Bilfri: På cykel til hverdag, fest og i sommerhuset

For familien Güleryüz er hverdagscykling så naturligt som at trække vejret. Cykelture på arbejde, i skole, til fest eller sommerhus giver frihed og tættere kontakt til omverdenen.

Bettina Güleryüz cykler altid og har to cykler hun skifter mellem. Det gule lyn bruger hun til kortere ture rundt i byen. Foto: Brian Martin Rasmussen

Når de cykler på arbejde, i skole eller til sport, så er cyklen en ven for familien Güleryüz.

Kærligheden til cykling begyndte allerede i en tidlig alder for Bettina Güleryüz, der i hele sit voksne liv har brugt cyklen eller offentlig transport, når hun skulle rundt. Hun har ikke kørekort og var klimabevidst allerede inden, det blev noget, vi alle taler om.

Gammel cykelkærlighed ruster ikke

"Min kærlighed til cyklen som transportmiddel blev dannet i mine teenageår, hvor jeg var meget opmærksom på klimadagsordenen, og hvordan vi mennesker agerer i verden, og det har formet mig," fortæller Bettina Güleryüz, der er leder for Idræt & Motion i DGI Storkøbenhavn, gift og har to sønner på 14 og 17.

Efter hun flyttede hjemmefra for 30 år siden, tog hun toget for at besøge sine forældre lidt uden for Køge.

"De skulle ikke starte bilen for at hente mig på stationen, så ville jeg hellere vente på bussen. Det har fulgt mig lige siden, og jeg ville have svært ved at bo et sted, hvor jeg er afhængig af bil," siger hun.

Indstillingen er det vigtigste

For en københavner er cyklen en let måde at komme rundt på, men for både Bettina og familien, handler det om den grundlæggende indstilling til at tage cyklen:

"Det giver frihed og glæde at bevæge kroppen og mærke byen. Det handler også om, hvor fokus ligger, og jeg tror, at det for mange er et spørgsmål om vaner og kan handle om at have en bevidsthed om, at det ofte er fint at cykle. For hvad er distancen, og kan ungerne selv cykle, eller kører jeg dem lige?" spørger hun.

Hun mener, at det nemme valg sagtens kan være at tage bilen, men for familien handler det ikke om distance eller vejr, men at de har vænnet sig til at hoppe på cyklen, når de skal rundt.

Bettinas råd til at bruge cyklen mere i hverdagen:

  • Bestem, hvad du vil bruge cyklen til. Vil jeg bruge den, når jeg handler eller har et ærinde i byen?
  • Kom af sted i ordentlig tid
  • Medbring eventuelt skiftetøj
  • Lad cykelturen blive en naturlig del af din dag
  • Vælg en cykel, der er fed at køre på, så får du brugt den oftere

Mærker byens puls

"Jeg elsker byens puls og liv, og det kan jeg mærke, når jeg cykler. Jeg mærker meget bedre stemningen i byen, lyde, lugte, og vinker måske til naboen eller andre, jeg kender."

På cyklen er Bettina Güleryüz ikke defineret af et lukket rum som i en bus eller tog, og specielt ét sted, nyder hun allermest at cykle:

"Mit yndlingssted at cykle er på Langebro, når jeg er på vej til træning, for så kan jeg kigge ud over vandet til begge sider og nyde udsigten og stemningen."

Rejsen er en del af turen

Med et fravalg af bil følger også forlænget transporttid, når familien tager til deres sommerhus i Stubbekøbing på Falster. Men i stedet for at se den forlængede rejsetid i tog og bus som spild af tid, gør de rejsen til en del af turen.

"Det er den måde, vi tager afsted på. Når man har små børn, kan man jo nyde samværet med dem og spille gæt et dyr, tommelfingerkrig eller kort. For os har det altid været en behagelig måde at rejse på, hvor vi har nydt tiden sammen og er kommet godt frem," fortæller hun om turen.

Der byder på 1½ time i tog, 20 minutter i bus og en gåtur på 20 minutter, men familien nyder tiden sammen, og så har de cykler stående i sommerhuset, som de bruger til for eksempel, når de skal handle.

Vidste du, at…

  • 51 % af os cykler mindst én gang om ugen
  • 21 % cykler næsten hver dag
  • At den mest udbredte form for cykling er ’cykling som transportmiddel’

Kilde: Danmark i bevægelse, fra analysen cykling i Danmark af Jens Høyer Kruse, SDU

Frihed til børnene

En anden positiv ting ved at have cyklen som sin bedste transportven er den frihed, både forældre og børn oplever.

"Det er sundt for børn at være selvhjulpne, at mestre og have succes. Vi har passet godt på vores børn i trafikken, og de har ikke cyklet alene i byen, før de var 12 år, hvor børn kognitivt er klar til at cykle selv. Nu kører de fuldstændig frit, og de er enormt selvstændige og trygge, og det kommer også af, at de har bevæget sig rundt i byen på cykel altid," siger Bettina Güleryüz.