Cykelstilling ved diskusprolaps i lænden

Svend B. Carstensen foreslår at både sadel-og styrhøjde reguleres, så de passer sammen og så ryggen kan fastholdes i en nogenlunde neutral position når der cykles

Spørgsmål til fyssen

På dgi.dk har man tidligere kunnet stille spørgsmål til idrætsfysioterapeut Svend B. Carstensen.

 

Denne artikel er ét af hans mest populære svar, som forhåbentlig også kan hjælpe dig.

 

Vær dog opmærksom på, at svaret er mere end to år gammelt, og anbefalingerne på området kan være ændret.

Spørgsmål fra Jørgen Bach:

Jeg er en 59 årig mand med en lille diskusprolaps i lænden, men kan løbe uden de store problemer. Jeg overvejer at købe en cykel, så jeg kan cykle på arbejde (ca. 15 km), men er i tvivl om ryggen kan holde.

Jeg har tidligere haft en cykel, hvor jeg sad meget foroverbøjet, og det generede ryggen. Det er vel noget med vinklen på siddestillingen?

Det skal jo nok ikke være en racer, men måske en City Bike?

Svar fra idrætsfysioterapeut Svend B. Carstensen:

Nu kan en 'lille diskusprolaps' jo dække over meget forskellige tilstande, så det forbehold må jeg starte med at tage...

Umiddelbart lyder det dog ikke til at være en voldsom skade eller diskusprolaps, du har, når du kan løbe uden større problemer. Det er godt, og derfor tror jeg heller ikke, at cykling vil give dig større problemer. Tværtimod kan det være en god måde at holde den fysiske form oppe på.

Men som du selv nævner, så er den meget foroverbøjede stilling med den runde ryg/lænd ikke en stilling, som de fleste rygge er særlig gode venner med. Og da slet ikke, når der er en diskusprolaps i bagudgående retning - og det er næsten alle prolapser i en eller anden grad.

Du bør vælge en cykel og kørestilling, hvor du ikke runder i lænden, men kan holde din ryg og lænd i en neutral/ret stilling. Det betyder dog ikke, at du ikke kan bøje dig noget forover, det skal blot foregå i hofteleddene. Og det kan såmænd både foregå på en racer, city bike eller anden almindelig cykel, blot styret ikke er sænket for meget i forhold til sadelhøjden.

Både størrelsen og indstillingen af cyklen er altså vigtige. Og det har jeg skrevet en artikel om, som du finde under 'se også' til højre.

Du skal først finde din korrekte sadelhøjde (se artiklen). Og herefter indstille styrhøjden, så du kan være let eller noget foroverbøjet, men uden at runde i lænden. Du skal sikkert have en styrhøjde, som er cirka på samme højde som sadlen eller lidt over. Alt sammen en god cykelhandler kan og gerne vil hjælpe dig med.

Rigtig god held og fornøjelse med cyklingen!