Flere seniorer skal svinge bordtennisbattet

Mere end 275 seniorer svingede i uge 37 bordtennisbattet i forbindelse med godt 40 åbent hus-arrangementer over hele landet. Målsætningen var at få flere seniorer over 60 år til at spille bordtennis.

Åbent hus-arrangementerne var en del af det landsdækkende Bat 60+-projekt, som er et samarbejde imellem DGI Bordtennis og Dansk Bordtennis Union. Foto: Johannes Klentz Jørgensen

Smil, sammenhold, sved på panden og masser af bordtennis var opskriften på succes, da seniorer over hele landet prøvede kræfter med en af verdens hurtigste sportsgrene.

Åbent hus-arrangementerne var en del af det landsdækkende Bat 60+-projekt, som er et samarbejde imellem DGI Bordtennis og Dansk Bordtennis Union. Et projekt, som skal få flere seniorer til at melde sig ind i den lokale bordtennisklub.

"Den seneste befolkningsprognose fra Danmarks Statistik viser, at mange seniorer oplever større krav og ønske om bedre fysisk formåen selv i en høj alder. Det kan bordtennis hjælpe dem med," fortæller Gert Jørgensen fra Bat 60+.

Større succes end forventet

I Skårup Idrætsforening på Sydfyn kom der ikke mindre end 30 spillere til åbent hus. En succes som Rasmus Grønborg, formand, ikke havde regnet med.

”Jeg havde forestillet mig, at der kom 6-7 stykker. Jeg havde lavet en kande kaffe og taget syv kopper med, og så stod der pludselig 30. Så vi fik travlt med at få nogle flere borde frem, og så måtte vi undvære kaffen,” udtaler han.

For Rasmus Grønborg er det åbenlyst, hvorfor lige netop +60erne er så vilde med bordtennis. Det er ifølge ham nemlig en oplagt senioridræt, hvor alle kan være med, selvom man er oppe i alderen.

”De er glade, og de synes, at det er et godt initiativ. Nogle giver også udtryk for, at det er vigtigt, at det bliver organiseret, så man spiller med forskellige modstandere, da det sociale betyder meget for dem,” siger Rasmus Grønborg.

Alle kan spille bordtennis – uanset skavanker

I Auning Idrætsforening var der også gang i bordtennisbordene. For Rita Sørensen, formand, er folk over 60 år en oplagt målgruppe til bordtennis, som man i Auning har set et stort potentiale i.

”I Auning er vi omkring 45 spillere, hvoraf 16 af dem er +60ere. Bordtennis gør en forskel for dem. Det er en idræt, hvor alle kan være med, og man behøver ikke knokle rundt. Der var nogle stykker, som var dårligt gående, men de kunne sagtens være med på lige vilkår,” fortæller Rita Sørensen.

Målsætningen var 25 deltagende foreninger og sammenlagt deltog der 42, hvilket var langt over forventning. Men ifølge Ole Hückelkamp, Bat60+, så er der en hel simpel grund til, hvorfor så mange 60+ere gerne vil gribe battet:

”Årsagen til successen er overordnet, at Bat60+ kernefortællingen stort set er identisk med de behov, +60erne viser, for at ville spille bordtennis. Men vi skal i den kommende tid grave dybere bl.a. ved hjælp af de mange svar på spørgeskemaer, vi har modtaget fra de besøgende. Her vil vi for alvor kunne se udbyttet af åbent hus arrangementerne.”

Meldingerne rundt omkring fra de deltagende klubber er foreløbigt, at omkring 80-90 procent af deltagerne forventes at melde sig ind i klubberne. Mange har gjort det allerede.

Fakta om Bat60+ kernefortælling

Bat60+ er et landsdækkende projekt, som skal få flere seniorer til at dyrke bordtennis. 

Successen i uge 37 afspejler 1,5 års uafbrudt vækst. 60+erne synes godt om bordtennis, fordi kernefortællingen om BAT60+ indeholder momenter af basale behov for senioridræt:

  • Glæde
  • Passion
  • Livsglæde
  • Nænsom træning med stor træningsværdi
  • Samtidig krops og hjernetræning
  • Forbedring af balance, reflekser og koordination
  • Fremmer social interaktion
    • Hæmmer fedme, aldersdiabetes og demens

Disse behov har vist sig, at være udtalte behov for netop +60ere.