Forskubbet kraveben

Forskubbet kraveben er almindeligt efter et fald, området kan sagtens komme til at fungere i de fleste tilfælde, ved genoptræning, eventuelt med hjælp fra en fysioterapeut

Spørgsmål til fyssen

På dgi.dk har man tidligere kunnet stille spørgsmål til idrætsfysioterapeut Svend B. Carstensen.

 

Denne artikel er ét af hans mest populære svar, som forhåbentlig også kan hjælpe dig.

 

Vær dog opmærksom på, at svaret er mere end to år gammelt, og anbefalingerne på området kan være ændret.

Spørgsmål fra Frederik Bøving:

Jeg læste med interesse om "Genoptræning til landevejen efter brækket kraveben".

Jeg er også styrtet på cykel, men mit kaveben holdt. Desværre blev det slået af led ude ved skulderen.

Her 2 mdr efter uheldet er der stadig en tydelig bule, og jeg vil tro kravebenet sidder 1-1.5 cm for højt.

Er der nogle gode øvelser jeg kan lave for at få kravebenet på plads?

Hvor lang tid skal jeg regne med at der går før mit kraveben er helt på plads?

Svar fra idrætsfysioterapeut Svend B. Carstensen:

Ja, det er et ret almindeligt problem efter cykelstyrt - eller fald i det hele taget – at leddet (’AC-ledet’) mellem kraveben og skulderbladet bliver skadet eller ’slået af led’. Det sidste giver typisk det billede, som du beskriver, en tydelig bule fordi enden af kraveben sidder højere oppe end normalt.

Mange forskellige muskler og ledbånd har fat i kraveben og skulderblad, så det er desværre ikke nogen helt enkel ting at få kravebenet ’på plads’ igen. Den bliver der næppe, når man bare trykker den ned, og der er heller ikke nogen enkel muskel eller øvelse, som kan ’sætte’ den på plads.

Heldigvis kan området – og ledforbindelsen mellem kraveben og skulderblad – godt komme til at fungere igen i langt de fleste tilfælde, selvom kravebenet sidder på en nogen anden måde. I sjældne tilfælde vil lægerne operere, men så skal der nok være meget bøvl med området, og problemer er her, at man ikke bare kan gøre leddet eller området stift, det giver nemlig en hel masse andre problemer med bevægelserne i skulderen.

Så mit bud er, at dit kraveben forsat vil sidde på en lidt anden måde, men at du sagtens kan få en god og velfungerende skulder alligevel. Tidshorisonten tør jeg ikke sige noget præcist, det kender jeg ikke din skade og skulder godt nok til at kunne. Jeg foreslår en generel optræning af din skuldermuskulatur, og eventuelt med hjælp af en fysioterapeut. Det kan din læge henvise til.

Rigtig god held med skulderen.