Dansk bordtennis har vokseværk: Flere svinger battet

Andelen af bordtennisspillere i medlemsforeningerne under DGI Bordtennis er fra 2017 til 2018 vokset til 7.019 spillere – en stigning på 257 spillere. Det er især seniorer over 60 år, der danner baggrund for væksten.

Der er glædelige nyheder for dansk bordtennis. Der er nemlig flere, der har fattet interesse for at svinge battet i et organiseret tilbud i deres lokale klub eller forening.

”Vi er meget glade for at vækste igen i år. Det er tæt på, at vi på kun to år er blevet 1.000 flere spillere i foreningerne. Det synes vi selv, er ret godt, og forhåbentlig kan vi fortætte denne udvikling. Det arbejder vi på og med hver eneste dag,” udtaler Henrik Møller, bordtenniskonsulent hos DGI.

Han påpeger, at væksten primært er sket på baggrund af to årsager. Dels har seniorsatsningen Bat 60+ fået flere seniorer til at gribe battet de seneste år. Dels har DGI Bordtennis fået flere ressourcer, så der kan arbejdes mere med udvikling.

”Vi kan prioritere foreningsudvikling mere end tidligere. Det betyder, at vi er kommet tættere på vores foreninger, og at vi i højere grad har mulighed for at hjælpe dem med at lave tilbud målrettet nye medlemmer, så der ikke kun er aktiviteter for dem, der allerede spiller. Herudover har vores frivillige gjort en stor forskel, som de fortjener meget anerkendelse for,” fortæller Henrik Møller.

5 gode råd til at få flere med i bordtennisklubben fra Morten Nissen

  1. Investér jeres penge i medlemmerne og udstyr, så de får noget for kontingentkronerne
  2. Vær med, hvor det sker – deltag i møder om udvikling af bordtennis og samarbejd med andre foreninger eller aktører
  3. Sørg for at have uddannede trænere – send dem på kursus eller uddannelse, så de er opdaterede
  4. Vær synlige i lokalområdet – deltag gerne i offentlige events med opstilling af borde eller samarbejd med skoler om formidling af jeres tilbud
  5. Sig pænt velkommen til nye medlemmer – vis dem rundt i klubben, få dem i gang med at spille hurtigt og invitér dem med i kampe med forskellige modstandere

I Haderslev Bordtennisklub har de fået de seniorerne med

En af de klubber, der er lykkedes med at få flere med, er Haderslev Bordtennisklub, som er gået fra 32 medlemmer i 2017 til 71 medlemmer i 2018 – en procentuel vækst på imponerende 121,9. Her kan de nikke genkendende til billedet om de flere seniorer i foreningen.

”Vi havde mange fra den lokale Ældre Sagen, der lånte vores udstyr, uden at være en del af klubben. De er siden blevet til rigtige medlemmer i forbindelse med Bat 60+, som er et godt tilbud til de ældre spillere. Det meste af vores vækst er medlemmer over 50 år,” siger Morten Nissen, formand for Haderslev Bordtennisklub.

Herudover har klubben haft succes med at skabe et åbent rum, hvor medlemmerne selv kan komme ind og spille udenfor den organiserede træning. Det arrangerer de selv via en Facebook-gruppe, og det betyder ovenikøbet, at der ind i mellem kommer gæstespillere fra andre klubber.

”Vi har jævnligt besøg fra både Tyskland og Vejle, hvor deres spillere uforpligtende spiller mod vores førsteholdsspillere, der selv organiserer det hele. Det gør vores spillere bedre, og det er ekstra genialt at kunne tilbyde medlemmerne adgang i ferierne. Det kan kun lade sig gøre, fordi vi har fantastiske faciliteter med faste borde,” udtaler Morten Nissen.

I Haderslev Bordtennisklub skal de unge spille gratis første sæson

Den flotte vækst i Haderslev Bordtennisklub får ikke foreningen til at læne sig tilbage. De vil fortsat være opsøgende på initiativer, der kan få flere med.

”Vi forsøger hele tiden at se fremad og favne alt det, vi kan. Derfor samarbejder vi med alle, hvor det giver mening, og vi vil virkelig gerne udvikling. I sidste ende handler det jo også om at give både nuværende og kommende medlemmer noget for pengene,” pointerer Morten Nissen.

Lige nu er foreningen på trapperne med et nyt initiativ, der skal få flere unge med. Kampen om de unge er nemlig hård – også i Haderslev.

”Vi har til den kommende sæson planer om at tilbyde alle nye ungdomsspillere gratis kontingent den første sæson. De unge er vores fremtid. Derfor synes vi, at vi er nødt til at investere i dem. På længere sigt skal det selvfølgelig give os flere unge. Der halter vi lidt lige nu,” fortæller Morten Nissen.

Medlemsudviklingen for alle aldersgrupper i DGI Bordtennis fra 2017-2018

0-12 år: Fald på 139 medlemmer fra 1.531 (2017) til 1.392 (2018)

13-18 år: Vækst på 24 medlemmer fra 1.218 (2017) til 1.249 (2018)

19-24 år: Fald på 13 medlemmer fra 360 (2017) til 347 (2018)

25-59 år: Vækst på 35 medlemmer fra 2.086 (2017) til 2.121 (2018)

+60 år: Vækst på 406 medlemmer fra 1.567 (2017) til 1.910 (2018)