Eksperter: Nu får cyklecross en renæssance

Mudder, sump og forhindringer! Cyklecross er på vej tilbage til de danske marker og stier, og måske det er en disciplin for dig?

Cyklecross er intenst, udfordrende og hamrende sjovt Foto: Heine

Cyklecross er en offroad disciplin, som de to crosscykeleksperter Henrik Djernis og Rasmus Berg, begge spår får en snarlig renæssance.

Sporten har både momenter fra landevejscykling og MTB, da selve crosscyklen, ligner en landevejscykel, men har bredere dæk. Cykeldisciplinen går ud på at nå så mange gange igennem en afmærket rute, som muligt indenfor en afgrænset tid, som typisk er en time.

Det giver en vild følelse, når man flyver afsted.

Rasmus Berg, cyklecross-instruktør

Cyklecross var stort i 70'erne og 80'erne, men havde i 90'erne og 00''erne en stillestående periode.

“Grunden til at crosscykling igen er blevet populært, kan skyldes, at det er en sport, som kommer ud til folket, i stedet for at folket skal komme til den,” mener Henrik Djernis, som er tidligere verdensmester i cyklecross og MTB.

Cyklecross kan både dyrkes i naturen, i byen og i parker, hvilket gør sporten publikumsvenlig da det er på et afgrænset område.

Cyklecross er en effektiv vintersport

Cyklecross er en vintersport, som kan være et supplement til landevejs- og MTB-træningen.

DGI satser på cyklecross

Cyklecross er på programmet til DGI Landsstævne 2017 i Aalborg, og i flere dele af Danmark kan du den næste tid blive klogere på cyklecross.

Ét af stederne er i Nordsjælland:

”I DGI Nordsjælland vil vi fremover satse mere på cyklecross, vi vil udbyde flere kurser og støtte op om kommende, samt eksisterende klubber inden for cyklecross” siger Martin Lildballe Pedersen, som er cykelkonsulent i DGI Nordsjælland.

 

Rasmus Berg har kørt for flere forskellige eliteklubber, og han er cyklecross-instruktør for DGI Nordsjælland.

“Jeg kører cyklecross om vinteren, hvor terrænet er mere udfordrende med sne, mudder og sump, det er rigtig fedt. Cyklecross er til forskel fra landevejscykling og MTB, meget intenst i kort tid, hvilket jeg tror appellerer til mange i en travl hverdag. Det fede ved crosscyklen er, at den accelererer vanvittigt hurtigt, så man hurtigt kommer op i fart. Det giver en vild følelse, når man flyver afsted,” forklarer Rasmus Berg.

Cyklecross har øget sin popularitet

Både Rasmus og Henrik har de seneste par år, oplevet en stigende interesse for cyklecross.

”Jeg tror, folk har fået øjnene op for hvor, sjovt og spændende cyklecross er, både som udøver og som tilskuer. Men der går nok et stykke tid, før den er lige så populær i Danmark som i for eksempel Belgien, hvor der afholdes store løb med op omkring 20.000 deltagere og næsten 70.000 tilskuere. Cyklecross er også vældig populær i Norditalien og Holland,” forklarer Henrik Djernis.