Rønde BTK skaber succes med bordtennis for seniorer

Rønde Bordtennisklub deltog i år i Bat 60+’s uge 37 kampagne, hvor klubber landet over holder åbent hus for at tage del i den kraftige vækst, der de seneste år har været inden for bordtennis for seniorer.

De frivillige bag opstarten af Bat 60+ i Rønde Bordtennisklub havde håbet på, at et par stykker dukkede op i forbindelse med åben hus-arrangementet, men de turde ikke at have høje forventninger til dagen. Den store succes var derfor en overraskelse for bestyrelsesmedlem i Rønde Bordtennisklub Søren Melgaard.

”Første gang i onsdags troede jeg, vi blev fem mand. Jeg havde faktisk fået den lokale halinspektør til at tage korte bukser på, fordi jeg troede, vi kun blev fem. Så kom der 25. Så succesen her er fuldstændig kommet bag på os,” siger han.

Bat 60+ giver flere medlemmer

Rønde Bordtennisklub har en god bredde af ungdomsspillere. Derfor håber de frivillige bag Bat 60+-konceptet i Rønde, at tilbuddet til seniorerne giver klubben flere medlemmer og mere bredde:

”Noget af det vi er kendt for i Rønde Bordtennisklub er, at der er plads til alle i vores klub – både eliten og bredden. Den primære årsag til, at vi valgte at gå videre med Bat 60+ var, at vi gerne vil have flere medlemmer, og DGI og DBTU havde et godt koncept, hvor man kunne gå i gang med det samme,” fortæller Søren Melgaard.

Tilmeldinger væltede også ind på dagen for Bat60+ åbent hus-arrangementet i Rønde Bordtennisklub, hvor mange spillere havde en god oplevelse. En af dem var Vibeke Davidsen, som deltog sammen med sin mand.

”Det var alle tiders. De var lidt chokerede over, at der kom så mange, men de hentede bare nogle flere borde, og så spillede vi på livet løs. Så det var rigtig positivt, og vi har i hvert fald besluttet, at vi skal blive ved,” siger hun.

Lokal pensionist tog initiativ til Bat 60+

De frivillige bag Bat 60+ i Rønde Bordtennisklub er primært bestyrelsesmedlem Søren Melgaard, træner Lars Davidsen og lokal pensionist Henrik Vinther, som har taget initiativ til at starte konceptet op i klubben.

”Jeg har aldrig spillet i klub, men kun derhjemme i kælderen og i kammeraters kældre, og det var så gode minder. Så da jeg gik af på arbejdsmarkedet tidligere på året, og havde set at Bat 60+ var løbet i gang i andre klubber, synes jeg, det kunne være spændende, hvis vi også kunne gøre det i Rønde,” siger Henrik Vinther.

Bordtennis er godt for dit helbred

Når man spiller bordtennis, oplever man ikke fysisk kropskontakt eller stor fysisk belastning. Det gør bordtennis til en fantastisk idræt, hvis man har skavanker, skader eller andre belastninger. Derfor mener Henrik Vinther også, at idrætten er særlig god for ældre.

”Jeg ved, at det er godt for både konditionen og koordinationen, og så er det også et spørgsmål om mental træning. Når man bliver ældre, er det godt at holde sig i gang med forskellige aktiviteter, og der viser undersøgelser, at det er ret fint at spille bordtennis, så hvorfor ikke tage det med også,” siger han.

I Rønde nyder mange godt af de helbredsmæssige fordele, der er ved bordtennis, eftersom medlemstallet i Rønde Bordtennisklub er steget med 50 procent i forbindelse med opstarten af Bat60+ konceptet.

Bat 60+-spillerne i Rønde Bordtennisklub træner hver onsdag fra klokken 15.30-16.30 i Rønde Idrætscenter.

Fakta om Bat 60+

  • Bat 60+ er et tilbud til folk over 60 år. Målsætningen er at få flere seniorer til at gribe battet og spille bordtennis i deres lokale klub – både begyndere, øvede og konkurrencespillere.
  • Initiativtagerne til konceptet er Gert Jørgensen (DGI-bordtennis) og Ole Hückelkamp (DBTU) (veteranudvalget) samt DBTUs formand for veteranudvalget, Jens-Erik Linde. Lene Jørgensen, DGI Østjylland, var med helt fra starten i projektgruppen.
  • I 2016 blev der skabt betydeligt vækst, 11% flere 60+ bordtennisspillere, og væksten i 2017 blev 38% i DGI og 28% i DBTU. Alene åbent hus-arrangementer i uge 37 2017 i 42 klubber, gav klubberne en gennemsnitlig medlemstilgang på hele 21%. Over 700 flere 60+ bordtennisspillere meldte sig ind i klubberne 2016-2017.
  • 46 klubber deltog i uge 37-kampagnen: Bat60+ åbent-hus 2018, som i alt blev besøgt af 402 nye 60+’ere.