis. I den netop afsluttede sæson har vi eksempelvis forsøgt at dele tidspunkterne op, så der er lidt færre til hver træning. Det giver mere plads til den enkelte spiller,” forklarer Bent Christiansen.

Flere træningstidspunkter gør det muligt for trænerne at tage bedre hånd om spillerne og lære fra sig, så spillerne kan blive lidt bedre hver gang. Derudover sender klubben trænerne på kurser for at få ny inspiration til øvelser og lege.

Fokus på at fastholde unge spillere

Tidligere har det været en stor udfordring, at de unge medlemmer hurtigt forsvinder igen. Man må ikke undervurdere, hvor vigtigt det er at motivere eksisterende spillere til at fortsætte år efter år.

”Pilen peger bestemt i den rigtige retning, og vi håber selvfølgelig, at vi kan fortsætte udviklingen og fastholde de unge spillere. Det arbejder vi hele tiden på,” udtaler Henrik Møller, bordtenniskonsulent hos DGI.

BTEX og DGI Bordtennis har indgået et samarbejde om at udvikle et simpelt redskab til hurtigt at skrue et godt træningspas sammen – TrænerTavlen. En bedre struktur på træningen skal blandt andet hjælpe med at fastholde gejsten for at spille bordtennis.

Medlemsudviklingen for alle aldersgrupper i DGI Bordtennis fra 2018-2019

0-12 år: Vækst på 184 medlemmer fra 1.392 (2018) til 1.576 (2019)

13-18 år: Fald på 14 medlemmer fra 1.249 (2018) til 1.235 (2019)

19-24 år: Fald på 34 medlemmer fra 347 (2018) til 313 (2019)

25-59 år: Vækst på 173 medlemmer fra 2.121 (2018) til 2.294 (2019)

+60 år: Vækst på 485 medlemmer fra 1.910 (2018) til 2.395 (2019)