Tour de France vender retur til Danmark i motionsudgave

Tour de France vender tilbage til Danmark i en motionsudgave, efter Tour-arrangørernes motionscykelløb L’Etape by Tour de France nu bliver en del af DGI Hærvejsløbet.

Tour de France-starten i Danmark i sommeren 2022 var en kæmpe succes. Og Tour de France er slet ikke færdig med Danmark, for nu får både danske og udenlandske motionister lov at lege Tour-ryttere for en dag på dansk jord.

Danmarks største tilbagevendende cykelevent DGI Hærvejsløbet har sammen med Viborg Kommune lavet en aftale med Tour de France-arrangørerne ASO om en dansk udgave af serien af motionscykelløb L’Etape by Tour de France.

Det betyder, at landevejsruterne ved DGI Hærvejsløbet fra 2023 er en del af Tour de France-universet under navnet L’Etape Denmark by Tour de France. Et koncept, der giver almindelige motionister muligheden for at føle sig som Tour-ryttere for en dag. Det løber af stablen 24. juni næste år.

Store forventninger hos Tour-direktøren

Forventningerne til L’Etape Denmark by Tour de France er store hos Tour de France-direktøren Christian Prudhomme.

"Vi er hos Tour de France-arrangørerne, ASO, meget glade for, at L’Etape by Tour de France-serien kommer til Danmark. Den fantastiske succes med Tour de France-starten i Danmark var et bevis på, at et L’Etape-event på danske veje er en god idé."

"Dømt ud fra den helt unikke begejstring langs de danske veje og de fantastiske præstationer fra de danske ryttere i Tour de France med fire etapesejre og både den gule trøje og bjergtrøjen vundet af Jonas Vingegaard er jeg sikker på, at eventet bliver en stor succes, og at både danske og internationale cykelryttere vil få en ægte Tour de France-oplevelse i Viborg den 24. juni 2023, når de på flotte veje skal konkurrere om Tour de France-trøjer under de bedst mulige forhold for amatørryttere," siger Christian Prudhomme.

Blåstempling af dansk foreningsliv

Aftalen glæder DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen, der ser samarbejdet som en kæmpe blåstempling af, hvad det danske foreningsliv er i stand til.

"Vi arrangerer DGI Hærvejsløbet i samarbejde med 22 lokale idrætsforeninger og mere end 700 frivillige. Vi er stolte over, at vi sammen med foreningslivet kan lave et så attraktivt event, at Tour de France-arrangørerne er klar til at samarbejde," siger hun og tilføjer:

"Tour de France har en enorm tiltrækning og fascination, som vi nu tilfører DGI Hærvejsløbet. Med dette samarbejde kan vi styrke foreningerne og de frivilliges involvering i DGI Hærvejsløbet som ikonisk motionsevent samtidig med at vi sætter fokus på cykling som aktiv livsstil."

DGI Hærvejsløbet havde i år knap 5.000 deltagere fordelt på 11 ruter, heraf 5 ruter på landevej og de resterende på MTB og gravel.

Fransk Tour-stemning i Viborg

L’Etape-konceptet betyder blandt andet, at deltagerne får mulighed for at konkurrere om de ikoniske Tour de France-førertrøjer, og at målområdet i Viborg iklædes i gult og bygges som en Tour-Village kendt fra de rigtige målbyer.

Viborg Kommune har spillet en stor rolle i skabelsen af L’Etape Denmark by Tour de France. Borgmester Ulrik Wilbek er begejstret for udsigten til at aktivere både det lokale foreningsliv og de lokale borgere i eventet, ligesom han ser muligheder i de mange udenlandske deltagere, som løbet håber at tiltrække.

"DGI Hærvejsløbet er et af højdepunkterne i forbindelse med det årlige Snapsting i Viborg, og jeg er stolt over denne mulighed for at vise Viborg og vores fantastiske historie frem for endnu flere danske og udenlandske gæster. Jeg er ikke i tvivl om, at det vil betyde meget for turismen i Viborg."

"Jeg glæder mig også over, at det kæmpestore lokale engagement i DGI Hærvejsløbet nu bliver anerkendt på så fornem vis. Det betyder meget for hele Viborg Kommune," siger han.

Satser internationalt

DGI Hærvejsløbet modtog i 2022 økonomisk støtte fra Sport Event Denmark i en treårig satsning med henblik på at udvikle løbet til et internationalt breddeidrætsevent.

Med samarbejdet med ASO har DGI Hærvejsløbet taget et stort skridt på vejen mod et større kendskab internationalt og flere udenlandske deltagere. Ikke mindst, efter millioner af tv-seere i sommer fulgte den danske Tour-start og blev præsenteret for Danmark som cykeldestination.

Fakta: DGI Hærvejsløbet

DGI Hærvejsløbet er Danmarks største tilbagevendende motionscykelløb. I 2022 deltog knap 5.000 cyklister på 11 forskellige ruter.

Løbet arrangeres af DGI i samarbejde med 22 lokale idrætsforeninger langs Hærvejen og mere end 700 frivillige. Hvert år kanaliseres omkring 1 mio. kroner af indtjeningen ud i det danske foreningsliv.

Det er både muligt at deltage på landevej, MTB og gravel, og landevejsruterne er nu omfattet af L’Etape-konceptet.

Alle ruter følger i store træk Hærvejen enten fra nord eller syd mod målbyen Viborg. Hærvejen ligger på Jyllands højderyg og tjente i århundreder som en vigtig færdselsåre i Jylland. I dag er det en attraktiv rute for vandrere og cyklister gennem det bedste af den jyske natur.

Fakta: L'Etape by Tour de France

L’Etape by Tour de France er en international serie af motionscykelløb arrangeret af Tour de France-arrangørerne ASO. Konceptet er at give den almindelige motionist muligheden for at føle sig som Tour-rytter for en dag.

Med L’Etape Denmark by Tour de France findes der nu i alt 27 forskellige L’Etape by Tour de France-events i 22 forskellige lande.

Løbsserien har til formål at udbrede og styrke kendskabet til ASO og til Tour de France internationalt og bruge Tour-magien som katalysator til at få flere ud på cyklerne.