5 gode råd om tordenvejr til cykelryttere

Tordenvejr og cykling kan være en farlig kombination. Brug din sunde fornuft, lyder rådet fra DMI.

Ramler du ind i tordenvejr, når du cykler, kan det skabe en farlig situation. Cykler du i byen behøver du ikke bekymre dig. Foto: Bo Nymann

Sommeren har budt på tordenvejr flere steder i landet, og det kan sætte en kæp i hjulet hos de mange cykelryttere i Danmark.

Henning Gisselø, meteorolog hos DMI, giver dig her fem gode råd til MTB- og landevejsryttere, der havner i tordenvejr.

Læs mere hos DMI

Du kan læse mere om forholdsregler i lyn- og tordenvejr hos DMI lige her.

1. Du kan nemt se på himlen, når tordenvejret er på vej

Tordenvejret kommer med kæmpestore bygeskyer, der kaldes cumulonimbus. De kan virke meget store og truende, og det er tegn på, at tordenvejret er på vej. Der kommer ikke lyn fra en klar himmel, så på en skyfri dag er der ingen fare for lyn.

2. Gør dig selv så lille som muligt

Hvis du alligevel får forvildet dig ud i det voldsomme vejr, og du bliver indhentet af tordenbygen, skal du gøre dig selv så lille som muligt. Lynet vil nemlig søge den korteste vej fra sky til jord, og hvis du er det højeste i nærheden, så bliver det gennem dig.

Kører du i et marklandskab, er det en god idé at stå af cyklen og eventuelt sætte dig ned i en grøft, hvor du er i samme højde som alt andet. Der er mindre risiko for at blive ramt.

Cykler du i byen, er der ikke stor risiko for at blive ramt. Der er du omgivet af høje bygninger, der vil fungere som lynafledere.

Husk i øvrigt den gamle tommelfingerregel

Når du ser lyn og hører torden: For hver 3 sekunder der går mellem lynet og tordenbraget er lynet 1 kilometer væk. Tæl derfor langsomt (fx 1 sekund, 2 sekunder, 3 sekunder...) når du ser lynet og du har dermed afstanden, når du hører braget.

Kilde: DMI

3. Gummilaget på cykeldækkene kan ikke beskytte dig

Selvom det siges, at et gummilag mellem jorden og dig, kan beskytte dig, så er gummilaget på cykeldækkene så tyndt, at det højst sandsynligt ikke vil beskytte dig.

Hvis du eksempelvis sidder i en bil, er det en anden sag. Bilen har for det første langt tykkere gummi på dækkene, der kan beskytte bedre. Men bilen er også et metalbur, så hvis lynet slår ned, vil det løbe udenpå bilen og ned mod jorden.

Når du sidder på cyklen er du ikke beskyttet nær så godt, og hvis lynet slår ned, vil det føres igennem din krop i stedet.

4. Du kan ikke cykle fra tordenvejret

I langt de fleste tilfælde vil tordenvejret bevæge sig hurtigere, end du kan cykle. Derfor er det ikke klogt at forsøge at cykle fra det.

Du kan i stedet forsøge at holde øje med, hvordan tordenbygen bevæger sig og forsøge at køre den anden vej.

I et direkte kapløb mellem tordenbyge og cykelrytter, der vil tordenbygen mange gange vinde. Brug din sunde fornuft, lad være at opsøge tordenvejret og sørg for at komme væk fra det.

5. Du er sikrere i skov end på mark – men find alligevel en grøft

De fleste kan huske rådet om, at du ikke skal søge ly under et træ i tordenvejr. Det gælder, hvis det er enkeltstående træer, og de er det højeste i området.

Har du derimod mulighed for at omlægge din rute til at gå gennem et skovområde, vil du være bedre beskyttet end i et fladt landskab. Simpelthen fordi der er flere steder lynet vil søge hen, før det søger mod dig.

Det er dog stadig at foretrække at finde en grøft, du kan sætte dig i, fordi du stadig skal gøre dig så lille som muligt.