DGI gør vejene mere sikre

Den 18. april 2015 afholder DGI Cykling en uddannelsesdag, hvor du som cykelrytter kan lære, hvordan du skaber en bedre cykelkultur. Det er nemlig såvel sikkerheden som adfærden, der skal have et løft på de danske landeveje.

Ved at skabe en bedre adfærd blandt cykelryttere forsøger DGI at komme stridighederne på landevejene til livs.

Forholdet mellem landevejsryttere og bilister er ikke altid det varmeste, og debatten er atter blevet vækket til live. Og det samme er tilfældet, når vi snakker mountainbikere vs. skovens andre brugere.

Men med kaptajn-kurser for begge typer af ryttere tager DGI nu hånd om stridighederne og forsøger at øge sikkerheden på turene og højne adfærden på den danske veje og stier. 

Hvis man som cyklist vil komme stridighederne til livs, så er det bare om at komme i gang med den gode stil.

Kristian Venø, underviser ved DGI Landevejscykling

God stil

For Kristian Venø, der underviser ved DGI Landevejscykling, er det essentielt at dyrke den gode stil på landevejene.

”Vi ønsker at skabe en adfærd og cykelkultur på vejene, der gør, at alle brugere kan komme overens. Og enhver forandring starter hos én selv, så hvis man som cyklist vil komme stridighederne til livs, så er det bare om at komme i gang med den gode stil,” siger han.

Sikkerhed i centrum

Ud over adfærd er der også fokus på sikkerhed, og på uddannelsesdagen skal landevejsrytterne lære at være kaptajner, der kan føre klubkammeraterne mere sikkert igennem trafikken. De lærer at instruere kammerater og hjælpeinstruktører i køreteknik og sikkerhed.

”Vi kommer med gode råd til at højne sikkerheden, og vi giver blandt andet kaptajnerne nogle færdigheder, som gør det mere sikkert. For eksempel skal de lære en fast procedure for, hvordan man kommer fra to rækker ind på én – ’lynlåsen’,” fortæller Kristian Venø.

MTB’erne vil på deres side kunne tage et basisinstruktør-kursus i rollen som instruktør for deres klubkammerater. De vil lære at give gode råd, instruere andre og selv blive opdateret med den nyesteviden inden for MTB. 

Herefter står kaptajnerne godt rustet til at lære fra sig til klubkammeraterne.

Uddannelsesdagen er en del af et landsdækkende initiativ, som DGI Cykling afvikler samme dag, geografisk fordelt på flere steder over.

Begge kurser hører til projektet På cykel, der støttes af Nordea-fonden. Målet med er blandt andet, at uddanne 500 instruktører og holdkaptajner/hjælpeinstruktører i løbet af de næste tre år.